Seminarium z Yacoolem
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Znacie Jacka z eksplorowania tematu: rytmu, luzu, sprężystości, obrazów mentalnych i różnych dziwnych ćwiczeń koordynacyjnych i innych. Wiem, że wiele osób chciałoby zadać Jackowi pytania wprost. Część chciałoby posłuchać co odpowie na pytanie innych, część chciałoby się osobiście dowiedzieć, czy może on rzeczywiście ma dla nich jakiś nowy pomysł który można w treningu wykorzystać.
A część może chciałaby powiedzieć mu w twarz, że pierdzieli bo nie ma żadnych dowodów na to, że jego pomysły miałyby jakiekolwiek pozytywne przełożenie na wynik.
Ja bym wziął na siebie moderowanie, gdyby się okazało, że to jest potrzebne.
Dlatego proponuję ściągnąć go do Warszawy na imprezę "biletowaną".
Ten temat zacząłem dlatego, żeby ustalić cenę biletu.
Wstęp mieliby tylko Ci, którzy zapłacą za bilet.
Ale w internecie spotkanie mogliby oglądać wszyscy.
Koszt obliczyłem na 1300 zł (transport, hotel, wynagrodzenie Yacoola wynegocjowałem minimalne )
Kosztów miejsca nie liczę, bo liczę na to, że adidas runners się zgodzą.
Czy Warszawiaków na to "stać" ?
(Wiem, że stać, Romanov kosztował 600 USD na głowę )
Ile powinien kosztowac bilet, żeby się to sfinansowało?
A część może chciałaby powiedzieć mu w twarz, że pierdzieli bo nie ma żadnych dowodów na to, że jego pomysły miałyby jakiekolwiek pozytywne przełożenie na wynik.
Ja bym wziął na siebie moderowanie, gdyby się okazało, że to jest potrzebne.
Dlatego proponuję ściągnąć go do Warszawy na imprezę "biletowaną".
Ten temat zacząłem dlatego, żeby ustalić cenę biletu.
Wstęp mieliby tylko Ci, którzy zapłacą za bilet.
Ale w internecie spotkanie mogliby oglądać wszyscy.
Koszt obliczyłem na 1300 zł (transport, hotel, wynagrodzenie Yacoola wynegocjowałem minimalne )
Kosztów miejsca nie liczę, bo liczę na to, że adidas runners się zgodzą.
Czy Warszawiaków na to "stać" ?
(Wiem, że stać, Romanov kosztował 600 USD na głowę )
Ile powinien kosztowac bilet, żeby się to sfinansowało?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Może to też wyglądac zupełnie inaczej.
Tzn Yacool robi wykład-szkolenie a słuchacze poprostu słuchają i ewentualnie potem zgłąszają pytania.
Ale wtedy to musiałoby być dłuższe, nie dostępne w sieci i droższe bo już w adidas runners sie np 4 czy 5 godzin raczej nie zrobi.
Tzn Yacool robi wykład-szkolenie a słuchacze poprostu słuchają i ewentualnie potem zgłąszają pytania.
Ale wtedy to musiałoby być dłuższe, nie dostępne w sieci i droższe bo już w adidas runners sie np 4 czy 5 godzin raczej nie zrobi.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Średnia kalkulacja. Powinno przyjść minimum 30 osób, 1300zł/30=43.3 ~ 50zł to koszt uczestnictwa w takim seminarium.
Osobiście byłbym zainteresowany takim seminarium w Trójmieście, ale może rozważyłbym wycieczkę do Warszawy
Osobiście byłbym zainteresowany takim seminarium w Trójmieście, ale może rozważyłbym wycieczkę do Warszawy
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Pomysł fajny, tylko dwie rzeczy do przemyślenia: w jakiej formie i jaki temat.
Pierwszy pomysł, aby zrobić to w formie debaty z ewentualną moderacją to może być IMO za ambitnie na pierwszy raz.
Bo powstaje pytanie o takie dobranie tematu, aby był atrakcyjny dla tej X ilości uczestników,(takiej liczby X aby się opłacało to organizować.)
Wydaje mi się, że to będzie za niszowe, nie wszyscy nawet tutaj na forum znają treści Yacoola i ciekawi mnie, czy pokonaliby lenistwo i przed debatą z Y. w pewien sposób przygotowali się do niej.
Bardziej jestem za drugą opcją czyli wykładu aka seminarium (oczywiście nie w formie: wychodzę i gadam 4h ciurkiem).
Z drugiej strony transmisja w necie to fajna rzecz
Pierwszy pomysł, aby zrobić to w formie debaty z ewentualną moderacją to może być IMO za ambitnie na pierwszy raz.
Bo powstaje pytanie o takie dobranie tematu, aby był atrakcyjny dla tej X ilości uczestników,(takiej liczby X aby się opłacało to organizować.)
Wydaje mi się, że to będzie za niszowe, nie wszyscy nawet tutaj na forum znają treści Yacoola i ciekawi mnie, czy pokonaliby lenistwo i przed debatą z Y. w pewien sposób przygotowali się do niej.
Bardziej jestem za drugą opcją czyli wykładu aka seminarium (oczywiście nie w formie: wychodzę i gadam 4h ciurkiem).
Z drugiej strony transmisja w necie to fajna rzecz
ku chwale biegania
Blog: https://piotrstanek.pl/
Blog: https://piotrstanek.pl/
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To trochę jak z wykładami Romanova. Warto najpierw przeczytać jego książkę i przejrzeć materiały filmowe, żeby zadawać mu potem konkretne pytania. Jestem gotowy na, powiedzmy sobie, "pracę u podstaw", czyli rozmowę z początkującymi, ale żeby to też nie wyszedł z tego kolejny poranek na śniadanie, gdzie będę rozwodził się o tym, czy kawkę wypić przed czy po dźogingu.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Ja to widzę tak:yacool pisze:To trochę jak z wykładami Romanova. Warto najpierw przeczytać jego książkę i przejrzeć materiały filmowe, żeby zadawać mu potem konkretne pytania. Jestem gotowy na, powiedzmy sobie, "pracę u podstaw", czyli rozmowę z początkującymi, ale żeby to też nie wyszedł z tego kolejny poranek na śniadanie, gdzie będę rozwodził się o tym, czy kawkę wypić przed czy po dźogingu.
Wchodzisz przedstawiasz co rozumiesz poprzez ideał kroku biegowego, czym się charakteryzuje i co za nim przemawia, że to akurat ten model. Krótko i zwięźle.
Następnie przedstawiasz jak wg Ciebie można dochodzic do takiego modelu kroku, czyli ćwiczenia itp. najlepiej poparte przykładami działania tych ćwiczeń. (głowna część)
Krótkie podsumowanie.
Dyskusja
Zaproszenie do współpracy i koniec imprezy
-
- Zaprawiony W Bojach
to niestety po pierwsze szkolenie musiałoby kosztować 500, a nie 50 złotych, poza tym musielibyście dopłacić za nocleg, ponieważ jednego dnia nie dałoby się nie spłycić i nie zbanalizować tematu.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Przedstawienie głównych założeń techniki, to podstawa. Potem uzależnię dalsze zagłębianie się w zagadnienia od aktywności sali. Myślę, że można zaprezentować kilka praktycznych elementów nawet w sali wykładowej w celu podkreślenia czemu służą. Konkretna praca nad ruchem biegowym to już raczej indywidualna praca z zawodnikiem. Raczej wykracza to poza klasyczny wykład, ale już sama wymiana informacji, spostrzeżeń i opis w jaki sposób pracuję z zawodnikiem da jakiś tam obraz.
Niezwykle przydatna byłaby pomoc jakiegoś biegacza, z którym pracuję. To jednak rozbudowuje logistykę.
Niezwykle przydatna byłaby pomoc jakiegoś biegacza, z którym pracuję. To jednak rozbudowuje logistykę.
-
- Zaprawiony W Bojach
ja bym się tam do Wawy przejechał... :P
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Musimy ustalić jakiś "program". Yacool, przyślij mi coś, zaproponuj termin (początek
Marca?) i zobaczymy jak pójdą zgłoszenia. Spotkałem ostatnio u siebie "na wsi" gościa, ktory wiedział skąd jestem i powiedział, że Cię czyta i przemyśliwuje, wiec jest pewnie jakaś grupa zainteresowanych.
Marca?) i zobaczymy jak pójdą zgłoszenia. Spotkałem ostatnio u siebie "na wsi" gościa, ktory wiedział skąd jestem i powiedział, że Cię czyta i przemyśliwuje, wiec jest pewnie jakaś grupa zainteresowanych.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To może być trzeci lub czwarty tydzień/weekend lutego lub drugi tydzień/weekend marca.
W programie będą omówione zagadnienia:
- rytmu oraz ćwiczenia praktyczne na zobrazowanie pojęcia rytmu
- bezwładności ruchu i jego proksymalności z prostymi propozycjami ćwiczeń na ich zobrazowanie
- dynamicznej stabilizacji i wprowadzenia do treningu funkcjonalnego
- elastyczności i rozluźnienia z konkretną propozycją treningu funkcjonalnego
Celem tego spotkania będzie oczywiście przekazanie jak najwięcej informacji, które można by wykorzystać w swoim bieganiu. Moim celem jest też rozmowa z ludźmi, którzy interesują się i działają w wyczynie oraz promowanie nowego podejścia do zagadnienia szkolenia zawodników z zagadnienia biomechaniki ruchu. Im więcej informacji zacznie przenikać do tego środowiska tym większe szanse na szybszy rozwój tej dziedziny.
Dodatkowo dla zainteresowanych Kenią możemy rozwinąć ten temat w aspekcie podróży, zwiedzania, zakwaterowania i trenowania.
- bezwładności ruchu i jego proksymalności z prostymi propozycjami ćwiczeń na ich zobrazowanie
Celem tego spotkania będzie oczywiście przekazanie jak najwięcej informacji, które można by wykorzystać w swoim bieganiu. Moim celem jest też rozmowa z ludźmi, którzy interesują się i działają w wyczynie oraz promowanie nowego podejścia do zagadnienia szkolenia zawodników z zagadnienia biomechaniki ruchu. Im więcej informacji zacznie przenikać do tego środowiska tym większe szanse na szybszy rozwój tej dziedziny.
Dodatkowo dla zainteresowanych Kenią możemy rozwinąć ten temat w aspekcie podróży, zwiedzania, zakwaterowania i trenowania.
-
- Zaprawiony W Bojach
wreszcie coś się dzieje.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Pięknieyacool pisze:To może być trzeci lub czwarty tydzień/weekend lutego lub drugi tydzień/weekend marca.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39:50
- Życiówka w maratonie: 3:10:25
Nie działam i działać nie będę w wyczynie, ale chętnie bym posłuchałyacool pisze: