Komentarz do artykułu Salomon Speedcross 4 vs Speedcross 3, test organoleptyczny.

Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie bede pisal, skoro juz to zrobilem, jak ktos ma chec poczytac to testowalem te buty juz dosc chwile temu ;)

http://czasnabieganie.pl/sprzet/buty,te ... 12595.html
PKO
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

[quote="Adam Klein"A w gtx mi sie nie kisi, ale jestem może trochę nietypowy.[/quote]

Większości ludzi noga się kisi, bo nie myją butów z GTX w środku. Sól z potu zatyka pory i membrana przestaję spełniać swoje funkcje. Wystarczy po każdym użytkowaniu wlać do środka wodę i wypłukać buty. Zdecydowanie dłużej taki but właściwie funkcjonuje.
rufuz

Nieprzeczytany post

Powiem krotko, speed crossy to genialne buty do trialu. Mam kilka par m.in. kalenji, reebok, adidas ale wszystkie sie "umywają" do Salomonów.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jarek_bb pisze: Większości ludzi noga się kisi, bo nie myją butów z GTX w środku. Sól z potu zatyka pory i membrana przestaję spełniać swoje funkcje. Wystarczy po każdym użytkowaniu wlać do środka wodę i wypłukać buty. Zdecydowanie dłużej taki but właściwie funkcjonuje.
oo bardzo dobra rada! Dziękuję Jarku.
dopytam na priv jeszcze o jedną rzecz.

Co do gore, ale i innych membran to kluczowe jest niezamoczenie buta od góry do środka. Cholewka wtedy cholewką ...
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maciekl122 pisze:Super, dziękuje za odpowiedź Adamie.

W sumie jeszcze jedno pytanie. Skoro wersja Vario ma innaczej skonstruowaną podeszwę mającą lepiej sprawdzić sie na podłożu kamienistym, to ja ma się na podłożu bardziej śliskim, jak błoto czy śnieg?
Vario to bardziej uniwersalny terenowy but niż "oryginalny" Speedcross. Da sobie radę na mokrym, ale to nie będzie taka wysoka przyczepność jak w Speedcrossie.
--
LoveBeer
fajny tekst i test, dzięki.
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do posiadaczy speedcrossów, jak czyścicie swoje buty? Dziś zabrałem swoje i przeciągnąłem je po mega ciężkim terenie i wyglądają jakby miały kilkadziesiąt km za sobą a nie dziesięć :) Czyścicie jakoś tą siateczkę czy jak to tam się zwie w salomonach, czy raczej olewacie sprawę bo w końcu to but trialowy :)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

spens pisze:Mam pytanie do posiadaczy speedcrossów, jak czyścicie swoje buty? Czyścicie jakoś tą siateczkę czy jak to tam się zwie w salomonach, czy raczej olewacie sprawę bo w końcu to but trialowy :)

Nie wiem, o jakiej siateczce piszesz. Ja swoje wytrzepuję po biegu. A czy piorę? No w lecie jak się trafi strumyk, albo trawa taka z samego rana, z rosą. A w zimie to śnieg. Wkładki jedynie wyciągam i płuczę. Ale i to nie za każdym razem. Po każdym biegu na balkon na kilka godzin, żeby dobrze wyschły.
Ale w sumie to już ostatnie podrygi tych butów.
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

chodzi o siateczkę z przodu buta, jest cała zachlapana błotem. Po wyschnięciu myślałem że się otrzepie i będzie oki ale zostały jakieś po błocie plamy stąd pytanie, czy jakoś gąbką to myć czy jak?

PB:
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

spens pisze:chodzi o siateczkę z przodu buta, jest cała zachlapana błotem. Po wyschnięciu myślałem że się otrzepie i będzie oki ale zostały jakieś po błocie plamy stąd pytanie, czy jakoś gąbką to myć czy jak?
Jeśli by mi się tak zachlapały jak piszesz i nie byłoby w pobliżu żadnego strumyka albo trawy mokrej, pewnie bym je umył wodą i ewentualnie szczoteczką. Ten materiał jest "samoczyszczący", albo może ja tak mam, bo staram się w nich biegać po zróżnicowanym podłożu.
Awatar użytkownika
Novicjusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:17

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:nie bede pisal, skoro juz to zrobilem, jak ktos ma chec poczytac to testowalem te buty juz dosc chwile temu ;)

Witam, jestem zdeterminowany do zakupu speedcrossów ver. 4, w związku z tym proszę o jeszcze jedną podpowiedź, co do rozmiaru butów, czy but powinien być dopasowany czy z luzem np. 1 cm ? Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja mam nawet poltora cm i jest oki, nie lubie jak palce z przodu mają malo miejsca. Ale ten buta jest na tyle waski ze dosc dobrze opina cala stope a co za tym idzie jest ona bardzo stabilna w bucie.

PB:
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Novicjusz pisze:
LoveBeer pisze:nie bede pisal, skoro juz to zrobilem, jak ktos ma chec poczytac to testowalem te buty juz dosc chwile temu ;)

Witam, jestem zdeterminowany do zakupu speedcrossów ver. 4, w związku z tym proszę o jeszcze jedną podpowiedź, co do rozmiaru butów, czy but powinien być dopasowany czy z luzem np. 1 cm ? Z góry dziękuję
tak, rozmiar większy i/albo ok. 1 cm
ja osobiście jak kolega Spens wolę ciut większe
oczywiście pięta jak i cała stopa muszą dobrze leżeć

ps. przy przymiarce pamiętaj o dobrym.... no miałem pisać o dobrym podciągnięciu sznurówek, ale tutaj ich nie ma :D
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:ps. przy przymiarce pamiętaj o dobrym.... no miałem pisać o dobrym podciągnięciu sznurówek, ale tutaj ich nie ma :D
[/quote][/quote]
Moje na drugi dzień dostały sznurówki, bo się foot pod nie trzyma na tych linkach. Różnicy w bieganiu nie widzę :)
Awatar użytkownika
Novicjusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:17

Nieprzeczytany post

3 dni analizowania i bicia się z myślami to zdecydowanie za dużo :ojnie:, biorąc pod uwagę powyższe komentarze oraz opinie z wątku "Komentarz do artykułu Speedcrossy - coś więcej niż tylko but" krótko mówiąc zadecydował "intersubiektywizm" i odpuściłem speedcrossy. Niezdecydowanie wzięło się z kilku powodów:
1. Moje miejsca treningowe: las, park, piaszczyste tereny byłego poligonu, często połączone z odcinkami pokrytymi asfaltem, betonem (jumbo) to nie klimaty górskie;
2. Straszna rozpiętość cenowa w sieci i ta obawa o "chiński zamiennik"
3. Za duży wybór? gtx, clima shield, W, PRO... i te różnice w cenie
4. Amortyzacja
5. Trwałość... i chyba najważniejszy powód miały być dwie pary, dla mnie i dla żony - a to już większe ryzyko i nie mam odwagi byś testerem :niewiem:
Ostatecznie Qba zadał śmiertelny cios cyt. "ten rozdźwięk między rzeczywistością a tym jak się o niej mówi"
Choć kuszą niemiłosiernie swym wyglądem i tym bieżnikiem to jeszcze nie pora, ale... Kurier wiezie Kanadia 8. Niemniej jestem wdzięczny za wszystkie opinie, to forum to już rentowna kopalnia wiedzy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Novicjusz

jasne, że tereny po których biegasz to nie tereny na Speedcrossa. Ten but jest świetny, jednocześnie jest dedykowany na inne podłoża i warunki. Używając go w podanych przez Ciebie terenach rozczarowałbyś się plus wątpię w trwałość bieżnika. Bo to nie teren na taki bieżnik. To jakbym zabrał swoje startówki w wymagające góry.
2. Kupuj w sprawdzonych czytaj uznanych sklepach. Decathlon, Intersport (dają do końca XI 100zł bonu na nową kolekcję butów, czytaj płacisz stówę mniej), gosport czy prywatne sklepy. Poza tym, widząc za bardzo atrakcyjną cenę i dodatkowo niezbyt pewne źródło to czerwona lampka w głowie.
3. Nie rozumiem za bardzo tego punktu.
5. Trwałość - tu trzeba się odnieść do 1 pkt. Biegałbyś w terenie kompletnie nie pod takie buty. No chyba, że napadało by dużo śniegu*, ale to i tak nie to.
udanego biegania w Kanadiach :)

*i niech napada :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ