Nasze kochane kolana

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
mati1886
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Ogólnie mam problem z kolanami, zapisany już jestem na zastrzyki z kwasu hialuronowego. W pracy dużo chodzę i dwa razy już miałem spuchnięte kolano. Pytanie do Was na ile mogę biegać czy po prostu się nie bać i wyjść pobiegać bo boję się żeby nie przeciążyć jakoś tego kolana?

Pozdrawiam :)
PKO
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mati1886 pisze:Witam,

Ogólnie mam problem z kolanami, zapisany już jestem na zastrzyki z kwasu hialuronowego. W pracy dużo chodzę i dwa razy już miałem spuchnięte kolano. Pytanie do Was na ile mogę biegać czy po prostu się nie bać i wyjść pobiegać bo boję się żeby nie przeciążyć jakoś tego kolana?

Pozdrawiam :)
A jak chodzisz to puchną i bolą? Przy bieganiu byłoby bardziej.
Może lepiej rower, żeby ruszać stawami w odciazeniu, albo jak to za lekko ćwiczenia z taśmami, albo i nawet wypady i przysiady tylko prawidłowo i nie udajemy twardziela :-)
mati1886
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z tym puchnięciem to zdarzyło mi się 2 razy w przeciągu 2-3 miesięcy. Przy chodzeniu nie puchną a czy bolą? Może czasami ale to jakieś chwilowe. Co do biegania to zaczęło się z rok temu. Na dłuższych wybieganiach tak od 10 km czułem coś pod rzepką, ból ten nie przeszkadzał mi podczas biegu ale coś było czuć. Ortopeda powiedział, że kolana nie pracują normalnie i przepisał tabletki co zawierają chyba ten kwas nie chce mi się nazwy teraz szukać. Postanowiłem robić właśnie przysiady i chyba pomogły ale teraz mniej się biegało i ćwiczyło i kolana coś szwankują. Zacznę najpierw od przysiadów a przy zastrzykach porozmawiam z lekarzem.
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozruszać je trzeba. Przekonać, żeby znowu zaczęły wytwarzać mazidło i wzmocnić czwórki.
mati1886
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Teraz chyba popełnię biegowe "fo pa" :D. Wzmocnić czwórki czyli przysiady tak :)?
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Między innemi :-)
krzysfizjobiega
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:21

Nieprzeczytany post

mati1886 pisze:Z tym puchnięciem to zdarzyło mi się 2 razy w przeciągu 2-3 miesięcy. Przy chodzeniu nie puchną a czy bolą? Może czasami ale to jakieś chwilowe. Co do biegania to zaczęło się z rok temu. Na dłuższych wybieganiach tak od 10 km czułem coś pod rzepką, ból ten nie przeszkadzał mi podczas biegu ale coś było czuć. Ortopeda powiedział, że kolana nie pracują normalnie i przepisał tabletki co zawierają chyba ten kwas nie chce mi się nazwy teraz szukać. Postanowiłem robić właśnie przysiady i chyba pomogły ale teraz mniej się biegało i ćwiczyło i kolana coś szwankują. Zacznę najpierw od przysiadów a przy zastrzykach porozmawiam z lekarzem.
A co ten Twój ortopeda miaĺ na myśli, że kolana nie pracujà normalnie i przepisał Tobie leki. Teraz jaki lek jest w stanie wpłynąć na mechanikę stawu kolanowego? Jak jest coś nie tak z mechaniką stawu to poszukaj fizjoterapeuty, bo jak będzie problem związany z powięzią, bądz mięsniami to lekarz ograniczy się do środków przeciwbólowych, brak bólu to nie wyleczenie problemu, bo przyczyna zostaje.
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=53810][color=#BF0000]BLOG[/color][/url]
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=53812][color=#4000BF]KOMENTARZE[/color][/url]
[url=https://run-log.com/profiles/profile/KaliGr/][color=#4000FF]run-log.com[/color][/url]
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mati1886 pisze:Z tym puchnięciem to zdarzyło mi się 2 razy w przeciągu 2-3 miesięcy. Przy chodzeniu nie puchną a czy bolą? Może czasami ale to jakieś chwilowe. Co do biegania to zaczęło się z rok temu. Na dłuższych wybieganiach tak od 10 km czułem coś pod rzepką, ból ten nie przeszkadzał mi podczas biegu ale coś było czuć. Ortopeda powiedział, że kolana nie pracują normalnie i przepisał tabletki co zawierają chyba ten kwas nie chce mi się nazwy teraz szukać. Postanowiłem robić właśnie przysiady i chyba pomogły ale teraz mniej się biegało i ćwiczyło i kolana coś szwankują. Zacznę najpierw od przysiadów a przy zastrzykach porozmawiam z lekarzem.
Idź do ogarniętego fizjoterapeuty.
Puchnięcie kolan 2 razy w ciągu 2-3 miesięcy normalne nie jest. Nie jestem ekspertem od leczenia, ale jeśli lekarz nie zdiagnozował przyczyny tylko leczy objawy to sukcesu nie wróżę. Być może wystarczy proste wzmocnienie mięśni, może dorzucenie rozciągania i rolowania, a może problem jest dużo poważniejszy? Bywa, że błahe objawy, a przyczyna może być poważna.
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ