stadwor pisze:apropos wałka do rolowania.
Wszyscy radzą aby wałkując np. udo, wałek (butelka z wodą) był na ziemi a osoba wałkująca

nad nim. Dla mnie po jakimś czasie trochę już się nie chciało w ten sposób. Wziąłem z kuchni wałek do wałkowania ciasta, usiadłem na podłodze i zobaczyłem że takim wałkiem można cuda wyprawiać !! jest twardy, więc można nieco mniej przyciskać go, idealnie można rozwałkować każdą cześć nogi
Co wy na taki pomysł ? próbował ktoś ?
Ja od lipca wałkuję

Nie ma lepszego rollera. Niestety nie każdy wałek dobrze "idzie". Żona jak zobaczyła co wyprawiam kupiła mi w tesco inny. Ale niech sobie go w .... wsadzi takei gówno, źle się kręci i zacina. Jednak co stary dobry wałek może zdziałać ... Mój masażysta mówił że bardzo dobry pomysł i rzeczywiście ze względu na możliwość dobrego dociśnięcia jest super na dwugłowe. Ja głownie jadę łydki i ściągną, pod kolanami, pachwiny, to co się zbija podczas długiego siedzenia przy kompie.
Jeżeli chodzi o sposoby regeneracji to cały ten sezon walczę głównie z tym żeby się zregenerować i zrobić kolejny trening. Czyli:
- schłodzenie po treningu wodą
- trzymanie nóg w górze przez kilka minut
- kąpiele solankowe w dni bez treningu (1h plus rozciąganie w wannie i automasaż)
- maść przeciw zmęczeniu nóg (profilaktycznie) aescin
- sauna i gorące kąpiele w dni bez treningu, źle wypływają na układ krążenia przy zmęczeniu (bez zresztą też)
- jedną z najważniejszych rzeczy jest na drugi dzień po zrobić rozruch, doprowadzić mięśni do ciepłoty i lekki stretching, dużo szybciej u mnie wracają parametry życiowe
- rolowanie oczywiście wałkiem
- schłodzenie żelem najbardziej obolałych miejsc
Ile z tych rzeczy przynosi efekt - tego nie wiem. Ale robiłem kiedyś testy po dużym zakwaszeniu/naciągnięciu i 3 dni szybciej zeszło zmęczenie z nogi która była męczona różnymi rzeczami. Druga trzymała o 3 dni dłużej (nie były to moje nogi

)) Potem powtórzyłem to ma moich okostnych i też noga którą się zajmowałem szybciej puściła niż ta której nie wspomagałem.
Więc teraz domyślnie wybrane elementy robię każdego tygodnia
Jedynie wiem co szkodzi - mocny, sportowy masaż. Po nim nie wolno robić nic mocnego najlepiej przez 2 dni