Garmin Fenix 3/3HR
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Panowie u mnie coś się poknocilo i przestawil się zegarek na jakąś dziwna godzinę razem z data na 2 styczeń. ..po synchronizacji nie chce się zmienić na właściwą jedynie ręczne ustawienie zegarka działa ale daty juz nie wiem jak ustawić. ..jakieś podpowiedzi?
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
A to nie jest tak, ze jak zlapie sygnal GPS, to sie sam ustawi? (o ile nie wybrales recznego tylko)
Wyjdz na zewnatrz i daj mu zlapac sygnal GPS.
Wyjdz na zewnatrz i daj mu zlapac sygnal GPS.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Moj fenix ostatnio przrstal rysowac mi mape. Dystans mierzy, przewyzszenia sa, wszyatko niby ok, a mapy nie ma. Ktos cos wie? Przegladnalem opcje w zegarku ale nic nie znalazlem na ten temat...
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Raz też mi się tak zdarzyło. Zrebootowałem i na razie ok. Nie wiem jaka była przyczyna problemu.
.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Nie, gps jest wlaczony.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
to jest problem z garmin connect - wyłącz fenixa i uruchom ponownie. Powinno być ok
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Zobacze jutro czy jest poprawa. Dzieki
- Rob
- Dyskutant
Biegając dzisiaj według wgranej trasy z zaskoczeniem stwierdziłem, że zegarek zaczął zachowywać jak nawigacja samochodowa informując o zbilżających się zakrętach oraz miejscach gdzie należy skręcić. Wiem, że wcześniej można było przygotować plik z trasą przy użyciu zewnętrznych narzędzi, wgrać do zegarka i zachowywał się on podobnie (ktoś pisał o tym wcześniej w tym wątku, ale nie mogę teraz znaleźć tego posta). Teraz działa to automatycznie po wgraniu kursu z Garmin Connect. Nie wgrywałem nowego oprogramowania do zegarka, czyli jest to najprawdopodobniej nowa funkcjonalność serwisu internetowego.
Poniżej ekran uprzedzający o zakręcie za 41 m. Sygnał jest również wibracyjny.
Generalnie działa to całkiem fajnie, może być przydatne podczas biegów w nieznanym terenie. Nie trzeba wtedy zerkać co jakiś czas na zagarek z wyświetlonym ekranem trasy.
Poniżej ekran uprzedzający o zakręcie za 41 m. Sygnał jest również wibracyjny.
Generalnie działa to całkiem fajnie, może być przydatne podczas biegów w nieznanym terenie. Nie trzeba wtedy zerkać co jakiś czas na zagarek z wyświetlonym ekranem trasy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Dyskutant
A w których miejscach wstawił punkty trasy? Dotychczas trzeba było przygotować trasę np w gpsies, dodać punkty do trasy (dowolnie, np. lewo, woda, most), wyeksportować do tcx i potem przekonwartować do garminowskiego fit. Taki zabieg dawał ostrzeżenie o punktach trasy dodanych dowolnie. Stąd pytanie, na jakiej zasadzie kurs zrobiony w GC dodaje te punkty? Rozróżnia odchylenie kursu o np 30st i wtedy daje ostrzeżenie o zakręcie w lewo/prawo?
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Ta opcja pojawiła się parę dni temu, ni stąd ni zowąd, bez zapowiedzi. Szkoda tylko, że oprócz Garmin Connecta nie wzięli się za zaimplementowanie tej funkcjonalności w Basecampie.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Rob
- Dyskutant
Wydaje mi się, że komunikaty pojawiały się jedynie na skrzyżowaniach/rozgałęzieniach. Jeśli trasa odchylała się sama z siebie to nic się nie działo. Jednak rozróżniane są zakręty pod kątem prostym i ostrym. Wyświetlane są inne strzałki.majkim6 pisze:A w których miejscach wstawił punkty trasy? Stąd pytanie, na jakiej zasadzie kurs zrobiony w GC dodaje te punkty? Rozróżnia odchylenie kursu o np 30st i wtedy daje ostrzeżenie o zakręcie w lewo/prawo?
-
- Dyskutant
To bardzo dobra wiadomość, może w końcu doczekamy się ręcznego dodawania punktów trasy w GC lub BC, takich jak woda, most, etc.Rob pisze:Wydaje mi się, że komunikaty pojawiały się jedynie na skrzyżowaniach/rozgałęzieniach. Jeśli trasa odchylała się sama z siebie to nic się nie działo. Jednak rozróżniane są zakręty pod kątem prostym i ostrym. Wyświetlane są inne strzałki.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
No faktycznie samo od siebie mi też się pojawiło. Przy kluczącej mocno po lesie ścieżce trochę to przeszkadza bo komunikaty są tak często, że się nakładają. Ale ogólnie na plus.
.