Ma wyśrubowane, ale nie o to mi chodzi. Ta ekonomika jest efektem wielu czynników, a pomiar v02 jest miarą jej poprawy. Ale ja tutaj tylko tak z "boku" komentuję, bo nie mam żadnych własnych koncepcji które chce tutaj przeforsowaćrosomak pisze:Ale nie chodzi ci o to, że (1) VO2Max jest niezmienna tylko że (2) wytrenowany zawodnik ma wyśrubowane wartości - dobrze rozumiem?Adam Klein pisze:Co do ekonomiki i vo2max. Wytrenowany zawodnik vo2max już nie podniesie, a ekonomikę moze. Tzn przy danej prędkości vo2 jest niższe.
Co do "strat cieplnych" - Adam, think big.
My, ludzie, kombinujemy gdzie tylko się da. Zmieniliśmy choćby żużel na tartan, dzięki czemu uzyskaliśmy nowe rekordy na bieżni (mam dziwne wrażenie, że taki Peter Snell na tartanie mógłby powalczyć z Rudishą).

Co do strat cieplnych, uważam, że próba jakiejś zmiany w tym temacie jest ryzykowna dla zdrowia. jeśli nie da się tego wytrenować w naturalny sposób to nie powinniśmy tego ruszać.

===> Gwynbleidd + Adam, Panowie, ja także wierzę w mądrość matki natury i ewolucję. Ale - sami używacie trybu przypuszczającego (a przynajmniej powinniście), przecież temat jest tak naprawdę słabo rozpoznany. Napisałem wcześniej do Adama - think big. To nie była złośliwość. Po prostu uważam, że po diabła bawić się w urywanie jakichś marnych sekund, kiedy można powalczyć o urwanie minut? Badania sprawności organizmu jest w stanie po pierwsze powiększyć nam wiedzę o człowieku, po drugie, jeżeli organizm ma w sobie wbudowane, znowu mówiąc po inżyniersku, duże współczynniki bezpieczeństwa, to przynajmniej potencjalnie, powinno być w stanie dać nam największy postęp w sportach typu bieganie.
 ===> Gwynbleidd + Adam, Panowie, ja także wierzę w mądrość matki natury i ewolucję. Ale - sami używacie trybu przypuszczającego (a przynajmniej powinniście), przecież temat jest tak naprawdę słabo rozpoznany. Napisałem wcześniej do Adama - think big. To nie była złośliwość. Po prostu uważam, że po diabła bawić się w urywanie jakichś marnych sekund, kiedy można powalczyć o urwanie minut? Badania sprawności organizmu jest w stanie po pierwsze powiększyć nam wiedzę o człowieku, po drugie, jeżeli organizm ma w sobie wbudowane, znowu mówiąc po inżyniersku, duże współczynniki bezpieczeństwa, to przynajmniej potencjalnie, powinno być w stanie dać nam największy postęp w sportach typu bieganie.