Komentarz do artykułu Szymon Kulka: 28:36 na 10 km
-
Zbigniew94
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 34'08
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
ja bym się nie podniecał ulicą
Jakby połamał 28 na dyszkę n stadionie wtedy nie zabraknie sponsora 
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
- yacoll
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 03:43
Szymon otrzymuje obecnie wsparcie "sprzętowe" od sponsorów - to już jest coś. Jak mówi w wywiadach - stara się o uzyskanie większej pomocy finansowej od firm. Na razie co prawda jeszcze bez powodzenia ale - przy takich wynikach i jak ten ostani na dyszkę - pewnie niedługo mu się to uda?
Nie mieszajmy do tego pieniędzy publicznych...
I jeszcze fragment wywiadu z Szymonem
Od początku roku pracujesz jako policjant. Ciężko jest pogodzić Twoją pracę z bieganiem?
Tak, jest mi ciężko, ponieważ pracuję na cały etat, również na „nocki” oraz w weekendy. Dodatkowo postanowiłem rozpocząć studia w trybie zaocznym, żeby zdobyć wykształcenie wyższe. Swój wolny czas, którego niestety nie mam zbyt wiele, poświęcam na treningi. Mimo wielu obowiązków uważam, że pogodzenie pracy ze sportem jest możliwe, jednak trzeba mieć wiele samozaparcia, aby się nie poddać
I za takie podejście należy mu się szacun.
Nie mieszajmy do tego pieniędzy publicznych...
I jeszcze fragment wywiadu z Szymonem
Od początku roku pracujesz jako policjant. Ciężko jest pogodzić Twoją pracę z bieganiem?
Tak, jest mi ciężko, ponieważ pracuję na cały etat, również na „nocki” oraz w weekendy. Dodatkowo postanowiłem rozpocząć studia w trybie zaocznym, żeby zdobyć wykształcenie wyższe. Swój wolny czas, którego niestety nie mam zbyt wiele, poświęcam na treningi. Mimo wielu obowiązków uważam, że pogodzenie pracy ze sportem jest możliwe, jednak trzeba mieć wiele samozaparcia, aby się nie poddać
I za takie podejście należy mu się szacun.
happy running 
-
marek84
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
mhm. A Lewandowski to niby skąd się wziął? Kubica skąd? Żeby zawodnik wpadł w poziom "wybitny" to najpierw ktoś musi w niego zainwestować kupę kasy. Albo zrobią to rodzice albo prywatni sponsorzy albo Państwo. Jakie były początki Małysza? Gdzie by był on czy Stoch, gdyby nie kasa "Państwowa"? Justyna Kowalczyk jest wybitna? Proszę poczytać o początkach kariery. Przykładów można mnożyć...Robert pisze:Gdy sportowiec jest ponadprzecietnie wybitny i potrafi wygrywac z najlepszymi na swiecie, taki problem nie istnieje - wyniki ma na tyle dobre, ze dosonale mu za to placa. Nie musi to byc od razu R. Lewandowski od pilki kopanej - w innych dyscyplinach tez da sie zarobic, vide: A. Radwanska w tenisie, R. Majka w kolarstwie, R. Kubica w rajdach samochodowych.
Miasto Wrocław od X lat pompuje kasę podatników w przeciętnych kopaczy i jest to bezpowrotnie więcej kasy i bez porównania niższy potencjał niż Szymon Kulka. Do tego w większości zaciąg niskiej klasy obcokrajowców. To należy tępić, a nie wspieranie kilku-kilkunastu polskich zawodników, którzy potrafią gdzieś powalczyć.
biegam ultra i w górach 
- yacoll
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 03:43
Masz na myśli pomoc jaką udzieliła Justynie Kowalczyk firma Rafako? (link)marek84 pisze:Justyna Kowalczyk jest wybitna? Proszę poczytać o początkach kariery. Przykładów można mnożyć...
To chyba jest kapitał prywatny a nie państwowy, więc...?
Pozdrawiam!
yacoll
happy running 
-
Zbigniew94
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 34'08
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
marek84 pisze:mhm. A Lewandowski to niby skąd się wziął? Kubica skąd? Żeby zawodnik wpadł w poziom "wybitny" to najpierw ktoś musi w niego zainwestować kupę kasy. Albo zrobią to rodzice albo prywatni sponsorzy albo Państwo. Jakie były początki Małysza? Gdzie by był on czy Stoch, gdyby nie kasa "Państwowa"? Justyna Kowalczyk jest wybitna? Proszę poczytać oRobert pisze:Gdy sportowiec jest ponadprzecietnie wybitny i potrafi wygrywac z najlepszymi na swiecie, taki problem nie istnieje - wyniki ma na tyle dobre, ze dosonale mu za to placa. Nie musi to byc od razu R. Lewandowski od pilki kopanej - w innych dyscyplinach tez da sie zarobic, vide: A. Radwanska w tenisie, R. Majka w kolarstwie, R. Kubica w rajdach samochodowych.
początkach kariery. Przykładów można mnożyć...
Miasto Wrocław od X lat pompuje kasę podatników w przeciętnych kopaczy i jest to bezpowrotnie więcej kasy i bez porównania niższy potencjał niż Szymon Kulka. Do tego w większości zaciąg niskiej klasy obcokrajowców. To należy tępić, a nie wspieranikilku-kilkunastu polskich zawodników, którzy potrafią gdzieś powalczyć.
Proszę pana wkurzają mnie takie komentarze. Czemu Polska nie może mieć grupy 10 osób mocnych na 28 minut? Dlaczego nie mogą być wspierani a nuż jeden wygra olimpiade? Proszę nie porównywać do gwiazd które już się wybily. Każdy kraj ma jakieś grupy to dlaczego w Polsce każdy działa na własną rękę i ugra tyle ile sam da radę? Pobiegaj kiedyś 35 minut na dyche pogadamy czy nie warto inwestować w kogoś kto biega poniżej 30. Czemu Amerykanie tacy silni w biegach? Bo mają system najlepsi ugraja najwięcej. U nas kopacz 3 ligowy ma tyle by się utrzymać. A kwota wolna od podatku 3050 na rok pozdrawiam
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
-
marek84
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Nie piszę o żadnym Rafako. Widzę, że otwartym tekstem trzeba: pisze o tym, że gdyby taka Kowalczyk nie dostawała kasy również od Państwa i nie miała dotowanych obozów/trenerów, to niczego by nie osiągnęła. Wsparcie Państwa jest konieczne.yacoll pisze:Masz na myśli pomoc jaką udzieliła Justynie Kowalczyk firma Rafako? (link)marek84 pisze:Justyna Kowalczyk jest wybitna? Proszę poczytać o początkach kariery. Przykładów można mnożyć...
To chyba jest kapitał prywatny a nie państwowy, więc...?
Pozdrawiam!
yacoll
Buki, nie wiem czemu mnie cytujesz (chyba nie zrozumiałeś mojego posta) - ja jestem tego samego zdania co Ty. Ja uważam, że jak ktoś wykazuje talent to należy w niego zainwestować.Zbigniew94 pisze:marek84 pisze:mhm. A Lewandowski to niby skąd się wziął? Kubica skąd? Żeby zawodnik wpadł w poziom "wybitny" to najpierw ktoś musi w niego zainwestować kupę kasy. Albo zrobią to rodzice albo prywatni sponsorzy albo Państwo. Jakie były początki Małysza? Gdzie by był on czy Stoch, gdyby nie kasa "Państwowa"? Justyna Kowalczyk jest wybitna? Proszę poczytać oRobert pisze:Gdy sportowiec jest ponadprzecietnie wybitny i potrafi wygrywac z najlepszymi na swiecie, taki problem nie istnieje - wyniki ma na tyle dobre, ze dosonale mu za to placa. Nie musi to byc od razu R. Lewandowski od pilki kopanej - w innych dyscyplinach tez da sie zarobic, vide: A. Radwanska w tenisie, R. Majka w kolarstwie, R. Kubica w rajdach samochodowych.
początkach kariery. Przykładów można mnożyć...
Miasto Wrocław od X lat pompuje kasę podatników w przeciętnych kopaczy i jest to bezpowrotnie więcej kasy i bez porównania niższy potencjał niż Szymon Kulka. Do tego w większości zaciąg niskiej klasy obcokrajowców. To należy tępić, a nie wspieranikilku-kilkunastu polskich zawodników, którzy potrafią gdzieś powalczyć.
Proszę pana wkurzają mnie takie komentarze. Czemu Polska nie może mieć grupy 10 osób mocnych na 28 minut? Dlaczego nie mogą być wspierani a nuż jeden wygra olimpiade? Proszę nie porównywać do gwiazd które już się wybily. Każdy kraj ma jakieś grupy to dlaczego w Polsce każdy działa na własną rękę i ugra tyle ile sam da radę? Pobiegaj kiedyś 35 minut na dyche pogadamy czy nie warto inwestować w kogoś kto biega poniżej 30. Czemu Amerykanie tacy silni w biegach? Bo mają system najlepsi ugraja najwięcej. U nas kopacz 3 ligowy ma tyle by się utrzymać. A kwota wolna od podatku 3050 na rok pozdrawiam
Robert uważa, że kilkaset tys. PLN to dużo? Proszę poczytać ile już zostało wydanych choćby na "wyjaśnianie" wypadku lotniczego pewnego polskiego samolotu w Rosji. Ile idzie na odprawy "zarządzających" spółkami przez pół roku (ostatnio LOTOS), dalej nie będę pisał - bo z samych wspomnianych wcześniej źródeł można by 10 Szymonów Kulków zasponsorować i jeszcze sporo by zostało.
biegam ultra i w górach 
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

ale zdajecie sobie sprawę, że sport (bieganie) w Stanach nie jest dotowany z budżetu? :D
ale w sumie jakie ma to znaczenie dla dyskusji, skoro chodzi o to, by sobie ponarzekać?
dyskusja wznawiana po raz setny i jak zwykle nikt nie będzie w stanie podać sensownych argumentów na wątpliwość, dlaczego jakikolwiek profesjonalny sportowiec ma być finansowany przez podatnika? skoro to jest jego zawód, to dlaczego sam nie ma na siebie zarabiać?
ale w sumie jakie ma to znaczenie dla dyskusji, skoro chodzi o to, by sobie ponarzekać?
dyskusja wznawiana po raz setny i jak zwykle nikt nie będzie w stanie podać sensownych argumentów na wątpliwość, dlaczego jakikolwiek profesjonalny sportowiec ma być finansowany przez podatnika? skoro to jest jego zawód, to dlaczego sam nie ma na siebie zarabiać?
-
marek84
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Ja nie narzekam, wręcz uważam że w polskiej rzeczywistości póki co sport zawodowy może być finansowany z budżetu albo go nie będzie.Qba Krause pisze:ale w sumie jakie ma to znaczenie dla dyskusji, skoro chodzi o to, by sobie ponarzekać?
To miecz obusieczny: Skoro Państwo sponsoruje większość zawodów (poprzez edukację, studia i trochę zachęt dla pracodawców - trochę różnych form sponsoringu jednak jest), to tak samo powinno sponsorować sportowców? Ponadto - jednak "Państwo" nieco korzysta wizerunkowo na sukcesach sportowców
Odpuszczam
biegam ultra i w górach 
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

nie, nie powinno, tak samo jak nie powinno sponsorować utalentowanych piekarzy, informatyków czy księgowych (to ja).
państwo wizerunkowo korzysta również na znanych muzykach popowych - czy to znaczy, że Doda, Radzimir i inni muzycy powinni dostawać stypendia?
państwo wizerunkowo korzysta również na znanych muzykach popowych - czy to znaczy, że Doda, Radzimir i inni muzycy powinni dostawać stypendia?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Piekarz będzie robił bułeczki do 60-tki. Kulka skończy karierę po 30-stce. Baletnica po 20-stce, a gimnastyczki już przed osiemnastką to weteranki. Żeby więc nie utrzymywać darmozjadów, to niech wszyscy zaczną piec bułeczki. Proste.
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

alternatywą jest przebranżowienie, pójście w trenerkę albo pierdyliard innych rozwiązań, jednak rozumiem, że sięganie do cudzej kieszeni obiecują,c tfu! nawet nie obiecując wyników jest atrakcyjniejsze.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Przebranżowienie i płacenie podatków jak cała reszta żuków.
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

no to nie płaćmy podatków! yeah! chrzanić opresyjny system! tylko kto wypłaci stypendia biednych niedocenianym sportowcom? 
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
A po co tak krzyczeć od razu. Ja bym się bardziej martwił o te bułeczki, które mogą przestać być chrupiące.