Komentarz do artykułu Wypadek śmiertelny w trakcie Orlen Warsaw Marathon

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
domixon
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 37:46
Życiówka w maratonie: 3:11:44

Nieprzeczytany post

Też jestem przeciwnikiem obowiązkowych badań.
Zgony w trakcie zawodów to często wynik biegu ponad stan, ponad własne możliwości, czasem z "zamgloną" świadomością. Nie da się zasymulować w żadnym badaniu jak organizm w takiej skrajnej sytuacji się zachowa. Rozsądek podopowiada żeby do takiego stanu w trakcie biegu się nie doprowadzać. Ale jak kto zrobi jego sprawa. Równie dobrze taka osoba może przejść panel badań obrazowych, wysiłkowych a w czasie zawodów umrzeć. Trudno wymagać od kogokolwiek żeby wziął za to odpowiedzialność.
Niby czemu, niby za jakie wynagrodzenie? I jeśli już to lekarz medycyny sportowej. Przecież nie Lekarz Rodzinny/lekarz POZ.
5 km 18:38 10km 37:46 15km 1:02:53
21.097 1:29:13 42.195 3:11:44
Wings For Life- 31km:490m
New Balance but biegowy
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w związku z tragicznym zdarzeniem, zastanawiam się nad jedną kwestią. pobierając pakiet, podpisujemy klauzulę, że biegniemy na własną odpowiedzialność w domyśle, jesteśmy zdrowi.
często jednak jest tak, że pakiety pobiera osoba upoważniona. na podstawie upoważnienia odbiera pakiet, niczego nie podpisuje bo niby z jakiej racji. Myślę, że to wydawanie pakiet dla kogoś jest sporym ryzykiem dla organizatora imprezy biegowej.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

a takiej zgody nie wyrazasz przy zapisie? Klikasz ze regulamin znasz, a tan jest pewnie napisane o odpowiedzialnosci. U mnie badania sa obowiazkowe, lekarz mierzy cisnienie, osluch serce i pluca i inaksuja
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:a takiej zgody nie wyrazasz przy zapisie? Klikasz ze regulamin znasz, a tan jest pewnie napisane o odpowiedzialnosci. U mnie badania sa obowiazkowe, lekarz mierzy cisnienie, osluch serce i pluca i inaksuja
Jeżeli przy zapisie coś oświadczamy to w jakim celu podpisujemy oświadczenie, odbierając pakiet startowy ?
Z własnego doświadczenia wiem, że ktoś odbiera mój pakiet i niczego nie podpisuje. Robi to na podstawie mojego upoważnienia. Uważam, że w przypadku jakiegoś tragicznego wydarzenia, organizator miał by kłopot.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie podpisuje, ale zostawia upowaznienie, tak?
Czyli de facto "podpisujesz" oswiadczenie dajac komus swoje upowaznienie.

Ciekawe swoja droga z tym podpisem. Zawsze w PL tak jest?
Nie przypominam sobie, zebym w DE musial cokolwiek podpisywac.
I to niezaleznie czy to na malej imprezie, duzej czy przy starcie w tri.
Rejestrujac sie na dany bieg musisz zaznyczyc opcje "zgadzam sie na zasady itd. wymienione w regulaminie" i tyle.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:
Sghjwo pisze:a takiej zgody nie wyrazasz przy zapisie? Klikasz ze regulamin znasz, a tan jest pewnie napisane o odpowiedzialnosci. U mnie badania sa obowiazkowe, lekarz mierzy cisnienie, osluch serce i pluca i inaksuja
Jeżeli przy zapisie coś oświadczamy to w jakim celu podpisujemy oświadczenie, odbierając pakiet startowy ?
Ja podpisuje tylko odebranie pakietu (chyba) :hejhej: Majac kopie paszportu mozna odebrac pakiet za kogos. Przy odbiorze trzeba oddac karte od lekarza (na polowke i maraton). W Niemczech to chyba tylko wpisalem imie, nazwisko date urodzenia i dostalem pakiet. Na liscie wynikow caly czas jestem "Niemcem". W Polsce jakos nie bylo okazji pobiec.
ODPOWIEDZ