Komentarz do artykułu Advanced Marathoning, ceniona pozycja z rynku amerykańskiego trafia do Polski - trzy egzemplarze dla czytelników !
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
tapir77 pisze:Tak więc wolniejsi biegacze maja biegać progi w relatywnie szybszym tempie???
Jakoś nie mogę sobie tego poukładać w głowie. Czy coś po prostu na opak zrozumiałem?
Pozdrawiam
Generalnie (i oni tego jasno nie napisali) chodzi im o maksymalna intensywnosc jaką jestes w stanie utrzymać przez godzine. Dla jednego to tempo zawodów na 12 km, innego 15 a innego 18. Dla najlepszych 21.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43m07s
- Życiówka w maratonie: 3h46m18s
Trochę odkopię temat tej książki, ale na miesiąc przed maratonem zauważyłem coś niepokojącego w planach z niej... Już na 5 tygodni do maratonu, całkowicie pomija się tempo maratońskie! Na początku myślałem, że to kwestia tego, że wybrałem najkrótszy i najłatwiejszy plan (12 tygodni do 88 km), może jakiś błąd w druku tabelki, ale potem przejrzałem wszystkie pozostałe plany z tej książki i nigdzie w ostatnim miesiącu do maratonu nie biega się w ogóle tempa maratońskiego! Tylko albo szybciej (interwały w tempie na 5 km) albo wolniej (bieg średniej długości/bieg długi zalecają biegać nie szybciej niż 4:40 min/km przy TM 4:15 min/km).
Co Wy o tym myślicie? Ma to sens, czy lepiej spróbować pokombinować i zastąpić któryś trening biegiem w TM? Przed wiosennym maratonem trenowałem zupełnie bez planu i w ostatnim miesiącu w weekendy biegałem praktycznie wyłącznie w TM i to fajnie zagrało, a w tych planach widzę, że zupełnie inna filozofia
Co Wy o tym myślicie? Ma to sens, czy lepiej spróbować pokombinować i zastąpić któryś trening biegiem w TM? Przed wiosennym maratonem trenowałem zupełnie bez planu i w ostatnim miesiącu w weekendy biegałem praktycznie wyłącznie w TM i to fajnie zagrało, a w tych planach widzę, że zupełnie inna filozofia
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie mam przy sobie książki, a w poprzednich tygodniach takie treningi są? Trening w "tempie maratońskim" to nie jakiś mus. Ważne to być dobrze "wybieganym" i to w sposób narastający.
-
- Rozgrzewający Się
No to muszę przyznać, że książka sprawdziła się w praktyce Najkrótszy (12 tygodni) i najłatwiejszy (do 80 km) plan wystarczy, by złamać 3 godziny na maratonie, przynajmniej negative splitem (1:30:50+1:28:34=2:59:24)Adam Klein pisze:Trening w "tempie maratońskim" to nie jakiś mus. Ważne to być dobrze "wybieganym" i to w sposób narastający.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No, gratuluje, ale w momencie rozpoczęcia planu już trzeba byc na odpowiednim poziomie.
-
- Rozgrzewający Się
Owszem, ale myślę, że spokojnie można poprawić się tym planem o 10 minut startując gdzieś z poziomu 3:10.
A równie dobra książka (najlepiej z gotowymi planami) do półmaratonu to? Bo w księgarni czeka na mnie ich pierwsza książka "Road Racing for Serious Runners: Multispeed Training- 5K to Marathon" ale z tego co słyszałem to podobno kiepska?
A równie dobra książka (najlepiej z gotowymi planami) do półmaratonu to? Bo w księgarni czeka na mnie ich pierwsza książka "Road Racing for Serious Runners: Multispeed Training- 5K to Marathon" ale z tego co słyszałem to podobno kiepska?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
A czym sie różni trening do półmaratonu od treningu do maratonu?
-
- Rozgrzewający Się
Krótszym dystansem i szybszym tempem? Biegać 32-35 km w treningu do półmaratonu, szczególnie jeśli zajmuje to 2:30, chyba mija się z celem. Zbyt długa regeneracja po takim treningu by była i zbytnie zmęczenie by podołać szybszym niż w przypadku maratonu treningom w tygodniu. Przynajmniej ja tak to widzę, szczególnie jeśli chodzi o BPS
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Kontakt:
Teoretycznie jak ktoś już biega połówki w czasie zbliżonym do zawodowców to biegnie prawie cały dystans w tempie progowym. W takim wypadku trening trzeba ustawić zapewne pod tym kątem. Jednak dla większości z nas trening do połówki i maratonu chyba rzeczywiście wygląda tak samo.
Wybiegania po 30K mają ten sam sens w obu przypadkach.
Wybiegania po 30K mają ten sam sens w obu przypadkach.
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
Komentarze do bloga
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Drwal, Poprostu trochę sie skraca najdłuższe wybiegania.
- div
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Chociaż plan pfitzingera uważam za bardzo ciekawy to raczej tam nie ma jakiegoś złotego grala - jak ktoś ma potencjał to i danielsem i hansonem i skarżyńskim ma szanse sie sporo poprawić.Drwal pisze:Owszem, ale myślę, że spokojnie można poprawić się tym planem o 10 minut startując gdzieś z poziomu 3:10.
Co do innych książek tego autora - "road racing..." (polskie "pobij swój rekord") uważam za dobrą książkę i tam w zasadzie już ten plan do maratonu jest bardzo podobnie rozpisany (long +mid-long + tempo albo vo2max).
A jak już operujemy angielskimi tytułami to jest dość świeża książka pfitzingera "Faster Road Racing: 5K to Half Marathon" z 2014 (bo road racing jest z 1999) - realizowałem nawet plan półmaratoński z tej książki ale wiele on się nie różni od tego maratonskiego - 6tyg lactate + 6tyg podbicie formy vo2max - do tego w środku tygodnia "średni długi" i w niedziele "bieg długi" - bardzo podobnie do planu maratońskiego z tym że max długi był 26km co i tak mi się wydaje przydużo jak na HM. Czyli tak jak Adam napisał - z planu maratońskiego z biegów długich trzeba odjąć z 5-6km i już.
36:20 1:19:45 2:53:10
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
HM można z powodzeniem biegać nie robiąc żadnych długich wybiegań i tu już 26km widzę jako bardzo długie na taką potrzebę.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Kontakt:
Maraton podobno też. Ale jak już się wybierze ten środek treningowy jako metodę pracy nad wytrzymałością to generalnie biega się je tak samo. Pewnie, że nie trzeba biegać aż tyle jeżeli docelowy dystans to tylko 21km, ale też nie zaszkodzi.
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Komentarze do bloga