Półmaska ochronna firmy 3M, model 7500. Używam z pochłaniaczami A2 i z filtrami pyłu P3 (trzeba dokupić pokrywki 501 do zamocowania filtrów na pochłaniaczach). Tutaj jest objaśnienie tych symboli) a tu jest dokładniej . Na rower jest ok. Nie biegałem w niej jeszcze, ale podejrzewam że nie będzie problemów. Są też trochę tańsze półmaski 3M lub innych producentów, ale w tej spodobał mi się wylot powietrza skierowany w dół, dzięki czemu chyba mniej parują okulary.Tomeck pisze:Kangoor, napisz coś proszę więcej o tej masce...
W związku z tym wątkiem zorientowałem się, że pochłaniacz A2 nie pochłania tlenków siarki i azotu w formie gazowej (fazę ciekłą powinien zatrzymywać filtr P3). Zamówiłem pochłaniacz ABEK1, który dodatkowo pochłania wiele innych gazów i oparów. Nie eliminuje on niestety tlenków azotu, do nich jest oddzielny, dedykowany pochłaniacz. Być może inni producenci mają pochłaniacz uniwersalny z NO, ale nie sądzę.
Jak dotrze pochłaniacz ABEK1 to będę wiedział, czy nie jest zbyt ciężki do biegania i jakie ma opory przy oddychaniu.
W mojej obecnej nie czuję zauważalnych oporów, ale chyba ją podświadomie porównuję z Respro i nie wiem, co bym czuł nie mając porównania. Jedną z cech każdej maski będzie zwiększona powierzchnia martwa (wdychasz część powietrza wydychanego), więc uczy ona oddychania całą objętością płuc.Tomeck pisze:Co to za maska?
Oglądałem np lakiernicze z węglem aktywnym, ale miałem wrażenie zwiększonych oporów już przy normalnym oddychaniu, a gdzie tu sytuacja zwiększon ego popytu na tlen...