Jak dobrać tempo do warunków?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
michals
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Koleżanki i Koledzy,

potrzebuję porady bardziej doświadczonych. Jestem w planie pod Orlen.
Niestety warunki pogodowe nie rozpieszczają. O ile z BSami, podbiegami i nie ma problemów to już z TM jest gorzej.
Otóż teoretycznie powinienem biegać TM po 4:44. Pierwsze TM pobiegłem 4:46 i nie było lekko. Nie zajechałem się, ale
pamiętam przyjemniejsze treningi. Myślę sobie, że jak było -3 to miało prawo tak być (chodniki były w miarę czyste). Teraz
jest -8, chodniki w stanie fatalnym, wprawdzie nie ma lodu, ale śnieg jest ubity nierównomiernie ubity stopami. Normalnie
bym sobie odpuścił TM i poleciał BSa, ale akurat w tym planie w sumie jest tylko 5 razy TM więc trochę mi szkoda.
I tu pytanie (a może dwa): O ile powinienem teoretycznie zwolnić? Czy może w ogóle odpuścić w tym tygodniu TM?

Pozdrawiam

Michał
PKO
Kamciu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:07
Życiówka w maratonie: 3:57

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że w bardzo złych warunkach trzeba brać pod uwagę nie tyle tempo, co obciążenie dla organizmu. Ważne aby trening obciążył Ciebie tak, jak byś biegł założonym tempem w optymalnych warunkach.

Nie wiem gdzie mieszkasz i jakie masz warunki. Ja aktualnie na szybkie treningi dojeżdżam autem na stadion (odśnieżony i amatorzy mogą bez problemu trenować), lub wychodzę pobiegać dość późno (właśnie wróciłem) i zasuwam po jezdniach, i tylko jak coś jedzie to "wskakuje" na chodnik.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zależy jak ten chodnik wygląda, ale gdzieś w granicach 10-15 sek/km wolniej, powinno dać takie obciążenie dla nóg jak po suchym.
Pulsometr raczej też ci nie pomoże określić tempa, tętno będzie niskie mimo, że nogi na śniegu będą pracowały mocno.
Pomocne buty z agresywnym bieżnikiem, o ile nie masz.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
mackris
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:04
Życiówka w maratonie: 4:07:00

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio stosuję opcję mieszaną. Tzn. dobiegam kilka km w tempie rozgrzania do budynku gdzie jest bieżnia mechaniczna, tam wyskakuje z kurtki i długich spodni - robię elementy wymagające szybkości. Potem wkładam cieplejsze ubranie i wracam do domu w tempie schłodzenia.
Jak sie zrobi na bieżni 5-10 km w mocniejszym tempie nie jest takie nudne a sumarycznie cały trening wynosi mi dziennie 15-20 km.

...Myślę, że dam radę przebiec ten wyścig, to tylko o 2 dni dłużej. 5 dni. Biegałem za owcami przez 3 dni... Cliff Young
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

Nikt nie napisze Ci o ile zwolnić, bo wpływ na to ma zbyt wiele czynników. Jeśli już musisz biegać trening tempowy, to załóż pulsometr i biegnij na intensywność, z tętnem podobnym, jakbyś biegł właściwe tempo w dobrych warunkach.
Do zobaczenia na Orlenie. :)
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:Zależy jak ten chodnik wygląda, ale gdzieś w granicach 10-15 sek/km wolniej, powinno dać takie obciążenie dla nóg jak po suchym.
Pulsometr raczej też ci nie pomoże określić tempa, tętno będzie niskie mimo, że nogi na śniegu będą pracowały mocno.
Cos mi sie nie wydaje... jak biegniesz pod gorke to tez masz niskie tetno bo tylko nogi pracuja mocniej?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@michals

Postaw na intensywność. Jeżeli biegasz z pulsometrem, to biegaj na podobnym tętnie. Jak nie dysponujesz sprzętem do pomiaru, to kieruj się samopoczuciem. Z tego co napisałeś wnioskuje, że biegałeś ten trening zbyt szybko, bo sugerujesz, że "było nieprzyjemnie".
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

TM z pełnego treningu, to chyba nie musi być jakoś bardzo rozrywkowe.

Nie wiem ile pytający tego biega, ale zakładam że z 15km, więc jakieś zmęczenie ma prawo się pojawić.

Przyjmując, że bieganie TM ma przyzwyczaić do tego tempa, to zamiast zwalniać i biegać na tętno, rozejrzałbym się jednak za możliwością pobiegania właśnie w tym tempie - jeśli nie na odśnieżonej ulicy/ścieżce rowerowej/chodniku to może na bieżni mechanicznej.
michals
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuje za wszystkie porady.
Trening 4 BS + 10TM + 2 trucht.
Ustawiłem zakres w garminie na 4:40 5:00.
Chodniki nie były tragiczne, śnieg powiedzmy na 15% trasy. Gorzej z temperaturą - minus 8.
Biegnąc TM nie patrzyłem na garmina (błąd). Po ok 5 km trochę mnie odcięło. Stanąłem na kilkanaście sekund
i na pulsometrze 4:45, później okazało się, że 4 kilometr pobiegłem 4:33. Trening wyszedł średnio TM 4:47, czyli przy tej temperaturze
moim zdaniem za szybko. Sądzę że, w okolicach zera pobiegłbym te 4:44 bez większego problemu, co nie znaczy, że komfortowo.
Pod koniec każdego TM zawsze odczuwam lekki dyskomfort.
To dopiero drugi tydzień planu pod maraton.
Jestem dobrej myśli, % tkanki tłuszczowej delikatnie, ale stale w dół, kilometraż powoli wzrasta, byle tylko temperatura trochę wzrosła.
mnich2067
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:15
Życiówka w maratonie: 3:21:22

Nieprzeczytany post

ja się szykuje na 3h w maratonie i na ostanim TM leciałem 10,5km w tempie 4.10-4.15 średnio wyszło 4.13 po ubitym śniegu, jak widac można, nogi trochę bolą ale tragedi nie ma.
10km 39:15, HM 1:25:25,
M 3:21:22
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Trudno porównywać warunki panujące w różnych miejscach, a i ludzie różnie znoszą śliskie/nierówne/niestabilne podłoże nawet jeśli pokonują zadany dystans w podobnym obuwiu.

Jeśli czujesz, że masz zapas mimo niesprzyjających warunków, to tylko plus dla ciebie.
Może na ostatnich 12km wyścigu polecisz np. 4min/km, czego ci serdecznie życzę.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Hey pisze:
jarjan pisze:Zależy jak ten chodnik wygląda, ale gdzieś w granicach 10-15 sek/km wolniej, powinno dać takie obciążenie dla nóg jak po suchym.
bzdura o pulsometrze
Twoje ulubione slowo to 'bzdura' i dalej nie wiadomo o co biega haha. Nie potrafisz wytlumaczyc dlaczego tak myślisz a nie inaczej, jesli jeszcze potrafisz myslec.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Hey pisze:Pulsometr raczej też ci nie pomoże określić tempa, tętno będzie niskie mimo, że nogi na śniegu będą pracowały mocno

tu jest bzdura
To jest bzdura ktora wypisales.

Biegając na sniegu gdzie nogi mocno pracuja to tętno bedzie wyzsze niz niższe.
Na podbiegu tez masz niskie tętno? Ta sama zasada panuje.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ