Pytanie do osób które miały artroskopie kolana

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A co z rehabilitacją itd?

Wysłane z Tapatalka :)
PKO
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hqvkamil pisze:Miałem w marcu, wycięta część łąkotki w prawym rogu. Co z tego jak obecnie znów zbiera mi się płyn. :wrrwrr: Oba kolana dokuczają. Nic tylko się pochlastać.
Kolana pochlastaj, płyn zejdzie ;-)
Cierpliwości i lekarzy.
alpinus6
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3,57

Nieprzeczytany post

alpinus6 pisze:Jestem równo 2 m-ce po artroskopii. Dzisiaj pierwszy raz biegałem na ugiętych nogach, po sali w poradni rehabilitacyjnej, odcinki rzędu 5 metrów i z powrotem, także przeskoki przez ławkę. Też od 2 dni wyskoki na sprężynowej platformie itp. Można to nazwać powrotem do podstaw biegania :-) Rowerem jeżdżę od miesiąca, zacząłem od odcinków 2-3 km, potem szybko po 10 km i za szybko wskoczyłem na odcinki 20 km i dłuższe-przesadziłem, zaczęło boleć, dobry masaż załatwił sprawę, na kilka dni odstawiłem rower i problem zniknął. Obecnie staram się codziennie przejechać na rowerze 30-40 km, jak pada deszcz to chociaż 20 km. Przed artroskopią jeździłem bardzo dużo, po 200-300 km w tygodniu. Też codziennie ćwiczę ok. 1-1,5 h. Głównie ćwiczenia wzmacniające mięśnie nóg, z ciężarkami, z gumami, czasami z piłką, od 2 tygodni mogę już ćwiczyć półprzysiady, przysiady i wypady do przodu. Rehabilitant uważa że w listopadzie powinienem wrócić do krótkiego biegania. Co mnie martwi, w trakcie przysiadów słyszę "chrupanie" w tej zdrowej- nieoperowanej nodze. Lekarz proponował zastrzyki z kwasu hialuronowego za jakieś 2-3 tygodnie, na razie się waham, trochę mi szkoda 800 zł za 1 serię 3 zastrzyków na jedno kolano ...
No niestety, przesadziłem z tym bieganiem na sali tydzień temu. Następnego dnia bardzo duży dyskomfort w kolanie, po przejściu 200 m zaczyna się lekki ból (a potrafiłem przejść już 2-3 km i nic się nie działo),w trakcie wchodzenia/schodzenia z 4 pietra po schodach też lekki ból-a nie było tego. Taki stan utrzymuje już się ponad tydzień, były już 2 masaże głębokie okolic stawu, od wczoraj mam naklejone plastry na kolano ale pomoc raczej niewielka... Trochę się podłamałem, rehabilitant na razie każe czekać i odstawić ćwiczenia/ograniczyć wszelką aktywność ruchową do następnego spotkania we wtorek....
hqvkamil
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tomeck pisze:
hqvkamil pisze:Miałem w marcu, wycięta część łąkotki w prawym rogu. Co z tego jak obecnie znów zbiera mi się płyn. :wrrwrr: Oba kolana dokuczają. Nic tylko się pochlastać.
Kolana pochlastaj, płyn zejdzie ;-)
Cierpliwości i lekarzy.
No nie wiem czy znów nie trzeba będzie kolejnej operacji. Wtedy nic nie schodziło, pomimo trzykrotnego ściągania.
Profil Endomondo
Profil Strava

#bieganie #plywanie #szosa #skyrunning #ultrabiegi FAN!
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

To ja podlacze sie do watku. Trzy tygodnie temu zerwane wiazadlo krzyzowe (ACL). Niestety lekarz zobaczyl dopiero po trzech tygodniach ;(. Pierwsza operacja I proba zszycia sie nie powiodla, zostaly usuniete "porwane" czesci". Czy z artroskopia trzeba odczakac jakis czas? Lekarz zapisal rechabilitacje i po kilku miesiacach rekonstrukcje. Czy sa jakies przeciwskazania zeby rekonstrukcjie wykonac od razu, o ile pacjent jest zdecydowany? Ta rehabilityacj troche wynikala z niezdecydowania (chorego) i lekarz powiedzial ze moze po rehabilitacji nie potrzeba bedzie operacji. Po przeanalizowaniu za I przeciw jest jednak decyzja zeby odbudowac wiazanie. Czy sa jakies terminy minimalne I maksymalne wykonania operacji od czasu zerwania wiazadla?
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szok :szok: I lekarz nie zna odpowiedzi na te pytanie? Na forum "Jasie z Pcimia" nie widząc nogi, rtg, usg podadzą ci odpowiedź uważasz?
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bosak pisze:Szok :szok: I lekarz nie zna odpowiedzi na te pytanie? Na forum "Jasie z Pcimia" nie widząc nogi, rtg, usg podadzą ci odpowiedź uważasz?
Lekarz pewnie wie, ale wizyta dopiero za tydzien, a pacjent sie stresuje. Niestety pierwsza operacja wyszla nagle i nie wiadomo bylo o co pytac.
Poza tym sprawa jest troche bardziej skomplikowana, organizacyjnie, nie medycznie, wiec na opinie lekarza trzeba poczekac.
Moge Cie zapewnic ze pacjent nie bedzie wlasnorecznie dokonywal rekonstrukcji, na podstawie manual z intenetu. Chodzi raczej o przygotowanie do rozmowy, zeby miec wieksza swiadomosc co mowi lekarz.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale pacjent był u lekarza już nie raz...
"Moge Cie zapewnic ze pacjent nie bedzie wlasnorecznie dokonywal rekonstrukcji"
Czy ty jesteś taki głupi, czy może myślisz że ja? Ani o to nie pytałem, a już na pewno nie oczekiwałem twoich zapewnień w czymkolwiek :hejhej:
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bosak pisze:Ale pacjent był u lekarza już nie raz...
Odkad sie dowiedzial ze wiazadlo jest zerwane to raz, po tej wizycie zostal w szpitalu i zostala przeprowadzona operacja
bosak pisze:Czy ty jesteś taki głupi, czy może myślisz że ja?
Tego tematu lepiej nie kontynyujmy, bo konkluzja moze byc zaskoczeniem :hejhej:

Wracajac do pytania, chodzi o jak najlepsze przygotowanie sie do wizyty kontrolnej. Czasmi cos dla lekarza jest oczywiste, wiec tego nie mowi, a pacjent nie ma pojecia o co zapytac.
Co do rekonstrukcji to juz wiem ze mozna to przeprowadzic za jednym razem. Wiec juz jest pytanie do lekarza, czy mozna to zrobic jak najszybciej, zeby nie tracic dwa razy czasu na rehabilitacje.

To jeszcze z watku obok metody rekonstrukcji:
syntetyk, lars, achilles od dawcy, więzadło rzepki z bloczkami (tu sporo uwag mają), oraz "gęsia stopka" dwupęczkowo
O lars jest sporo w intenecie, czy to jest teraz jakis standard leczenia?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ