Garmin Fenix 5/5s/5x
- Poranny Biegacz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:41
- Życiówka w maratonie: 2:37:41
- Kontakt:
Tym tropem żaden zegarek Ci niepotrzebny. Biorąc pod uwagę że masz w kieszeni smartfona.maro22 pisze:Ja jakoś cały czas nie mogę wykombinować zastosowania dla tych map w 5X. Biorąc pod uwgę że w kieszeni mam smartfona.
Smartfon też niepotrzebny - biorąc pod uwagę, że możesz biegać naokoło bloku, albo wziąć papierową mapę
Nawigacja w Feniksie po nieznanym terenie działa po prostu smer-fas-tycz-nie! nie musisz się zastanawiać, po prostu biegniesz. komfort jest nieporównywalny z niczym.
Wytyczanie tras o zadanej długości w ciągu kilkunastu sekund to petarda, szczególnie jeśli nie znasz miejsca w którym biegasz. A Garminowskie mapy lasów są naprawdę niczego sobie.
- droopy
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:08
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
@fagalto Bardzo dobrze mówisz Jeśli ktoś lubi piesze wycieczki/bieganie po nieznanym terenie to świetna opcja.
Ktoś to sprawdzał jak z wyznaczaniem w terenach zielonych?
Jadę autem pod las, klikam wyznacz trasę i znajdzie mi ścieżki leśne?
Ktoś to sprawdzał jak z wyznaczaniem w terenach zielonych?
Jadę autem pod las, klikam wyznacz trasę i znajdzie mi ścieżki leśne?
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Dwa dni temu używałem jadąc rowerem i wszystkie przecinki leśne w okolicy były na mapie w zegarku Następnym razem sprawdzę opcję z wyznaczaniem trasy wg długości i nawigowanie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
No dobra skoro słyszę takie pochwały, że mapy super i do tego bezglutenowe to mam teraz dylemat: F5 czy F5Xfagalto pisze:Nawigacja w Feniksie po nieznanym terenie działa po prostu smer-fas-tycz-nie! nie musisz się zastanawiać, po prostu biegniesz. komfort jest nieporównywalny z niczym.
- droopy
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:08
- Kontakt:
Nom, haj fajf Jadę jutro przymierzyć wszystkie na łapę.maro22 pisze: No dobra skoro słyszę takie pochwały, że mapy super i do tego bezglutenowe to mam teraz dylemat: F5 czy F5X
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Dzieki.Petavit pisze:Po wybraniu np. Rodzaju poi, przyciskiem przesuwając w dól można od razu wybrać konkretne miejsce poi, albo w góre i w tedy mamy do wyboru dodatkowo - Szukaj blisko(w tedy można wybrać miejsce koło którego ma szukać np. zapisane pozycje, aktualna pozycja, punkt z mapy). Szukaj według liter(i wtedy wiadomo... wpisujemy dowolny ciąg liter) , w okolicy (i wtedy pokazuje się mapa na krócej są poi, a wybór polega na tym że na ekranie pokazuje się trójkąt, 1/8 całego wyświetlacza, który możemy przesunąć w prawo lub w lewo, jeśli go zaakceptujemy to pojawią się nazwy poi które były w tym trójkącie i możemy wtedy wybrać konkretne poi.Yahoo pisze:To wszystko da sie wysterwac w takim malym zegarku? Miasto, kod pocztowy, ulice, numer domu tez da sie wbic? Jest mini klawiatura?
To tak jak dotykowy garmin na rower. Edge.
Widzialem na stronke ze mozna nowe mapy wgrac, są bardzo drogie. Potrzebne są te nowe mapy? Czy nie? A moze to nie są do zegarka?
Wysłane z mojego SM-T113 .
To jest naprawdę bardzo Intuicyjne i wygodne. Napewno nie zniechęca do korzystania.
To jest przykład wyboru poi, ostatnim z opisanych wyżej możliwości.
Na ekranie widać naszą pozycję jako "grot strzałki" który pokazuje w którą stronę jesteśmy ustawieni, i w ten sposób wiemy które poi nas interesują, czyli te przed nami za nami itd. I te akceptujemy w trójkącie.
Wysłane z mojego SM-G935F .
To i rowerowy edge nie bedzie juz potrzebny, raczej.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49:23
Ja też mierzyłem 5X i jest kosmicznie duży, ale ja mam chude nadgarstki. Już F5 wygląda okazale u mnie z tymi swoimi 47mm.
Gdyby nie rozmiar i chęć noszenia zegarka nie tylko na treningi, to pewnie bym poszedł w te Wasze mapowe Fenixy.
Gdyby nie rozmiar i chęć noszenia zegarka nie tylko na treningi, to pewnie bym poszedł w te Wasze mapowe Fenixy.
-
- Zaprawiony W Bojach
F5 jest bez mapdroopy pisze:Nom, haj fajf Jadę jutro przymierzyć wszystkie na łapę.maro22 pisze: No dobra skoro słyszę takie pochwały, że mapy super i do tego bezglutenowe to mam teraz dylemat: F5 czy F5X
Ma mniejszy wyswietlacz, wodooszczelnosc do 50ATM, a f5 z szafirem ma wifi i mozna kupic nie co droższy z paskiem hr. (W zestawie jest)
Jesli sie w niczym nie pomylilem.
-
- Dyskutant
5 i 5X ma taki sam wyświetlacz. Wodoszczelność w 5 i 5X jest 100m. Szafir ma wifi, a F5 bez szafira nie ma.Yahoo pisze:F5 jest bez mapdroopy pisze:Nom, haj fajf Jadę jutro przymierzyć wszystkie na łapę.maro22 pisze: No dobra skoro słyszę takie pochwały, że mapy super i do tego bezglutenowe to mam teraz dylemat: F5 czy F5X
Ma mniejszy wyswietlacz, wodooszczelnosc do 50ATM, a f5 z szafirem ma wifi i mozna kupic nie co droższy z paskiem hr. (W zestawie jest)
Jesli sie w niczym nie pomylilem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ahaygrene pisze:
5 i 5X ma taki sam wyświetlacz. Wodoszczelność w 5 i 5X jest 100m. Szafir ma wifi, a F5 bez szafira nie ma.
A do 50 ATM to ten 5s, tak?
To zadnej roznicy nie ma miedzy szafirami f5 i f5x, procz mapy w f5x
-
- Dyskutant
Tak, 5X ma dodatkowo mapy i jest największy - 51mm. Ale wyświetlacz ma taki sam.
A ściślej pisząc to 5S,5 i 5X mają 10 ATM.
Z kolei bateria najwydajniejsza jest w F5.
A ściślej pisząc to 5S,5 i 5X mają 10 ATM.
Z kolei bateria najwydajniejsza jest w F5.
-
- Wyga
Wszystkie fenix-y 5 i fenix-y 3 działają z czujnikami Adidas MiCoach SpeedCell ale tymi w systemie ant+droopy pisze:@fagalto Powiedz mi jeszcze miałeś F3 i masz F5? Może jest tu ktoś po zmienie? Pytanie na ile odczuwalne są nowe funkcje w codziennym użytkowaniu, przyznam, że nie dbam o powiadomienia z telefonu, znajdowanie telefonu, interesuje mnie głównie pomiar treningu (bieganie, rower, siłownia), sen i codzienna aktywność.
Może to zabrzmi dziwnie, ale chciałbym z niego korzystać także podczas treningów tenisowych w połączeniu z footpodem i HR. Mam adidas speed_cell BLTE, który sprawdzał się super z Adidas Smart Run, ale Adidas właśnie zabija ten projekt stąd szukam czegoś nowego na rękę. Nie sądzę aby ktoś miał możliwość sprawdzenia czy działa speed_cell z F5, ale tutaj akurat zaryzykuję, że może działać bo F5 ma mieć wsparcie dla BT i ant+.
Osobiście takiego używam.
Zegareki, zarówno fenix 3 jak i fenix 5 i każde inne, nie są w stanie pokazać dokładnego tempa chwilowego biegu, natychmiast po jego zmianie, w przeciwieństwie do tych czujników.
Nie mogę sobie nawet wyobrazić braku tego czujnika podłączonego do zegarka, w czasie treningu interwałowego.
Po podłączeniu tego czujnika i zmianie tempa, zegarek natychmiast pokazuje prawdziwe tempo biegu (Max do 3 sek.)
Nawet nowy czujnik na OLX można znajść często w okolicach 50zl.
W zegarku można ustawić czy ma z niego zczytywać prędkość zawsze czy w pomieszczeniu.
Czy dystans ma z niego zczytywać zawsze czy w pomieszczeniu.
Można ustawić ręcznie kalibracje lub automatycznie. Domyślnie jest ustawiona na 100.
Pokazuje też wersję oprogramowania czujnika, stan baterii itp.
Wysłane z mojego SM-G935F .
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Potwierdzę, że z czujnikami jest rewelacyjnie. Swoje na 2 parach butów kalibruję na bieżni, po 5 okrążeń na każdy i współczynnik kalibracji jest bardzo dokładny.
Dzisiaj pojawiły się aktualizacje map.
Wysłane z iPhone
Dzisiaj pojawiły się aktualizacje map.
Wysłane z iPhone
-
- Zaprawiony W Bojach
A kupujecie dynamic POD?
Czy lepiej z pasem hr biegac.
Chyba Mierza te same parametry.