Skoorzastego eksperymenty kulinarne
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A co, se zrobie taki temat i jak mi sie bedzie chcialo to bede was raczyl moimi wymyslami na temat gotowania, a jak nie to bedzie trup w szafie lezal. Natchnal mnie do tego dzisiejszy incydent z maka sojowa. Gdybyscie mysleli z niej robic nalesniki to od razu powiem Wam, ze nie warto
Zastanawialem sie jaki wybrac dzial i ten chyba bedzie najlepszy. Bo to na luzie ma byc. Dla odstresowania
Kiedys katekate dala na forum przepis na takie ciastka sodowe, jakos to tak smiesznie nazwala, nie pamietam jak. Mam ten przepis w telefonie zapisany jako "prozaki" i tak nazywam ten wymysl. Od oryginalnego przepisu mocno dryfuje na niezbadane wody, ostatnio byly zytno/grahamowe, a dzis, przy odrobinie samozaparcia opisze wersje miesna
Zastanawialem sie jaki wybrac dzial i ten chyba bedzie najlepszy. Bo to na luzie ma byc. Dla odstresowania
Kiedys katekate dala na forum przepis na takie ciastka sodowe, jakos to tak smiesznie nazwala, nie pamietam jak. Mam ten przepis w telefonie zapisany jako "prozaki" i tak nazywam ten wymysl. Od oryginalnego przepisu mocno dryfuje na niezbadane wody, ostatnio byly zytno/grahamowe, a dzis, przy odrobinie samozaparcia opisze wersje miesna
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Glodny bylem to zezarlem
U mnie to juz na zawsze zostana prozaki
U mnie to juz na zawsze zostana prozaki
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
moje dzieci też tak mówią
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Poeksperymentowałem z prozakami. Wersja wysokobiałkowa na mące sojowej i serku homogenizowanym naturalnym.
Serek homogenizowany naturalny "pilos" z lidla 400g
300g mąki sojowej pełnotłustej
200g mąki graham
40g nasion chia
czosnek niedźwiedzi i ostra przyprawa
łyżka sody oczyszczonej
Bełtamy bełtamy bełtamy aż wyjdzie jednolite ciasto. Smaży się toto na suchej patelni. Jako miarka użyłem łyżki stołowej, wychodzi 22placki. Każdy ma około 81,g WW, 5g tłuszczy, 8,8g białka. Waży jedno około 45-50g i ma ~120kcal
W smaku dobre, jak się trafi na nasiono chia przysmażone lekko to takie orzechowe. Nie dodawać przyprawy z solą bo momentami za słone. No chyba, że ktoś lubi
Serek homogenizowany naturalny "pilos" z lidla 400g
300g mąki sojowej pełnotłustej
200g mąki graham
40g nasion chia
czosnek niedźwiedzi i ostra przyprawa
łyżka sody oczyszczonej
Bełtamy bełtamy bełtamy aż wyjdzie jednolite ciasto. Smaży się toto na suchej patelni. Jako miarka użyłem łyżki stołowej, wychodzi 22placki. Każdy ma około 81,g WW, 5g tłuszczy, 8,8g białka. Waży jedno około 45-50g i ma ~120kcal
W smaku dobre, jak się trafi na nasiono chia przysmażone lekko to takie orzechowe. Nie dodawać przyprawy z solą bo momentami za słone. No chyba, że ktoś lubi
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wysłane z mojego SM-A510F .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
Ciasto chyba kleiste wyszło??? Zostawiłeś do urosniecia??
Chyba wolę oryginał
Chyba wolę oryginał
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie było specjalnie kleiste, z czystej pszennej wychodziło bardziej kleiste, ale wtedy dawałem mniej mąki. Nigdy nie czekam tych 15min. Nie chce mi się
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Możesz spróbować wersje graham/żytnia, mi pasuje, chociaż trzeba się trochę ożuć
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
Jak zostawisz do wyrośnięcia to będą bardziej puszyste, ciekawe, czy graham wyrasta tak samo jak pszenna, a ciasto w ogóle ma nie być kleiste
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
Aha, ja dziś robię podpłomyki z sosem pomidorowym, czosnkiem i niewielką, omomomom
Ale kupię chyba razową mąkę
Ale kupię chyba razową mąkę
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
Mozarellą miało być
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A to ja robie taki bajer tez tylko ciasto jak na pizze, albo maka i woda bez drozdzy. I pieke w piekarniku onlane oliwa z oliwek, pozniej na to pomidory, oliwli czarne, mozarella, bazylia swieza i pesto zielone.
MNIOM!
Wysłane z mojego SM-A510F .
MNIOM!
Wysłane z mojego SM-A510F .
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jedna lyzka syolowo. Robisz kulke, rozgniatasz. Mozna faktycznie pozniej zostawic do wyrosniecia i dobiero smazyc. Powinny byc bardziej puszyste
Wysłane z mojego SM-A510F .
Wysłane z mojego SM-A510F .