Polar M400

marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mariokej pisze:Ten M400 to rozpacz :wrrwrr: . Zastanawiam się nad oddaniem go (mam jeszcze tydzień namysłu).
Poszedłem wczoraj na trening. W jego trakcie oczywiście pipczał cały czas, co podobno oznacza blokadę strefy tętna. Próbowałem ją wyłączyć wg instrukcji, ale na żadne przyciski nie odpowiadał. To męczące - może ta instrukcja jest źle napisana. Miały być rytmy wg zaprogramowanego treningu. No to przy tym pipczeniu co 5 sek. przez cały czas nie usłyszałem kiedy zadzwonił, żeby zacząć przyspieszenia :wrrwrr: . No to potem robiłem je na oko, bo ruch uliczny mały, ale maksymalna głośność zegarka jest i tak cicha :wrrwrr: . No nic przegapiłem. Po ok.45 min wyświetlił mi napis na cały ekran, że bateria słaba i se ją podłącz :wrr: . No i sobie nie pooglądałem :ojnie: tempa ani czasu ani niczego jak to mawiał niedoszły prezydent z Białegostoku. Dobrze, że miałem ze sobą telefon i to gadający tempa itd, to jakoś tam poszło.
No i teraz odnośnie baterii :szok: . Producent w instrukcji pisze do 8 h z GPS i nadajnikiem pulsu. No to ja ładowałem zegarek od nowości w piątek, zrobiłem 3 całe treningi i przy czwartym mi wysiadł zegarek (po zsynchronizowaniu jest wprawdzie cała trasa). Jak policzyłem zegarek zrobił 4 h 45 min treningów z pokazywaniem wyników, a w ogóle razem z tą częścią "wyłączoną" 5 h 30 min :sss: . No jest to co prawda do 8h działania, ale chyba nie o to chodzi. Do tego zegarek monitorował 2x sen, ale to jest tylko sam zegarek bez GPS i opaski, no i może parę godzin noszenia przez te kilka dni. We wtorek go znowu ładowałem. Czy to normalna praca baterii? Do 8h jednak trochę brakuje chyba. Czy ta beteria jeszcze się "ułoży" i będzie pracować lepiej? Swoją drogą ładował mi się przez 2h i 15 min.
No i jeszcze jedno zauważyłem. Wieczorem jak chcę znać tempo, to muszę włączać co chwilę podświetlenie, bo nie widać. Nie chcę włączyć ciągłego podświetlenia, bo producent ostrzega w instrukcji o zwiększonym zużyciu baterii :orany: - jeszcze bardziej zwiększonym. To jak mam trenować po zmroku? Trzeba wtedy ładować co trening? A gdzie te 8h producenta? Telefon to mi przynajmniej gada co ile sobie ustawię tempo, tętno, czas, dystans itd.
Czy może to jakiś mój felerny egzemplarz i pisać do producenta? Z taką baterią, to można liczyć, że na maraton ledwo starczy te 4h (biegam szybciej, ale rozgrzewka itd). Co robić? Jakieś Wasze przemyślenia?
Jako użytkownik Garmina napiszę, że wszystkie zegarki mają za i przeciw. W danej półce cenowej Polar M400 jest jednym z lepszych (jeśli nie najlepszym) wyborem. Kilka znajomych osób ma i sobie chwali -> rzeczywistość jest taka, że za kilkaset pln nie dostaniemy sprzętu ze wszystkimi bajerami, należy doczytać specyfikacje przed zakupem i pogodzić się z ograniczeniami.

Co do baterii - chyba żaden sprzęt elektroniczny w normalnym użytkowaniu nie działa na baterii tyle ile deklaruje producent. Mój garmin 310xt też niby ma działać 20h, ale wystarczy włączyć GPS "co sekundę" (co jest raczej koniecznością jeśli chcemy w miarę rzetelnie użytkować), korzystać z podświetlenia, dźwięków i wibracji i czas działania się skróca. Jeśli Twój zegarek miał cały czas włączone podświetlenie i cały czas pikał to i tak moim zdaniem długo Ci działał :) Do tego jeszcze parę godzin noszenia i monitorowanie snu.

Sorry - jeśli chcesz używać "na co dzień" to i ładuj "na co dzień". Analogicznie - weź telefon komórkowy. Jak często ładujesz "normalnie"? A jak często jak włączasz GPS?

Zastanów się, czego od takiego zegarka oczekujesz i następnie określ sobie w jakiejś skali, czy M400 spełnia Twoje oczekiwania. Jeśli nie, to poszukaj (podpytaj), czy jest inny zegarek, które je spełnia (oraz ile ten inny kosztuje). Później porównaj i sobie zdecyduj.
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

Morał ciśnie się z ust szparek: gówno chłopu nie zegarek. :hejhej:
grabek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Może zamiast głupkowatych komentarzy napiszecie jak długo realnie M400 wytrzymuje Wam na baterii.
Założenie: zegarek w pełni naładowany, podłączony czujnik tętna. Jeśli używane było podświetlenie, były przerwy między treningami (praca w trybie zegarka) lub czujnik tętna nie był używany, to dopiszcie to w komentarzu.
majas
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:02,14

Nieprzeczytany post

To kolega musiał trafić naprawdę na jakiś felerny egzemplarz, albo jes tak nietechniczny, że nie potrafi sobie poradzić z takim nietrudnym w obsłudze sprzętem. Posiadam m400 od 28 maja br., wcześniej miałem forerunnera 305 i moim zdaniem pod względem funkcjonalności, praktyczności i ceny to m400 jest doskonałym wyborem. Ja ładuję raz na tydzień, i to nie jak prosi o naładowanie, tylko jak się pojawia bateryjka (a stąd jeszcze jest pewien czas do proszenia o nakarmienie), noszę go na co dzień, w trybie treningowym pracuje średnio 5h na tydzień, z czego ok. 4h w trybie z GPSem, biegałem z nim wieczorami, przy włączonym wyświetlaczu, nic nie pika, nic nie wymusza, wszystko działa tak, jak ja chcę, a nie jak zegarek chce... A i jeszcze warto dodać, że działa u mnie jako "smartwatch", będąc 18h na dobę połączony przez bluetooth z telefonem, co na pewno również wpływa na żywotność baterii. Tak więc ktoś musiał źle trafić, albo ja mam szczęście.
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Wytrzyma 6 godzin w trybie samego GPSu, bez pulsometru. Mam zegarek już ponad rok i sporo przeżył cykli ładowania. :)
Twoje problemy wynikają z raczej nieumiejętności obsługi sprzętu. Funkcjonalność zegarka jest poprawna, ja również nie mam z nią problemu.
guerrero333
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja również noszę zegarek na codzień, 3 - 4 treningi z GPS tygodniowo po około 60min, ładuje jak się pokaże ikona baterii, średnio raz na tydzień, może rzadziej
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czyli z w/w odpowiedzi wynika, że nikt nie przebił jeszcze kolegi @marek84, który uzyskał 5:30 z HR+GPS plus trochę pracy jako zegarek....
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Pewnie nikt nie ma takiej potrzeby, bo nie na ultra to się m400 nie nadaje. :P
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze dodam, ze powyższe 5h treningowe sa w pełni z HR
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

grabek pisze:Czyli z w/w odpowiedzi wynika, że nikt nie przebił jeszcze kolegi @marek84, który uzyskał 5:30 z HR+GPS plus trochę pracy jako zegarek....
że co proszę? A gdzie ja coś takiego napisałem?
mariokej
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:55
Życiówka w maratonie: 3:14:45

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:że co proszę? A gdzie ja coś takiego napisałem?
Chyba chodziło o mnie :ble: - mi działał około te 5:30h. No jak użytkowałem kiedy ładowałem opisałem. Jak to jest normalne to OK. Fakt treningi z pikaniem były interwałami i miały ustawione tryby tętna - jak pisał @grabek. Dlatego nie mogłem tego wyłączyć w trakcie treningu.
Ludziska dajcie spokój - zegarek mam 4 dni, to skąd mam wszystko o nim wiedzieć. Dużo czytałem o zegarkach zanim kupiłem i dlatego wybrałem właśnie M400. Czy gdzieś w instrukcji jest napisane, że jak trening z harmonogramu, to będzie pikało??
I jeszcze jedno do ogółu - raczej jestem techniczny i poznaję urządzenia w użytkowaniu a tylko czasami sięgam do instrukcji. Zwrócę uwagę, że ten czas użytkowania był właśnie bez podświetlenia ciągłego. W trakcie treningu podświetlałem od czasu do czasu.
@Grabek pisałeś: o factory reset. Jak to się robi - w instrukcji nie znalazłem. Soft zaktualizowany zaraz po zakupie z automatu przy synchronizacji. Jeszcze jedno mógłbyś rozwinąć: "Mój sposób na nocny trening: podświetlenie w trybie przełączania (lock), na interwał włączam (jedno naciśnięcie), na odpoczynek wyłączam." - co oznacza tryb lock. Jak włączyć ręcznie podświetlenie to wiem.
Start: 2015
10 km - 40:55 (V 2019)
HM - 1:31:53 (III 2019)
M - 3:14:44 (IV 2019)
majas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Twoja wypowiedz była w tonie jakby m400 był twoim najgorszym zakupem w życiu, pełnym wad, dlatego ci kulturalnie odpowiedzieliśmy, jak sie rzeczy maja. Warto jednak najpierw popróbować niz wylewać żale, to przynajmniej oszczędzisz sobie tego typu dyskusji.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mariokej pisze:I jeszcze jedno do ogółu - raczej jestem techniczny i poznaję urządzenia w użytkowaniu a tylko czasami sięgam do instrukcji.
W przypadku przedmiotów posiadających sporo funkcji warto jednak instrukcję raz przeczytać/przekartkować - choćby po to, żeby ogólnie wiedzieć co i jak włączyć/wyłączyć i jakie możliwości ma sprzęt.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

mariokej pisze:
Chyba chodziło o mnie :ble: - mi działał około te 5:30h. No jak użytkowałem kiedy ładowałem opisałem. Jak to jest normalne to OK. Fakt treningi z pikaniem były interwałami i miały ustawione tryby tętna - jak pisał @grabek. Dlatego nie mogłem tego wyłączyć w trakcie treningu.
Ludziska dajcie spokój - zegarek mam 4 dni, to skąd mam wszystko o nim wiedzieć. Dużo czytałem o zegarkach zanim kupiłem i dlatego wybrałem właśnie M400. Czy gdzieś w instrukcji jest napisane, że jak trening z harmonogramu, to będzie pikało??
I jeszcze jedno do ogółu - raczej jestem techniczny i poznaję urządzenia w użytkowaniu a tylko czasami sięgam do instrukcji. Zwrócę uwagę, że ten czas użytkowania był właśnie bez podświetlenia ciągłego. W trakcie treningu podświetlałem od czasu do czasu.
@Grabek pisałeś: o factory reset. Jak to się robi - w instrukcji nie znalazłem. Soft zaktualizowany zaraz po zakupie z automatu przy synchronizacji. Jeszcze jedno mógłbyś rozwinąć: "Mój sposób na nocny trening: podświetlenie w trybie przełączania (lock), na interwał włączam (jedno naciśnięcie), na odpoczynek wyłączam." - co oznacza tryb lock. Jak włączyć ręcznie podświetlenie to wiem.
Ja kiedyś robiłem podbiegi po 300m po ciemku z rana, i podswietlenie było włączone przez jakieś 30 minut, rozgrzewka i schlodzenie bezpodwietlenia, to po biegu było 10% że pełnego naladowania.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mariokej pisze:
Factory reset robi się za pomocą aplikacji FlowSync - tej samej, którą aktualizujesz oprogramowanie zegarka. Po zakończeniu synchronizacji pokaże się w menu.
Co do podświetlenia: w czasie treningu przytrzymujesz przycisk podświetlenia i pokazuje się menu, możesz tam ustawić ciągłe podświetlenie. Wtedy przycisk podświetlenia działa jako włącz/wyłącz.
W treningu wg harmonogramu pikać będzie wtedy gdy wykraczasz poza strefę. Jeśli będziesz stosował się do zaplanowanych stref, to pikania nie będzie.
Oczywiście chodzi o strefy tętna, bo strefy tempa to raczej fanaberia programistów albo marketingowców - to nie ma prawa działać dobrze w tej technologii (GPS). Właściwie można powiedzieć, że interwałów tempowych Polary nie obsługują. Tzn. nawet nie można wyświetlić średniego tempa interwału. No, chyba, że będziesz sobie robić ręczne lapy - tylko wtedy niespodzianka(!!!) - w czasie wyświetlania podsumowania interwału nie działa ręczny lap.
Jeśli chciałbyś się pozbyć pikania to jedyne co możesz zrobić to przed treningiem ustawienie dźwięków na wyłączone.
ODPOWIEDZ