Ranny Posiłek przedtreningowe dla początkującej dziewczyny

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na razie biegaj na głodniaka, chyba że Cię bardzo ssie, to wtedy pół banana lub pół kromki chleba wystarczy, żeby uspokoić żołądek. Coś treściwszego lepiej zjedz po biegu.

Obserwuj swój organizm i sama dojdziesz do tego, kiedy i co jeść, żeby było najlepiej. Metoda prób i błędów jest najlepsza. Sama poznaj swoje ciało, jego potrzeby i możliwości, nikt inny nie będzie lepszym specjalistą w Twojej sprawie niż Ty sama.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Przy takich akcentach jednak jest bieganie z pustymi zbiornikami glikogenu nie wskazane (od czasu do czasu nie odgrywa duzej roli i sie da) gdyz, organizm odzwyczaji sie od wydobywania duzej ilosci energii z glikolizy i wlaczy tluszcze, ktore daja mniej energii przy tym samym zuzyciu tlenu.
Cenna uwaga, ale trzeba tu chyba rozroznic bieganie na glodniaka po normalnej kolacji dzien wczesniej i bieganiu prawie na ketozie gdzie jedyny glikogen w organizmie to ten watrobowy. Ja zwykle biegam na pustym zoladku, minimum 4h po posilku a najlepiej z 6, jak przerwa jest mniejsza to mnie zgaga meczy podczas biegu :ojoj:
Salome136
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy spotkaliście sie właśnie z czymś takim, ze osoba początkująca, która wcześniej nie miała tak silnego bodźca jak bieganie3,4 razy w tygodniu, zanotowała wzrost mięśni nóg? Wiem, ze wszystko zależy od indywidualnych skłonności i diety, ale pytam, bo zastanawiam sie czy po 3 miesiącach może być widać efekty w postaci wzrostu wagi (na czym nawet mi zależy) oczywiście mięśni, nie tłuszczu. I jak jest z obrzękiem nóg, ponieważ o tym tez gdzieś usłyszałam- występuje tylko przy początkowym przetrenowaniu, wynikającym właśnie z silnego bodźca?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wystarczy, że część tkanki tłuszczowej w organizmie zostanie zastąpiona przez tkankę mięśniową i już może być wzrost masy ciała, bo mięśnie są "cięższe" od tłuszczu.Może więc nastąpić wzrost masy ciała bez zwiększenia objętości/obwodów. Jak będzie? Nie wiadomo, bo każdy jest inny. Jedno w miarę pewne, to że powinnaś czuć się lepiej i wyglądać lepiej.
Obrzękiem nóg się nie przejmuj, jeśli nie zacznie dotyczyć Ciebie. Teoretycznie, w razie splotu niesprzyjających czynników biegacza, jak każdą osobę trenującą, ale i osoby nie trenujące może dotknąć dziesiątki kontuzji, ale to nie powód by zaczytywać się w nich na zapas :-)
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Wiele badań potwierdza wzrost beztłuszczowej masy ciała po rozpoczęciu aktywności aerobowej. Jest to taki sam bodziec jak i podnoszenie ciężarów ale po prostu bardzo szybko do niego się człowiek adaptuje. Wszystko zalezy też o bilansu kalorii i białka w diecie.
Nie będą to jestes niesamowite przyrosty nie ma się czego bać to tylko na plus wpłynie na sylwetke.
Salome136
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bać, to sie nie boje, licze właśnie na to, im więcej miesni tym lepiej :)
Awatar użytkownika
rozbiegany
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Banan do tego szklanka wody i śmiało można iść biegać ewentualnie zamiast banana łyżka miodu

Wysłane z mojego SM-A310F .
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ