Zaczynam przygodę z bieganie. Zaczęło się od przymusowego biegania aby zdać egzamin na 3km.
Teraz biegam 5 razy w tygodniu (od poniedziałku do piątku - weekend wolny od biegania ) średnio po 3 -5 km dziennie.
Biegam rano na czczo. Dodatkowo 3 razy w tygodniu (wtorek, środa, czwartek - bez możliwości zmiany tych dni na inne ) chodzę na 1,5 godz. na siłownię.
Plan jaki sobie zakładam to zaszczepienie w sobie miłości do biegania na dłużej poprawa czasu na 3km oraz zrzucenie paru kg tak przy okazji

Co do posiłków to moja dieta totalnie się zmieniła z samego praktycznie mięsa i nieregularnego jedzenia na pięć posiłków regularnie jedzonych.
Teraz mniej więcej jadam tak ,że rano po bieganiu (koło 7:00) 40gr mieszanki płatków owsianych z suszonymi owocami, orzechami i rodzynkami z wodą , lub jogurtem naturalnym. Koło 11:00 ryż z warzywami i pieść grilowana z kurczaka, o 14:00 jakiś owoc, między 16 a 17 normalny obiad ( raczej staram się unikać ziemniaków i zastępuje je ryżem lub kaszą ) i koło 19 kolacja 2 kawałki ciemnego pieczywa z wędliną lub żółtym serem. Do tego około 1,5 litra wody dziennie -czasem więcej.
Czasami - jak mi się przypomni robię sobie w domu trening - "freeletics"
Obecnie ważę 93kg przy wzroście 183.
To moje amatorskie zabieranie się za siebie poskutkowało tym iż straciłem 5 kg w około 6 miesięcy.
Dodam ,że 2 lata temu przeszedłem rekonstrukcję więzadła krzyżowego, ale obecnie nie mam z tym kolanem żadnych problemów.
Mam nadzieje ,że nie za chaotycznie to opisałem.
Chciał bym to jakoś unormować i wprowadzić jakiś system biegania i ćwiczeń na siłowni.
Obecnie po prostu idę na bieżnię i biegam. Moje tempo nie jest rewelacyjne. Ostatnio 5km przebiegłem w 30m,1' - po biegu czułem się dobrze i miałem wrażenie ,że mógł bym jeszcze troszkę pobiegać. Zmęczenie nie było wielkie.
Przeglądałem plany treningowe dla początkujących ale są one na 3 -4 dni biegowe a ja ( nie wiem może za ambitnie albo za głupio, ale chciał bym biegać 5 razy w tygodniu - lepiej się czuję jak pobiegam przed pracą )
Dodatkowo szukam informacji - podpowiedzi jakie ćwiczenia wykonywać na siłowni.
W domu posiadam też mały zestaw hantli 2x20 kg oraz linę do crossfitu oraz drążek.
Jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć doradzić i pomóc ułożyć jakiś plan treningowy to będę wdzięczny.
Dodam ,że nie chcę się ograniczać tylko do 3km ale jak to mówią iść dalej za ciosem. Oczywiści wszystko stopniowo.
Pozdrawiam.