Skipy

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 2:58:00

Nieprzeczytany post

Janku, bardzo enigmatycznie opisałeś swoje wrażenia z treningu. Wydaje mi się, że byłoby bardzo cenne, abyś opisał dokładniej co Ci się udało zrobić i jak się czułeś w trakcie treningu. Może to być bardzo pomocne innym raczkującym w temacie skipów na żywo.
Skipy należą do kategorii ćwiczeń siłowych i Twoje odruchy obronne w rodzaju "czy to mi jest potrzebne, przecież ja nie jestem sprinterem" są naturalną odpowiedzią organizmu na niespodziankę, którą mu zgotowałeś. Nie grymaś tylko ćwicz dalej starając sie dojść do Tego co Ci napisałem.:usmiech:
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kroch
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moje pierwsze intensywne skip'y (skipem A pod 500m górkę w 10min, później na prostej skip c 300m, przyspieszenie 400m, zbieg z górki z wyłączeniem i tak 3 razy) też dały o sobie znać następnego dnia,
w postaci lekkiego bólu nóg.
Kroch
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobra, już nie grymaszę, Ziut. Przyznam, że na razie ograniczyłem się do jednego kółka (jedna prosta skipem a, druga skipem c). Z pewnością masz rację - zawsze trochę sceptycznie podchodzę do czegoś nowego. Jeszcze trochę poskipuję, przyzwyczaję organizm i podzielę się wrażeniami. Trochę mnie niepokoją te lekkie na razie te bóle, podobne jak przy zbiegach.
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
   [url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
Awatar użytkownika
Dabek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kroch jak tak dalej będziesz skipował to zostaniesz 400 metrowcem :)
"Weakness is temporary..."
Awatar użytkownika
kroch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Za dużo zrobiłem? :szok: Czy może wywalić tę górkę i skipować na płaskim?
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do następnego treningu skipowego powinno Ci przejść.
Rób kilka krótszych serii. Łagodnie się wprowadzaj w te ćwiczenia, gdyż w przeciwnym przypadku Twoim dużym zainteresowaniem będzie cieszył się na tym forum dział ZDROWIE - Jak leczyć kontuzje.
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do Krocha:
Jeżeli to wytrzymujesz i nastepnego dnia możesz iść na swobodne rozbieganie to czemu nie. Ale przy następnym tego typu treningu uważnie słuchaj organizmu.
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wczoraj znowu w trening stadionowy (jakieś 11 km) wplotłem trzy okrążenia skipów wg schematu Ziuta: prosta skipem a, wiraż truchtem, prosta skipem c, wiraż truchtem. Już nie było tak źle. Zauważyłem, że skip c znacznie mniej mnie męczy niż skip a, chyba lepiej mam wyrobione mięśnie aktywne przy pracy kolan niż te od ruchu w biodrach. Poza tym w skipie c nie trzeba tak bardzo starać się o utrzymanie równowagi. Przez kilkanaście pierwszych sekund skipu a czułem też ból średniej intensywności w lewym biodrze, który mimo kontynuowania skipu a ustępował szybko, za każdym z trzech razy tak samo. Tempo posuwania się do przodu, szczególnie w skpie c jest u mnie żółwie, a może jakoś źle się do tego zabieram?

(Edited by Janek at 6:21 pm on Aug. 24, 2001)
Awatar użytkownika
Dabek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Już to pisałem wczesniej im wolniej tym teoretycznie lepiej. Skip c jest dużo łatwiejszy i to normalne, że się przy nim mniej męczysz. Proponuje Ci do twoich skipowych przebieżek włączyć jeszcze wieloskok ( jedno z najlepszych ćwiczeń jesli chodzi o bieganie) i ew. podskok zmienny.
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to objaśnij, na czym one polegają.
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Janku, cieszę się, że usiłujesz wzbogacić swój trening biegowy w nowe elementy. Moim zdaniem na Twoim poziomie wytrenowania powinieneś opanować dobrze skipy a i c i doprowadzic się do stanu, w którym według mojego schematu jesteś w stanie zrobić co najmniej 3 okrążenia. W skipie a kolana muszą iść wysoko i sylwetka ma być wyprostowana. Kiedy to opanujesz i nabierzesz koordynacji ruchowej, zaczniesz się uczyć wieloskoków. Nie tylko według mnie, są to bardzo trudne ćwiczenia techniczne. Trener jednej z naszych czołowych biegaczek opowiadał jakie mieli duże problemy z prawidłowym opanowaniem tych ćwiczeń. Dlatego bardzo liczyłem tutaj na temat BB.
Awatar użytkownika
Dabek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Po takiej opini fachowca wolę zachować milczenie :)
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie uważam się za fachowca w dosłownym tego słowa znaczeniu. Moje sugestie i pomysły poprzedzone są własnym doświadczeniem i obserwowaniem innych.
Swoje uwagi kieruję do biegaczy amatorów, którzy nigdy wcześniej nie spotkali się w praktyce z inną formą treningu poza biegiem w jednostajnym tempie, dla których podniesienie kolana powyżej pasa jest problemem., których sylwetka w czasie biegu cała się "trzęsie", głowa chodzi na lewo i prawo and many many more...
Moją naczelną dewizą jest nierobienie zasadniczej rewolucji w sposobie biegania, lecz łagodne przejście z "człapania" do bardziej metodycznego treningu.
Uważam, że wtedy jest o wiele mniejsze ryzyko popadnięcia w kontuzje i obniżenia zadowolenia z biegania.
Awatar użytkownika
Dabek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Moje poprzednie stwierdzenie nie było zgryźliwe. Zauważyłem po prostu, że poprzednie Twoje posty są bardzo sensowne i , że  umiesz doradzić "zawodnikom". Przyznaj jednak, że wieloskok to jedno z najlepszym ćwiczeń jesli chodzi o bieganie.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

¦ledzê ten w±tek od pewnego czasu i chyba nied³ugo popróbujê skipów. Zobaczymy, jak siê bêdê czu³a.

Chcia³abym siê jeszcze tylko dopytaæ o skip b - ca³y czas nie jest dla mnie jasne, jak maj± pracowaæ nogi. Bartek Sz. bardzo dok³adnie opisa³ poszczególne skipy, ale o ile skip a i c potrafiê sobie wyobraziæ, to skip b nadal jest dla mnie zagadk±..
ODPOWIEDZ