TomBod pisze:Ale po co to robić, skoro ten sam rezultat otrzymuje się od razu po wybraniu ścieżki, którą wskazałem?
Wykonałem kilka prób polegających na tworzeniu programu treningowego, którego celem jest start w półmaratonie we wskazanej dacie we wrześniu.
I mimo tego, że podawałem różne odpowiedzi na temat ilości treningów i ich intensywności, to i tak prognozowany wynik jest liczony ze wskaźnika Running Index i ciągle otrzymywałem taką samą prognozę. Trochę to słabe.
Faktycznie, nie zauważyłem tego wcześniej. No i też myślałem, że te odpowiedzi mają jakiś wpływ na szacowany czas.
Wracając do pomiarów w basenie, dzisiaj przepłynąłem 2400 m, a zegarek pokazał 2450, a ja cały czas skupiałem się na nieco mocniejszym odbiciu nogami (którego unikam, bo mnie pobolewa kolano) i chwili bez machania ręką z zegarkiem, czyli sprzęt daje radę, jeśli go dobrze używać
.
No i zauważyłem dopiero dzisiaj, może nie wszyscy wiedzą, więc piszę: jak się te programy treningowe np. na maraton uruchamia, to wśród zalecanych przez polar treningów jak jest rozciąganie, to jest taki przyjemny profesjonalny filmik przy tym i można z nim zrobić kompleksowo stretching, naprawdę przyjemne, autentycznie pomocne. Jak już będę od sierpnia biegał pod październikowy maraton na pewno skorzystam
. Może są jakieś inne filmiki zresztą, nie wgłębiałem się w to na razie.