Garmin Fenix 5/5s/5x

maro22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja jakoś cały czas nie mogę wykombinować zastosowania dla tych map w 5X. Biorąc pod uwgę że w kieszeni mam smartfona.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maro22 pisze:Ja jakoś cały czas nie mogę wykombinować zastosowania dla tych map w 5X. Biorąc pod uwgę że w kieszeni mam smartfona.
Tym tropem żaden zegarek Ci niepotrzebny. Biorąc pod uwagę że masz w kieszeni smartfona.

Smartfon też niepotrzebny - biorąc pod uwagę, że możesz biegać naokoło bloku, albo wziąć papierową mapę

:taktak:

Nawigacja w Feniksie po nieznanym terenie działa po prostu smer-fas-tycz-nie! nie musisz się zastanawiać, po prostu biegniesz. komfort jest nieporównywalny z niczym.

Wytyczanie tras o zadanej długości w ciągu kilkunastu sekund to petarda, szczególnie jeśli nie znasz miejsca w którym biegasz. A Garminowskie mapy lasów są naprawdę niczego sobie.
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@fagalto Bardzo dobrze mówisz :) Jeśli ktoś lubi piesze wycieczki/bieganie po nieznanym terenie to świetna opcja.
Ktoś to sprawdzał jak z wyznaczaniem w terenach zielonych?
Jadę autem pod las, klikam wyznacz trasę i znajdzie mi ścieżki leśne?
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Dwa dni temu używałem jadąc rowerem i wszystkie przecinki leśne w okolicy były na mapie w zegarku :usmiech: Następnym razem sprawdzę opcję z wyznaczaniem trasy wg długości i nawigowanie :taktak:
maro22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

fagalto pisze:Nawigacja w Feniksie po nieznanym terenie działa po prostu smer-fas-tycz-nie! nie musisz się zastanawiać, po prostu biegniesz. komfort jest nieporównywalny z niczym.
No dobra skoro słyszę takie pochwały, że mapy super i do tego bezglutenowe :oczko: to mam teraz dylemat: F5 czy F5X :niewiem:
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maro22 pisze: No dobra skoro słyszę takie pochwały, że mapy super i do tego bezglutenowe :oczko: to mam teraz dylemat: F5 czy F5X :niewiem:
Nom, haj fajf :) Jadę jutro przymierzyć wszystkie na łapę.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Petavit pisze:
Yahoo pisze:To wszystko da sie wysterwac w takim malym zegarku? Miasto, kod pocztowy, ulice, numer domu tez da sie wbic? Jest mini klawiatura? ;)
To tak jak dotykowy garmin na rower. Edge.

Widzialem na stronke ze mozna nowe mapy wgrac, są bardzo drogie. Potrzebne są te nowe mapy? Czy nie? A moze to nie są do zegarka?

Wysłane z mojego SM-T113 .
Po wybraniu np. Rodzaju poi, przyciskiem przesuwając w dól można od razu wybrać konkretne miejsce poi, albo w góre i w tedy mamy do wyboru dodatkowo - Szukaj blisko(w tedy można wybrać miejsce koło którego ma szukać np. zapisane pozycje, aktualna pozycja, punkt z mapy). Szukaj według liter(i wtedy wiadomo... wpisujemy dowolny ciąg liter) , w okolicy (i wtedy pokazuje się mapa na krócej są poi, a wybór polega na tym że na ekranie pokazuje się trójkąt, 1/8 całego wyświetlacza, który możemy przesunąć w prawo lub w lewo, jeśli go zaakceptujemy to pojawią się nazwy poi które były w tym trójkącie i możemy wtedy wybrać konkretne poi.
To jest naprawdę bardzo Intuicyjne i wygodne. Napewno nie zniechęca do korzystania.
ObrazekObrazekObrazek
To jest przykład wyboru poi, ostatnim z opisanych wyżej możliwości.
Na ekranie widać naszą pozycję jako "grot strzałki" który pokazuje w którą stronę jesteśmy ustawieni, i w ten sposób wiemy które poi nas interesują, czyli te przed nami za nami itd. I te akceptujemy w trójkącie.

Wysłane z mojego SM-G935F .
Dzieki.
To i rowerowy edge nie bedzie juz potrzebny, raczej.

"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
ygrene
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:23

Nieprzeczytany post

Ja też mierzyłem 5X i jest kosmicznie duży, ale ja mam chude nadgarstki. Już F5 wygląda okazale u mnie z tymi swoimi 47mm.
Gdyby nie rozmiar i chęć noszenia zegarka nie tylko na treningi, to pewnie bym poszedł w te Wasze mapowe Fenixy. :)
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

droopy pisze:
maro22 pisze: No dobra skoro słyszę takie pochwały, że mapy super i do tego bezglutenowe :oczko: to mam teraz dylemat: F5 czy F5X :niewiem:
F5 jest bez map
Ma mniejszy wyswietlacz, wodooszczelnosc do 50ATM, a f5 z szafirem ma wifi i mozna kupic nie co droższy z paskiem hr. (W zestawie jest)
Jesli sie w niczym nie pomylilem.

ygrene
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
droopy pisze:
F5 jest bez map
Ma mniejszy wyswietlacz, wodooszczelnosc do 50ATM, a f5 z szafirem ma wifi i mozna kupic nie co droższy z paskiem hr. (W zestawie jest)
Jesli sie w niczym nie pomylilem.

5 i 5X ma taki sam wyświetlacz. Wodoszczelność w 5 i 5X jest 100m. Szafir ma wifi, a F5 bez szafira nie ma.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ygrene pisze:
5 i 5X ma taki sam wyświetlacz. Wodoszczelność w 5 i 5X jest 100m. Szafir ma wifi, a F5 bez szafira nie ma.
Aha
A do 50 ATM to ten 5s, tak?

To zadnej roznicy nie ma miedzy szafirami f5 i f5x, procz mapy w f5x

ygrene
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tak, 5X ma dodatkowo mapy i jest największy - 51mm. Ale wyświetlacz ma taki sam.

A ściślej pisząc to 5S,5 i 5X mają 10 ATM.

Z kolei bateria najwydajniejsza jest w F5.

Obrazek
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

droopy pisze:@fagalto Powiedz mi jeszcze miałeś F3 i masz F5? Może jest tu ktoś po zmienie? Pytanie na ile odczuwalne są nowe funkcje w codziennym użytkowaniu, przyznam, że nie dbam o powiadomienia z telefonu, znajdowanie telefonu, interesuje mnie głównie pomiar treningu (bieganie, rower, siłownia), sen i codzienna aktywność.

Może to zabrzmi dziwnie, ale chciałbym z niego korzystać także podczas treningów tenisowych w połączeniu z footpodem i HR. Mam adidas speed_cell BLTE, który sprawdzał się super z Adidas Smart Run, ale Adidas właśnie zabija ten projekt stąd szukam czegoś nowego na rękę. Nie sądzę aby ktoś miał możliwość sprawdzenia czy działa speed_cell z F5, ale tutaj akurat zaryzykuję, że może działać bo F5 ma mieć wsparcie dla BT i ant+.
Wszystkie fenix-y 5 i fenix-y 3 działają z czujnikami Adidas MiCoach SpeedCell ale tymi w systemie ant+

Osobiście takiego używam.
Zegareki, zarówno fenix 3 jak i fenix 5 i każde inne, nie są w stanie pokazać dokładnego tempa chwilowego biegu, natychmiast po jego zmianie, w przeciwieństwie do tych czujników.
Nie mogę sobie nawet wyobrazić braku tego czujnika podłączonego do zegarka, w czasie treningu interwałowego.
Po podłączeniu tego czujnika i zmianie tempa, zegarek natychmiast pokazuje prawdziwe tempo biegu (Max do 3 sek.) Obrazek
Nawet nowy czujnik na OLX można znajść często w okolicach 50zl.
W zegarku można ustawić czy ma z niego zczytywać prędkość zawsze czy w pomieszczeniu.
Czy dystans ma z niego zczytywać zawsze czy w pomieszczeniu.
Można ustawić ręcznie kalibracje lub automatycznie. Domyślnie jest ustawiona na 100.
Pokazuje też wersję oprogramowania czujnika, stan baterii itp. ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G935F .
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Potwierdzę, że z czujnikami jest rewelacyjnie. Swoje na 2 parach butów kalibruję na bieżni, po 5 okrążeń na każdy i współczynnik kalibracji jest bardzo dokładny.
Dzisiaj pojawiły się aktualizacje map.

Wysłane z iPhone
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A kupujecie dynamic POD?
Czy lepiej z pasem hr biegac.
Chyba Mierza te same parametry.