http://czasnabieganie.pl/sprzet/buty,te ... 12595.html
Komentarz do artykułu Salomon Speedcross 4 vs Speedcross 3, test organoleptyczny.
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 34.00
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- jarek_bb
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 44:40
- Życiówka w maratonie: 3:36:50
[quote="Adam Klein"A w gtx mi sie nie kisi, ale jestem może trochę nietypowy.[/quote]
Większości ludzi noga się kisi, bo nie myją butów z GTX w środku. Sól z potu zatyka pory i membrana przestaję spełniać swoje funkcje. Wystarczy po każdym użytkowaniu wlać do środka wodę i wypłukać buty. Zdecydowanie dłużej taki but właściwie funkcjonuje.
Większości ludzi noga się kisi, bo nie myją butów z GTX w środku. Sól z potu zatyka pory i membrana przestaję spełniać swoje funkcje. Wystarczy po każdym użytkowaniu wlać do środka wodę i wypłukać buty. Zdecydowanie dłużej taki but właściwie funkcjonuje.
-
rufuz
Powiem krotko, speed crossy to genialne buty do trialu. Mam kilka par m.in. kalenji, reebok, adidas ale wszystkie sie "umywają" do Salomonów.
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
oo bardzo dobra rada! Dziękuję Jarku.jarek_bb pisze: Większości ludzi noga się kisi, bo nie myją butów z GTX w środku. Sól z potu zatyka pory i membrana przestaję spełniać swoje funkcje. Wystarczy po każdym użytkowaniu wlać do środka wodę i wypłukać buty. Zdecydowanie dłużej taki but właściwie funkcjonuje.
dopytam na priv jeszcze o jedną rzecz.
Co do gore, ale i innych membran to kluczowe jest niezamoczenie buta od góry do środka. Cholewka wtedy cholewką ...
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Vario to bardziej uniwersalny terenowy but niż "oryginalny" Speedcross. Da sobie radę na mokrym, ale to nie będzie taka wysoka przyczepność jak w Speedcrossie.maciekl122 pisze:Super, dziękuje za odpowiedź Adamie.
W sumie jeszcze jedno pytanie. Skoro wersja Vario ma innaczej skonstruowaną podeszwę mającą lepiej sprawdzić sie na podłożu kamienistym, to ja ma się na podłożu bardziej śliskim, jak błoto czy śnieg?
--
LoveBeer
fajny tekst i test, dzięki.
- spens
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 48:35
- Kontakt:
Mam pytanie do posiadaczy speedcrossów, jak czyścicie swoje buty? Dziś zabrałem swoje i przeciągnąłem je po mega ciężkim terenie i wyglądają jakby miały kilkadziesiąt km za sobą a nie dziesięć
Czyścicie jakoś tą siateczkę czy jak to tam się zwie w salomonach, czy raczej olewacie sprawę bo w końcu to but trialowy 
Facebook / Endomondo / Garmin Connect
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
PB:
- lama71
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 52,22
spens pisze:Mam pytanie do posiadaczy speedcrossów, jak czyścicie swoje buty? Czyścicie jakoś tą siateczkę czy jak to tam się zwie w salomonach, czy raczej olewacie sprawę bo w końcu to but trialowy
Nie wiem, o jakiej siateczce piszesz. Ja swoje wytrzepuję po biegu. A czy piorę? No w lecie jak się trafi strumyk, albo trawa taka z samego rana, z rosą. A w zimie to śnieg. Wkładki jedynie wyciągam i płuczę. Ale i to nie za każdym razem. Po każdym biegu na balkon na kilka godzin, żeby dobrze wyschły.
Ale w sumie to już ostatnie podrygi tych butów.
- spens
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
chodzi o siateczkę z przodu buta, jest cała zachlapana błotem. Po wyschnięciu myślałem że się otrzepie i będzie oki ale zostały jakieś po błocie plamy stąd pytanie, czy jakoś gąbką to myć czy jak?
PB:
PB:
- lama71
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 52,22
Jeśli by mi się tak zachlapały jak piszesz i nie byłoby w pobliżu żadnego strumyka albo trawy mokrej, pewnie bym je umył wodą i ewentualnie szczoteczką. Ten materiał jest "samoczyszczący", albo może ja tak mam, bo staram się w nich biegać po zróżnicowanym podłożu.spens pisze:chodzi o siateczkę z przodu buta, jest cała zachlapana błotem. Po wyschnięciu myślałem że się otrzepie i będzie oki ale zostały jakieś po błocie plamy stąd pytanie, czy jakoś gąbką to myć czy jak?
- Novicjusz
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: 44:17
Witam, jestem zdeterminowany do zakupu speedcrossów ver. 4, w związku z tym proszę o jeszcze jedną podpowiedź, co do rozmiaru butów, czy but powinien być dopasowany czy z luzem np. 1 cm ? Z góry dziękujęLoveBeer pisze:nie bede pisal, skoro juz to zrobilem, jak ktos ma chec poczytac to testowalem te buty juz dosc chwile temu
- spens
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
ja mam nawet poltora cm i jest oki, nie lubie jak palce z przodu mają malo miejsca. Ale ten buta jest na tyle waski ze dosc dobrze opina cala stope a co za tym idzie jest ona bardzo stabilna w bucie.
PB:
PB:
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
tak, rozmiar większy i/albo ok. 1 cmNovicjusz pisze:Witam, jestem zdeterminowany do zakupu speedcrossów ver. 4, w związku z tym proszę o jeszcze jedną podpowiedź, co do rozmiaru butów, czy but powinien być dopasowany czy z luzem np. 1 cm ? Z góry dziękujęLoveBeer pisze:nie bede pisal, skoro juz to zrobilem, jak ktos ma chec poczytac to testowalem te buty juz dosc chwile temu
ja osobiście jak kolega Spens wolę ciut większe
oczywiście pięta jak i cała stopa muszą dobrze leżeć
ps. przy przymiarce pamiętaj o dobrym.... no miałem pisać o dobrym podciągnięciu sznurówek, ale tutaj ich nie ma :D
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
[/quote][/quote]Piotr-Fit pisze:ps. przy przymiarce pamiętaj o dobrym.... no miałem pisać o dobrym podciągnięciu sznurówek, ale tutaj ich nie ma :D
Moje na drugi dzień dostały sznurówki, bo się foot pod nie trzyma na tych linkach. Różnicy w bieganiu nie widzę
- Novicjusz
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: 44:17
3 dni analizowania i bicia się z myślami to zdecydowanie za dużo
, biorąc pod uwagę powyższe komentarze oraz opinie z wątku "Komentarz do artykułu Speedcrossy - coś więcej niż tylko but" krótko mówiąc zadecydował "intersubiektywizm" i odpuściłem speedcrossy. Niezdecydowanie wzięło się z kilku powodów:
1. Moje miejsca treningowe: las, park, piaszczyste tereny byłego poligonu, często połączone z odcinkami pokrytymi asfaltem, betonem (jumbo) to nie klimaty górskie;
2. Straszna rozpiętość cenowa w sieci i ta obawa o "chiński zamiennik"
3. Za duży wybór? gtx, clima shield, W, PRO... i te różnice w cenie
4. Amortyzacja
5. Trwałość... i chyba najważniejszy powód miały być dwie pary, dla mnie i dla żony - a to już większe ryzyko i nie mam odwagi byś testerem
Ostatecznie Qba zadał śmiertelny cios cyt. "ten rozdźwięk między rzeczywistością a tym jak się o niej mówi"
Choć kuszą niemiłosiernie swym wyglądem i tym bieżnikiem to jeszcze nie pora, ale... Kurier wiezie Kanadia 8. Niemniej jestem wdzięczny za wszystkie opinie, to forum to już rentowna kopalnia wiedzy. Pozdrawiam
1. Moje miejsca treningowe: las, park, piaszczyste tereny byłego poligonu, często połączone z odcinkami pokrytymi asfaltem, betonem (jumbo) to nie klimaty górskie;
2. Straszna rozpiętość cenowa w sieci i ta obawa o "chiński zamiennik"
3. Za duży wybór? gtx, clima shield, W, PRO... i te różnice w cenie
4. Amortyzacja
5. Trwałość... i chyba najważniejszy powód miały być dwie pary, dla mnie i dla żony - a to już większe ryzyko i nie mam odwagi byś testerem
Ostatecznie Qba zadał śmiertelny cios cyt. "ten rozdźwięk między rzeczywistością a tym jak się o niej mówi"
Choć kuszą niemiłosiernie swym wyglądem i tym bieżnikiem to jeszcze nie pora, ale... Kurier wiezie Kanadia 8. Niemniej jestem wdzięczny za wszystkie opinie, to forum to już rentowna kopalnia wiedzy. Pozdrawiam
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Novicjusz
jasne, że tereny po których biegasz to nie tereny na Speedcrossa. Ten but jest świetny, jednocześnie jest dedykowany na inne podłoża i warunki. Używając go w podanych przez Ciebie terenach rozczarowałbyś się plus wątpię w trwałość bieżnika. Bo to nie teren na taki bieżnik. To jakbym zabrał swoje startówki w wymagające góry.
2. Kupuj w sprawdzonych czytaj uznanych sklepach. Decathlon, Intersport (dają do końca XI 100zł bonu na nową kolekcję butów, czytaj płacisz stówę mniej), gosport czy prywatne sklepy. Poza tym, widząc za bardzo atrakcyjną cenę i dodatkowo niezbyt pewne źródło to czerwona lampka w głowie.
3. Nie rozumiem za bardzo tego punktu.
5. Trwałość - tu trzeba się odnieść do 1 pkt. Biegałbyś w terenie kompletnie nie pod takie buty. No chyba, że napadało by dużo śniegu*, ale to i tak nie to.
udanego biegania w Kanadiach
*i niech napada
jasne, że tereny po których biegasz to nie tereny na Speedcrossa. Ten but jest świetny, jednocześnie jest dedykowany na inne podłoża i warunki. Używając go w podanych przez Ciebie terenach rozczarowałbyś się plus wątpię w trwałość bieżnika. Bo to nie teren na taki bieżnik. To jakbym zabrał swoje startówki w wymagające góry.
2. Kupuj w sprawdzonych czytaj uznanych sklepach. Decathlon, Intersport (dają do końca XI 100zł bonu na nową kolekcję butów, czytaj płacisz stówę mniej), gosport czy prywatne sklepy. Poza tym, widząc za bardzo atrakcyjną cenę i dodatkowo niezbyt pewne źródło to czerwona lampka w głowie.
3. Nie rozumiem za bardzo tego punktu.
5. Trwałość - tu trzeba się odnieść do 1 pkt. Biegałbyś w terenie kompletnie nie pod takie buty. No chyba, że napadało by dużo śniegu*, ale to i tak nie to.
udanego biegania w Kanadiach
*i niech napada