Mar_jas - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

mclakiewicz pisze:Marcin, jakie miałeś buty na Chudego?
Oby dwa biegi leciałem w laciach Asicsa...

Za pierwszym razem to były Trainery ( 80+ ), za drugim w jakiś innych , ale nie pamiętam co to za model, w kazdym to nie był dobry but

Jak masz kupować nowe i nie masz zamiaru oszczędzać to skieruj swoje myśli w stronę Salomona, speedcross chyba jest poza konkurencją. Byłem w weekend w FH w Sosnowcu to po 300zł chodzą. Mam tego buta i wiem, ze nie zmienię w górach na nic innego.

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
mclakiewicz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No to jesteś kolejną osobą, która mi poleca speedcrossy. Chyba się zdecyduję.
BLOG KOMENTARZE

Obrazek

5 km - 23:49
10 km - 46:32
Półmaraton - 1:43:53
Maraton - 4:16:15
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Strasznie zapier.....sz na tych BS-ach. :tonieja:
Nie za szybko?
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:40:08
Życiówka w maratonie: 03:15:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:Strasznie zapier.....sz na tych BS-ach. :tonieja:
Nie za szybko?
Żeby biegać szybciej cza zapier...lać szybciej na BSach :)
A tak poważnie, to jeśli Marcin cierpi na brak czasu to Go rozumiem dlaczego tak biega, bo sam tak po prostu robie :bum:
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

panucci10 pisze:
Nie za szybko?
Żeby biegać szybciej cza zapier...lać szybciej na BSach :)
A tak poważnie, to jeśli Marcin cierpi na brak czasu to Go rozumiem dlaczego tak biega, bo sam tak po prostu robie :bum:
Troche masz rację, wolę pobiec szybciej żeby mieć więcej czasu na cwiczenia w domu.... :taktak:

Nie za szybko?
Tak, masz rację.... biegam to za szybko..ciągle zwalniam zwalniam..a wychodzi jak widać.... może jak zacznie sie orka to samo się zwolni :oczko:

Komentarze
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ładnie Ci to poszło. Szybko wróciłeś na około 40' na dychę.
Sam bym teraz nie pobiegł szybciej.
Od wczoraj wdrażam plan pod maraton.... jak najwięcej żarcia i piwa. :hahaha:
Nie mam ochoty na bieganie.
Zacznę dopiero po powrocie z urlopu z początkiem grudnia.
Będzie co zrzucać. :hahaha:
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:Ładnie Ci to poszło. Szybko wróciłeś na około 40' na dychę.
Sam bym teraz nie pobiegł szybciej.
Od wczoraj wdrażam plan pod maraton.... jak najwięcej żarcia i piwa. :hahaha:
Nie mam ochoty na bieganie.
Zacznę dopiero po powrocie z urlopu z początkiem grudnia.
Będzie co zrzucać. :hahaha:

Prawidłowo... najpierw masa... potem będzie rzeźba :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Komentarze
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

"Półmaraton Warszawski - witamy na liście startowej!
Twój numer startowy to: 1507

Dziękujemy!
Fundacja „Maraton Warszawski”

Nie ma odwrotu.....trza zapier*alać :spoczko:
No nie masz wyborum teraz trzeba zapier... :) A plan jakiś konkretny masz? W sensie czasowy?
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sam nie wiem, wydaje mi sie że przy 4, maks 5 dniach treningowych nie będzie efektu łaaaał, nie mniej pocieszam się , że jak będzie regularnosć przez prawie pół roku to wynik mimo wszystko powinien byc oki... oki tzn w okolicach 1:25 :taktak:

Komentarze
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze:oki tzn w okolicach 1:25 :taktak:
też chciał bym mieć podobny wynik na marzannie :) wszystko bedzie jednak zależeć od regularności i czasu, zresztą jak u Ciebie :)
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

sKINOL
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:56
Życiówka w maratonie: 3:00:59

Nieprzeczytany post

Z Twojego biegania Marcin wynika,że jesteś zdecydowanie typem szybkościowca.Czytając ostatnio dużo publikacji z zza oceanu i przede wszystkim ksiązke S.Magnesa "Science of Running" można by wyciągnąć wniosek,biorąc pod uwage Twoje predyspozycje,że dla Ciebie budujące mogły by być głownie szybkie treningi.A długość progowych czy tresholdu ograniczona do minimum.Żadne tam bieganie po godzine tempem HM itp.Max do 20' i to wszystko.Oczywiście trudno tu przedstawić całą strukture tego podejścia ale tak to wygląda.I nie jest to ktoś z "lasu" bo sam biegał mile w 4'01" a teraz trenuje min. zawodników z poziomu mistrzostw świata.
Ciekawa była jego prelekcja na temat prowadzonych przez siebie zawodników z drużyny szkolnej.Obaj biegają 800m w okolicach 1'49" a jeden trenuje trzaskając krótkie odcinki prawie na max a drugi biegając dłuższe tlenowo.
Może więc wystarczy,przy całym napiętym grafiku życiowym,biegać te 40-60 km w tygodniu i osiągać zadowalające wyniki.
Choć moim skromnym zdaniem,może się to udać do poziomu HM bo do pełnego M zabraknie jednak tej objętości.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem typem szybkościowca...to samo dawno już stwierdziłem. I masz też rację, najlepiej wchodzą mi i najlepsze rezultaty dają mi treningi szybkościowe, do 1km. Wszystko co powyżej, na dużych prędkościach to dla mnie kosmos. - np 3 x 3km T10 jest u mnie nie do zrobienia, gdzie inni , na podobnym poziomie dają spokojnie radę.
Nigdy nie biegałem więcej niż 20 minut jakiegokolwiek mocniejszego treningu. ( biegałem 20 minut progowego , dla mnie to straszna mordęga )

Zastanawia mnie jaki dało by efekt bieganie dłuższych trenów np na poziomie II zakresu - około godziny. Myślę że tego będe próbował przed jesienią, kiedy mam w planie maraton. Zdaję sobie sprawę, że do połówki to 50-60km spokojnie będzie stykać...a do M będzie juz trzeba podkręcić i zwiększyć dystanse... ale to zaczniemy "przerabiać" dopiero na drugą połowę sezonu.

Dzięki za uwagi :uuusmiech:

Komentarze
sKINOL
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:56
Życiówka w maratonie: 3:00:59

Nieprzeczytany post

Myślę,że te progowe to bardziej na samopoczucie/dyspozycje dnia.A jak to odda?Trudno powiedzieć.Biegasz już na tyle długo aby wiedzieć dokładnie,że trening to praca długofalowa.Ty też po przerwie nie wskoczyłeś ot tak sobie na poziom 40'/10km.To pokłosie ciężkiej pracy wykonanej w latach poprzednich.
Lubisz góry i pagórki więc krosy będą na pewno fajnym bodżcem.Z tego co pamiętam dobrze Ci to wchodziło.U mnie takie tresholdy po godzinie z kawałkiem to dopiero wchodziły w ostatniej fazie,gdzie ostatnim mocnym treningiem jest 16k w TM.Dochodzę do tego (hołubiąc polską szkołę) jednak zaczynając od odcinków 6km,ma więc organizm czas na adaptacje.Z tym,że zauważyłem (kateg już 40+) że plan dłuższy niż 12tyg + baza to optimum.I też jak większość jestem obciążony dzieciakami i pracą oraz brakiem snu.Myślę,że suma tych wszystkich czynników jest bardzo istotna w przygotowaniach.Bo możemy coś sobie zakładać a życie i meta i tak wszystko zweryfikuje.
Myśle też o tym,że warto pomyśleć i przeanalizować poprzednie lata.Co działało a co ewidentnie Nie.Czy Tobie (czy Mi) to sie podoba czy nie,czas biegnie nieubłaganie.Nie możemy liczyć na ciągły wzrost i złoty strzał.Czasu coraz mniej i nie ma co patrzeć na wyjątki (mihumor) ,że mimo wieku biegamy/bedziemy biegac szybciej.Tych dobrych strzałów juz tak wiele nie zostało i szkoda czasu na błędy,czy używając nomenklatury Skarżyńskiego - strzelać ślepakami :-)))) Pozdrawiam i powodzenia.
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze:Zdaję sobie sprawę, że do połówki to 50-60km spokojnie będzie stykać...a do M będzie juz trzeba podkręcić i zwiększyć dystanse...
Ja mam teraz przebiegi 40-50km/tydz i raczej nic do tego nie bede wstanie dorzucić :( jednak spróbuje pobiec z tego wiosenny maraton i licze na dwie sprawy które moga mi w tym pomóc :)
Pierwsza to na dobra pogoda na którą niestety wpływu nie mam, i druga która zalezy tylko ode mnie czyli dobry trening :)
Postanowiłem robić dużo treningu TM, od 8km w góre, mam nadzieje ze organizm się zaadoptuje i bedzie dobrze :)
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

panucci10 pisze:
mar_jas pisze:Zdaję sobie sprawę, że do połówki to 50-60km spokojnie będzie stykać...a do M będzie juz trzeba podkręcić i zwiększyć dystanse...
Ja mam teraz przebiegi 40-50km/tydz i raczej nic do tego nie bede wstanie dorzucić :( jednak spróbuje pobiec z tego wiosenny maraton i licze na dwie sprawy które moga mi w tym pomóc :)
Pierwsza to na dobra pogoda na którą niestety wpływu nie mam, i druga która zalezy tylko ode mnie czyli dobry trening :)
Postanowiłem robić dużo treningu TM, od 8km w góre, mam nadzieje ze organizm się zaadoptuje i bedzie dobrze :)
U mnie być moze będą się zdarzać tygodnie z większym przebiegiem.... ale wychodząc z założenia ze co za dużo to nie zdrowo nie będe tego robił zbyt często żeby mi sie nie przestało "chcieć" :hejhej:

Pamiętam jak po Marzannie, gdzie lecieliśmy razem na 1:26, z podobnego treningu, Ty chwile później zrobiłeś na maratonie 3:10, a ja 3:31 :hahaha: :hahaha:
Ja do maratonu będę potrzebował zwiększyć mocno dystanse, dorzucić II zakres i TM ( to prawie to samo ) i w sporych dawkach

Komentarze
ODPOWIEDZ