w związku z tym, że to mój 1-szy post chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Cześć!!!

Chciałbym zasięgnąć porady odnośnie zakupu nowych butów do biegania. W związku z nadwagą a miałem sporą bo ważyłem już 96 kg przy wzroście 169 cm. W tej chwili mam 37 lat ważę 81 kg ale mam target na ok. 70-72 kg, więc jeszcze trochę zostało. Ogólnie zawsze coś ćwiczyłem w latach młodości, piłka nożna, koszykówka, tenis stołowy, zapasy no ale się trochę człowiek zapuścił. W tej chwili z ciśnieniem nie jest za wesoło bo czasami mam już 140/91, ale jak w miarę regularnie biegam to mam te 120/80. Z rok temu wróciłem do tenisa stołowego (gram raz w tygodniu ok. 1h) + 2-3 razy w tygodniu biegam jakieś 5-7km w ok. 30-40 min. Mieszkam w W-wie blisko Lasu Bielańskiego i trochę tam biegałem ok. 1km mam biegiem do lasku, 2 lesie robię ze 3-4 km i km znowu biegiem do domu. Oczywiście droga do lasu i z powrotem to ścieżką rowerową (asfalt) , chyba trochę "miększy" niż kostka brukowa. No ale szczęście nie trwało zbyt długo bo Las Bielański jest lasem liściastym i w cholerę jest tam kleszczy teraz więc pozostają mi asfaltowe ścieżki rowerowe. W tej chwili biegam w butach z Decathlonu Kalenji Kiprun 1000 kupione jakieś 5 lat temu więc chyba nadają się już na wymianę. Oczywiście jak przesadzę z dystansem to po jakiś paru tygodniu zaczynają mnie boleć kości/ścięgna od wewn. strony nóg na wysokości powyżej kostki do miejsca jak się zaczyna łydka. W zeszłym roku to miałem jak za bardzo dałem ognia po dłuższej przerwie i było to jakieś zapalenie ścięgien itd (nie pamiętam dokładnie tak mi ortopeda powiedział).
Dodatkowo załączam zdjęcia moich butów w których chodzę i biegam. Po podeszwie stwierdzam, że chyba chyba jestem nieznacznym supinatorem bo zjeżdżam buty na zewn. krawędziach.
Po lewej stronie but w którym biegam po prawej but w którym chodzę.
Tutaj widać but od tyłu i piankę bardziej schodzoną po zewn. stronach

a tutaj podeszwę i tam gdzie jest najbardziej przetarte.

W związku z powyższym mając jakiś mój obraz i rodzaj powierzchni po której biegam (asfalt) prosiłbym o doradzenie jakiś dobrych butów do biegania. Cena to do ok. 400 PLN, jak trzeba będzie dołożyć bo naprawdę będzie warto to coś się wymyśli.
Z góry dziękuję i pozdrawiam