Przygotowanie do maratonu w 4 msc

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
LCPGM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, chciałbym przygotować się do maratonu Opolskiego.
Mam 18 lat, oraz biegałem profesjonalnie (z trenerem w klubie na 800m, 5/6 treningów/ tydzień) przez 3 lata, lecz przerwałem ok. 2 lata temu.
Przez 2 lata zniszczyłem kondycję papierosami, oraz brakiem ruchu. Palenie juz rzuciłem, za brak ruchu właśnie się biorę ;)
Chciałbym pobiec maraton opolski na początku maja. Polecacie może jakieś plany treningowe, czy macie jakiekolwiek rady dla kogoś jak ja?
Dziękuje i pozdrawiam.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poszukaj na tym forum oraz w ogólnie w necie informacji o Pawle Czapiewskim i jego debiucie w maratonie (złamał 3h00), powinny być inspirujące. ;)

np. http://bieganie.pl/?cat=308
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z całym szacunkiem, ale porównywanie 18 letniego amatora do reprezentanta Polski to trochę średnie.
Ja uważam, że bieganie maratonu w takim wieku jest absurdem.
LCPGM pisze:Chciałbym pobiec maraton opolski na początku maja.
A dlaczego od razu nie ultra? Co się będziesz na maratony rozdrabniał... A poważnie: jak chcesz biegać z sensem, to... wróć na bieżnię. Ewentualnie na biegi 5km, nie dalej. No może 10km (ale z treningu pod 5km). Wróci Ci szybkość, potem się wydłużysz. Nie wiem, ile to potrwa - to zależy od Twojego dawnego poziomu 800m oraz stopnia "zapuszczenia". Ale: dojdź do 10km w 35-36 minut, wtedy debiut w HM trzaśniesz spokojnie sporo poniżej 1:20 (pewnie nawet 1:18), a maraton poniżej 2:50...

A jak się teraz uprzesz - no cóż, w 4 miesiące się przygotujesz i przemęczysz pewnie w 3:30 ryzykując kontuzję. No ale to Twój wybór.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Z całym szacunkiem, ale porównywanie 18 letniego amatora do reprezentanta Polski to trochę średnie.
Ja uważam, że bieganie maratonu w takim wieku jest absurdem.
LCPGM pisze:Chciałbym pobiec maraton opolski na początku maja.
A dlaczego od razu nie ultra? Co się będziesz na maratony rozdrabniał... A poważnie: jak chcesz biegać z sensem, to... wróć na bieżnię. Ewentualnie na biegi 5km, nie dalej. No może 10km (ale z treningu pod 5km). Wróci Ci szybkość, potem się wydłużysz. Nie wiem, ile to potrwa - to zależy od Twojego dawnego poziomu 800m oraz stopnia "zapuszczenia". Ale: dojdź do 10km w 35-36 minut, wtedy debiut w HM trzaśniesz spokojnie sporo poniżej 1:20 (pewnie nawet 1:18), a maraton poniżej 2:50...

A jak się teraz uprzesz - no cóż, w 4 miesiące się przygotujesz i przemęczysz pewnie w 3:30 ryzykując kontuzję. No ale to Twój wybór.
1) Biegał profesjonalnie, 3 lata z trenerem.
2) Nikogo do nikogo nie porównuję.
3) Decyzja, jak rozumiem, został podjęta.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam przeczytać jeszcze raz pierwszego posta.
Mam 18 lat, oraz biegałem profesjonalnie (z trenerem w klubie na 800m, 5/6 treningów/ tydzień) przez 3 lata, lecz przerwałem ok. 2 lata temu.
Czyli biegał pod okiem trenera 5/6 treningów na tydzień, pomiędzy 13-16 rokiem życia. To jest co najwyżej zabawa w bieganie (zwłaszcza 13 lat), o żadnym profesjonalnym bieganiu nie może być mowy.
biegam ultra i w górach :)
ODPOWIEDZ