Trening po trzydziestce

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Amator tylko dlatego, że mu nie płacą. ;-)
PKO
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:A tutaj?
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=50953
Albo zobacz na Bartosza Olszewskiego - jest już po 30tce a poprawia się z roku na rok.

I co ma do tego uprawianie sportu? Jeśli ktoś coś nawet robił za dzieciaka czy w szkole to dopóki nie był to poziom ogólnopolski/quasi-zawodowy to niczego nie zmienia. Bo najczęściej fakt, że ktoś grał w piłkę, kosza czy tam biegał i to nawet sporo (ale 15-20 lat temu, a później to trenowali co najwyżej mięsień piwny) - to dopóki był to poziom amatorskiego przyszkolnego/okręgowego tuptania to (jeśli mówimy a zawodnikach biegających po 40-tce maraton po 2:30-2:40) dalej to niewiele zmienia w kontekście aktualnych wyników.
Trochę się nie zgodzę. Gdyby w/w Pan nie był odpowiednio wysportowany, raczej nie zszedłby w ciągu roku w maratonie poniżej 3h
Jego aktualny wynik w maratonie dałby mu w całej Polsce w 2012 r miejsce 39! Ogromny szacunek dla wyników, ale musi mieć solidną bazę albo niebywały talent. Ewentualnie reszta maratończyków jest tak słaba...?
W zeszłym roku dało mu to 68 miejsce, w tym roku byłby 37, nieźle.
Endomondo
Obrazek
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obejrzyj filmik, to zobaczysz od czego zaczynał. Mówi o tym.
biegam ultra i w górach :)
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale który film?
Endomondo
Obrazek
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Marx pisze:
marek84 pisze:A tutaj?
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=50953
Albo zobacz na Bartosza Olszewskiego - jest już po 30tce a poprawia się z roku na rok.

I co ma do tego uprawianie sportu? Jeśli ktoś coś nawet robił za dzieciaka czy w szkole to dopóki nie był to poziom ogólnopolski/quasi-zawodowy to niczego nie zmienia. Bo najczęściej fakt, że ktoś grał w piłkę, kosza czy tam biegał i to nawet sporo (ale 15-20 lat temu, a później to trenowali co najwyżej mięsień piwny) - to dopóki był to poziom amatorskiego przyszkolnego/okręgowego tuptania to (jeśli mówimy a zawodnikach biegających po 40-tce maraton po 2:30-2:40) dalej to niewiele zmienia w kontekście aktualnych wyników.
Trochę się nie zgodzę. Gdyby w/w Pan nie był odpowiednio wysportowany, raczej nie zszedłby w ciągu roku w maratonie poniżej 3h
Jego aktualny wynik w maratonie dałby mu w całej Polsce w 2012 r miejsce 39! Ogromny szacunek dla wyników, ale musi mieć solidną bazę albo niebywały talent. Ewentualnie reszta maratończyków jest tak słaba...?
W zeszłym roku dało mu to 68 miejsce, w tym roku byłby 37, nieźle.
Jest po 30? Jest. Jest progres? Jest. Więc Pan lekarz w ogóle nie ma racji.
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To prawda. Chodziło mi raczej o podstawy takiego progresu. Ze zdjęcia widać że służył w wojsku, to wiele wyjaśnia.
Endomondo
Obrazek
Awatar użytkownika
zarazqa
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:11

Nieprzeczytany post

Jestem po trzydziestce. :smutek:

W zeszłym roku zacząłem i byłem w stanie przebiec 1200 metrów zanim umierałem. Po 2,5 miesiąca przebiegłem "połówkę" w 2:02.
Po roku biegania najlepszy wynik 1:41. Więc forma nie spada a rośnie...zapewne kiedyś zacznie spadać.

Wcześniej najdłuższy bieg w życiu to 1600m w szkole średniej.
This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name.

GarminConnect / Instagram
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Jak ktoś nic nie robił przez lata to nawet po 60tce będzie notował progres, ale progres w stosunku do swoich zaniechań i skali swojego zaniedbania fizycznego a nie progres w stosunku do możliwości a o tym jest mowa. Jeśli zaś ktoś do 30tki lata trenował i osiągnął mocne życiówki to może być mu ciężko je poprawić. Ale to statystyka bo są znane oczywiście wyjątki i to w sporcie profesjonalnym gdzie ludzie osiągają najlepsze wyniki właśnie po 30 tce i to przeważnie w sportach wytrzymałościowych. Można tu położyć na szali przykład Jana Frodeno, który w wieku 34 lata pobił rekord świata w triatlonie na dystansie Iron Man. Można też wymieniać wielu innych sportowców. Przykład Grzegorza Gronostaja jest fajny i inny bo on jednak w młodości trenował bieganie a po 40tce był wstanie wrócić do tego i robić znakomite wyniki. Zapewne gdyby kontynuował trening 20 lat wcześniej robiłby nieco lepsze ale to tylko hipoteza.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
mackris
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:04
Życiówka w maratonie: 4:07:00

Nieprzeczytany post

Marx pisze:...zaczynając trening po 30ce osiągnę co najwyżej poziom wytrenowania, jaki miałem w wieku lat 30...
Pan "Młody lekarz" powiedział albo Marx niedokładnie zacytował. Może powinno być "..zaczynając trening po 30ce osiągnę co najwyżej poziom wytrenowania, jaki mogłem osiągnąć w wieku lat 30..." Takie twierdzenie da się obronić bo jeżeli ktoś osiągnął jakiś wynik po 30ce to tym bardziej osiągnął by go przed trzydziestką gdyby trenował właściwie.
Tylko po co sie nad tym zastanawiać skoro niewielu z nas wie co mógłby osiągnąć przed 30-ka?
Ja biegam i wierzę, że wcześniejsze moje wyniki były słabsze od możliwości jakimi wówczas dysponowałem. :taktak:

...Myślę, że dam radę przebiec ten wyścig, to tylko o 2 dni dłużej. 5 dni. Biegałem za owcami przez 3 dni... Cliff Young
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

Marx pisze: W zeszłym roku dało mu to 68 miejsce, w tym roku byłby 37, nieźle.
Gdzie to sprawdzić?
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
radoslawo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kolega jest po 40 a maraton przebiegł w 3:20 i biega dopiero od 4 lat ja półmaraton najpierw 2:40 a teraz 1:50 a mam 35 lat i takich przykładów mozna mnozyc
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

squarePants pisze:
Marx pisze: W zeszłym roku dało mu to 68 miejsce, w tym roku byłby 37, nieźle.
Gdzie to sprawdzić?
Nie mam już tych linków ale uruchom google, ja tak znalazłem
Endomondo
Obrazek
wookesh
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 32;59 1:12:02 Półmar
Życiówka w maratonie: 2;36;44
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sam jestem po trzydziestce i zawsze mnie to zastanawiało ile się jeszcze będę poprawiał. Na podstawie danych kilku zawodników których osobiście znam a zaczynali w przedziałach 31 lat 40 lat a osiągali bardzo dobre wyniki w biegach ( 10km-42km) często najbardziej wartościowe wyniki padały po około 7-8 latach od rozpoczęcia biegania. Poza tym korzystając z bazy w www.maratony polskie również potwierdzały tą regułę.
Ja zaczynałem w wieku 28 lat i po 7 latach nadal notuję życiówki w tym roku 1;12;02 w połówce.
1:12:02 Półmaraton
Łukasz Kondratowicz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ