Ranny Posiłek przedtreningowe dla początkującej dziewczyny

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Salome136
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć! Krótko opisze moja sytuacje, żebyście mogli odpowiedzieć na moje pytanie. Chce zacząć biegać, zeby wprowadzić regularna aktywność fizyczna. Mam 17 lat, nie jestem jakaś zasiedziała, wykonuje 3 razy w tygodniu ćwiczenia siłowe (typowo "kobiece", w domu), odżywiam sie zdrowo, w sumie wigilie nie jem słodyczy, ani fastfoodow. Zaczynam plan 10 tygodniowy- od 1,2 minut biegu na 1 min marszu, zwiększajac co tydzień bieg o 1 min, przy 3,4 biegach w tygodniu (mam nadzieje, ze po 10 tyg. dojdę do 15 min biegu) Dieta normalna, choć ostatnio schudłam, jednak na teraz chciałabym zostawić mały, np 100, 200 ujemny bilans, zeby bardziej odsłonić mięśnie. Ciałabym biegać na stałe, wiem, ze pózniej będzie sie to wiązało ze zwiększeniem kcal, ale moje pytanie na teraz brzmi: Biegać będę rano, przed szkoła o godz 6.00 ( na początku gdy trening będzie 15, 20 min) pózniej ok 5.50 ( gdyż będzie trwał 30, 40 min). Czy wystarczy, ze przed bieganiem zjem połówkę banana, lub całego lub mała kanapkę z serem? Będę jeść zaraz po obudzeniu i od razu wychodzić, wiec nie chce mięc pełnego brzucha. Po treningu oczywiście normalne śniadanie- zwykle, płatki z nabiałem i owocami i orzechami/kasza manna, jaglana/ kanapki/jajecznica z warzywami i chlebem/ lub mięsa z węglowodanami z wczorajszego obiadu/ czasami samo białkowe tłuszczowe śniadanie ( choć rozumiem ze po biegu wskazane jest jesc węgl. złożone ? Czy takie jedzenie przed rannym bieganiem wystarczy? Bardzo licz na wasza pomoc :)
PKO
Salome136
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

I jeszcze pytanie, czytałam, ze wiele osób,szczególnie początkujących mówi, ze po kilku miesiącach och waga wzrosła ( czytaj waga mięśni), to znaczy, ze jednak przynajmniej na początku taki wysiłek może rozwinąć mięśnie nóg? Chociaż trochę?
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do spokojnego biegu to możesz i na czczo podejść. Ale wyjdź pobiegać po zjedzeniu twoich przykładowych posiłków i sprawdź jak się będziesz czuć. Powinno być spoko.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:Do spokojnego biegu to możesz i na czczo podejść.
A do akcentow?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na akcentach lepiej niech cos zje bo z glodu zejdzie w trakcie :bum:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Na akcentach lepiej niech cos zje bo z glodu zejdzie w trakcie :bum:
OK... Fakt.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziewczyna zaczyna biegać - mówi o 15-20 minutach (a później o 30-40), o jakich Wy tu akcentach :P ? Jak się nie głodzi dzień wcześniej to spokojnie może wyjść i biegać na czczo (czy tam pół szklanki wody wypić)...

Co do akcentów na czczo - ja ostatnio nieco z konieczności biegałem kilka i przy sensownej kolacji dzień wcześniej można. Domykałem na czczo rano treningi typu 2x4km (400/400) albo 20x(200/100) - w sumie było to po ponad godzinie biegania (razem z rozgrzewką i schłodzeniem). Było nieco trudniej, zwłaszcza pod koniec, ale bez przesady. Spokojnego BC1 to ponad 2h mogę biec.
Ja nie trenuję takiego biegania - po prostu tak mi logistycznie wychodzi. Mam dość wrażliwy żołądek i po posiłku potrzebuję minimum te 1,5h odczekać a w weekendy rano tyle nie mam - stąd biegam w weekendy na czczo. Póki co działa.
biegam ultra i w górach :)
Salome136
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Akcenty? Macie na myśli interwały?
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Salome136 pisze:I jeszcze pytanie, czytałam, ze wiele osób,szczególnie początkujących mówi, ze po kilku miesiącach och waga wzrosła ( czytaj waga mięśni), to znaczy, ze jednak przynajmniej na początku taki wysiłek może rozwinąć mięśnie nóg? Chociaż trochę?
Jak najbardziej o ile bedzie kaloryczny plus lub chociaż równowaga. Przy minusie kalorycznym też mogą urosnąć ale kosztem innych mieśni, mniej zaangażowanych w aktywność.
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Salome136 pisze:Cześć! Krótko opisze moja sytuacje, żebyście mogli odpowiedzieć na moje pytanie. Chce zacząć biegać, zeby wprowadzić regularna aktywność fizyczna. Mam 17 lat, nie jestem jakaś zasiedziała, wykonuje 3 razy w tygodniu ćwiczenia siłowe (typowo "kobiece", w domu), odżywiam sie zdrowo, w sumie wigilie nie jem słodyczy, ani fastfoodow. Zaczynam plan 10 tygodniowy- od 1,2 minut biegu na 1 min marszu, zwiększajac co tydzień bieg o 1 min, przy 3,4 biegach w tygodniu (mam nadzieje, ze po 10 tyg. dojdę do 15 min biegu) Dieta normalna, choć ostatnio schudłam, jednak na teraz chciałabym zostawić mały, np 100, 200 ujemny bilans, zeby bardziej odsłonić mięśnie. Ciałabym biegać na stałe, wiem, ze pózniej będzie sie to wiązało ze zwiększeniem kcal, ale moje pytanie na teraz brzmi: Biegać będę rano, przed szkoła o godz 6.00 ( na początku gdy trening będzie 15, 20 min) pózniej ok 5.50 ( gdyż będzie trwał 30, 40 min). Czy wystarczy, ze przed bieganiem zjem połówkę banana, lub całego lub mała kanapkę z serem? Będę jeść zaraz po obudzeniu i od razu wychodzić, wiec nie chce mięc pełnego brzucha. Po treningu oczywiście normalne śniadanie- zwykle, płatki z nabiałem i owocami i orzechami/kasza manna, jaglana/ kanapki/jajecznica z warzywami i chlebem/ lub mięsa z węglowodanami z wczorajszego obiadu/ czasami samo białkowe tłuszczowe śniadanie ( choć rozumiem ze po biegu wskazane jest jesc węgl. złożone ? Czy takie jedzenie przed rannym bieganiem wystarczy? Bardzo licz na wasza pomoc :)
To zalezy od kalorycznosci diety oraz tego co zjadłaś na kolacje!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no i zamieszali biednej dziewczynie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Salome136
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chciałabym po dojściu do 20 min biegu bez przerwy zacząć jakieś tam urozmaicenia, :) zeby ciagle iść do przodu, chciaaz mowię, muszę zobaczyć, czy bieganie będzie mi sprawiać na prawdę przyjemność (po trudnych początkach oczywiście :) ale muszę przyznać, ze zawsze imponowali mi biegacze, a teraz widzę, ze regularna aktywność ma wiele plusów :)
Salome136
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:no i zamieszali biednej dziewczynie.
Nie, spokojnie, myśle, ze mój umysł to ogarnie :) zawsze miałam duże samozaparcie w dążeniu do celu :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Dziewczyna zaczyna biegać - mówi o 15-20 minutach (a później o 30-40), o jakich Wy tu akcentach :P ? Jak się nie głodzi dzień wcześniej to spokojnie może wyjść i biegać na czczo (czy tam pół szklanki wody wypić)...

Co do akcentów na czczo - ja ostatnio nieco z konieczności biegałem kilka i przy sensownej kolacji dzień wcześniej można. Domykałem na czczo rano treningi typu 2x4km (400/400) albo 20x(200/100) - w sumie było to po ponad godzinie biegania (razem z rozgrzewką i schłodzeniem). Było nieco trudniej, zwłaszcza pod koniec, ale bez przesady. Spokojnego BC1 to ponad 2h mogę biec.
Ja nie trenuję takiego biegania - po prostu tak mi logistycznie wychodzi. Mam dość wrażliwy żołądek i po posiłku potrzebuję minimum te 1,5h odczekać a w weekendy rano tyle nie mam - stąd biegam w weekendy na czczo. Póki co działa.
Dobre obserwacje.
Przy takich akcentach jednak jest bieganie z pustymi zbiornikami glikogenu nie wskazane (od czasu do czasu nie odgrywa duzej roli i sie da) gdyz, organizm odzwyczaji sie od wydobywania duzej ilosci energii z glikolizy i wlaczy tluszcze, ktore daja mniej energii przy tym samym zuzyciu tlenu.

Co innego (dlugie) wybiegania. Tam jak najbardziej na czczo.

A kolezenka moze biegac na czczo bez problemow. Najwazniejsze, zeby sie za te 20 minut biegu nie wynagradzala góra cukierkow. Zeby spalic jednego cukierka trzeba przebiec jakies 0,5-0,7km.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po prostu biegaj i sama będziesz wiedziała czy potrzebujesz coś zjeść lub wypić.
Każdy inaczej reaguje na zawartość pokarmu, płynów w żołądku.
Przecież jak coś zjesz i od razu wyjdziesz na bieg, to tego nie zdążysz strawić, a chyba nie będziesz wstawała co najmniej godzinę szybciej :oczko:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ