Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam takie pytanie dla posiadaczy v800 - czy używacie zegarka w saunie?
(na zasadzie sauna przy basenie, przerwa w pływaniu, 10-15 minut w saunie, i znowu do wody)
New Balance but biegowy
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

Z instrukcji:
"Zakres temperatur roboczych wynosi od -10°C do +50°C"
Jeśli więc zegarek padnie Ci po wizycie w saunie to pretensje będziesz mogła mieć wyłącznie do siebie. To jest sprzęt elektroniczny i nie ryzykowałbym wystawiania go na takie temperatury.
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hmm, chyba będę musiała coś wykombinować, żeby faktycznie nie brać go do sauny... :bum:

a jak Wasze doświadczenia z pływaniem?
łapie wam "okrążenia"?
ostatnio przepłynęłam 2x po 20 długości basenu, i w pierwszej serii policzył 475m (nie zliczył mi długości kraulem), a za drugim razem prawie w ogóle... i nie wiem, czy to ja tak "pokracznie" pływałam, czy trzeba robić nawrót (w jakimś typowo pływackim zegarku widziałam kiedyś, że ma być nawrót przez którąś rękę, chyba bez zegarka...) - nie zwróciłam uwagi, jak robiłam nawroty...
eni4c
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Musisz po odbiciu sie od sciany kawalek- kilka metrow płynąc na samych nogach z wyprostowanymi rekami. Czyli musi byc poprostu zauważalna przerwa w pracy rak.

Wysłane z iPhone .
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

eni4c pisze:Musisz po odbiciu sie od sciany kawalek- kilka metrow płynąc na samych nogach z wyprostowanymi rekami. Czyli musi byc poprostu zauważalna przerwa w pracy rak.

Wysłane z iPhone .
dzięki :)
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

Zacząłem właśnie trochę więcej pływać, bo pod koniec lipca startuję w triatlonie i muszę powiedzieć, że pomiary w wodzie to chyba najsłabsza strona V800.
Pływam z pulsometrem i tu akurat jest nieźle, bo przy "normalnym" pływaniu praktycznie zupełnie nie ma problemów z łapaniem tętna, ale jeśli chodzi o te liczone baseny, to muszę chyba rzeczywiście spróbować nieco dłużej po odbiciu nie pracować rękoma, bo wczoraj policzył mi dokładnie 2800m, a przepłynąłem 2000m. To ogromna różnica. Basen 50m kilka razy policzył mi w 15 sek...
Z kolei kilka dni temu się pomyliłem i miałem ustawiony basen 25m, a pływałem na 50, też 2000m (40 długości, na szczęście sam sobie liczę jak płynę) - wtedy zmierzył mi 1150m.
Czyli krótko mówiąc bzdury.

Chciałem też powiedzieć, że ten running index i programy treningowe oceniam bardzo pozytywnie. Tak jak ktoś już tutaj pisał, dla bardzo ambitnego amatora lub pół/profesjonalisty pewnie nie jest super dokładny i wtedy już bardziej samemu trzeba szukać obciążeń treningowych i docelowych czasów startowych, ale dla każdego przeciętnego biegacza to naprawdę super przydatne i wartościowe narzędzie. Ja od zeszłego roku w ogóle nie poprawiłem biegania, bo właściwie obecnie niewiele biegam (max 60 km w miesiącu), życiówkę w zeszłym roku w maratonie zrobiłem 3:22 i dzisiaj na podstawie mojego running index, czyli najczęściej 59 (miewałem już 64), wyliczył mi tempo startowe 3:23. Uważam że praktycznie perfekcyjnie, bo na pewno na dzień dzisiejszy nie byłbym w stanie zrobić lepszego czasu.
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hm.... dziwne z tym pływaniem. Ja pływam od początku roku i praktycznie nie mam żadnych krytycznych uwag do zliczania dystansu. Wszystko śmiga bardzo dobrze. Oczywiście jak robię jakieś ćwiczenia techniczne (np machanie jedną ręką, czy same nogi) to dystans nie jest pokazywany, no ale to raczej normalne.
Jeżeli już zdarzają się jakieś odchylenia przy normalnym pływaniu to max 50 - 100m przy treningu dochodzącym do 3000m. Uważam, że jest to błąd, który można wliczyć w pomyłkę.
Może Wasze pływanie nie jest dobre technicznie i dlatego zegarek wariuje.

@ klimo - a skąd wziąłeś to wyliczenie tempa startowego? W sensie jest gdzieś taka funkcja w zegarku czy wziąłeś to z jakieś tabeli?

Klimo pisze: życiówkę w zeszłym roku w maratonie zrobiłem 3:22 i dzisiaj na podstawie mojego running index, czyli najczęściej 59 (miewałem już 64), wyliczył mi tempo startowe 3:23. Uważam że praktycznie perfekcyjnie, bo na pewno na dzień dzisiejszy nie byłbym w stanie zrobić lepszego czasu.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie z pomiarem dystansu było tylko raz spore odchylenie. Od tego czasu lapuję ręcznie, poprzez uderzenie tarczy i w większości dystans się zgadza. Wczoraj spokojnie pływałem stylem klasycznym (żabka) przez godzinę i zrobiłem 68x25 czyli 1700m. Zegarek pomylił się o 25m.
W podsumowaniu pokazał: 1675m styl klasyczny + 25m styl grzbietowy - czyli pomylił styl jednej długości.
1675+25 daje dokładnie 1700, ale o dziwo w podsumowaniu pokazał 1725m :lalala:

Wysłane z mojego MI 3W .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
tomhusky
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Też bym upatrywał opisanych błędów w technice pływania, braku odbicia od ściany, nierównym tempie co w połączeniu z nawrotami lub ich brakiem może wpływać na błąd odczytu naszych ruchów a co za tym idzie dystansu.
U mnie narazie żadnych błędów zarówno w przepłyniętym dystansie jak i rozróżnieniu stylów. W weekend wybieram się na otwarte, ciekaw jestem jak tu się sprawdzi :-)
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

kerech pisze:

@ klimo - a skąd wziąłeś to wyliczenie tempa startowego? W sensie jest gdzieś taka funkcja w zegarku czy wziąłeś to z jakieś tabeli?

Klimo pisze: życiówkę w zeszłym roku w maratonie zrobiłem 3:22 i dzisiaj na podstawie mojego running index, czyli najczęściej 59 (miewałem już 64), wyliczył mi tempo startowe 3:23. Uważam że praktycznie perfekcyjnie, bo na pewno na dzień dzisiejszy nie byłbym w stanie zrobić lepszego czasu.
Od niedawna są w polar flow programy treningowe (górny pasek obok regeneracji itd.): wpisujesz tylko datę planowanego startu i wybierasz dystans (10km, 21km i 42km) i pojawia Ci się od razu informacja, że aktualnie stać Cie na taki a taki czas.

Pamiętajmy, że program liczy na podstawie aktualnej formy, a nie zakłada czy i o ile się docelowo poprawimy.

Wracając do tych basenów, jeszcze tego nie sprawdziłem, ale płynę równiutko, za każdym razem miałem identyczny niemal czas, myślę, że faktycznie ta ręka z zegarkiem jest u mnie cały czas w ruchu i może pomóc właśnie taka chwila wyleżenia po odbiciu.
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
de Zoo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Od jakiś dwóch tygodni nie moge się zsynchronizować przez USB. Resetowałem już Polara na miękko, zainstalowałem ponownie Polar FlowSync, usunąłem sterownik, sprawdziłem na innych kompach i wciąż mi się pojawia informacja, że komputer nie rozpoznaje urządzenia USB.

Miał ktoś podobny przypadek? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrowienia,
de Zoo
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

de Zoo pisze:Od jakiś dwóch tygodni nie moge się zsynchronizować przez USB. Resetowałem już Polara na miękko, zainstalowałem ponownie Polar FlowSync, usunąłem sterownik, sprawdziłem na innych kompach i wciąż mi się pojawia informacja, że komputer nie rozpoznaje urządzenia USB.

Pozdrowienia,
de Zoo
Podłączasz do tego samego gniazda USB co zawsze? Bo coś kojarzę, że kiedyś podłączyłem do innego i się nie synchronizował.
36:20 1:19:45 2:53:10
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Klimo pisze:
kerech pisze:

Od niedawna są w polar flow programy treningowe (górny pasek obok regeneracji itd.): wpisujesz tylko datę planowanego startu i wybierasz dystans (10km, 21km i 42km) i pojawia Ci się od razu informacja, że aktualnie stać Cie na taki a taki czas.
albo mam problemy ze wzrokiem albo nie widzę... Wybieram dystans, daty itd, i nigdzie nie widzę jakiś wartości, na co mnie stać.... :bum:
TomBod
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:23

Nieprzeczytany post

Klimo się chyba trochę zapędził, ujął w jednej wypowiedzi dwa narzędzia.

To, czego szukasz charm, znajdziesz tu: Postępy->Raport Running Index
de Zoo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

div pisze:
de Zoo pisze:Od jakiś dwóch tygodni nie moge się zsynchronizować przez USB. Resetowałem już Polara na miękko, zainstalowałem ponownie Polar FlowSync, usunąłem sterownik, sprawdziłem na innych kompach i wciąż mi się pojawia informacja, że komputer nie rozpoznaje urządzenia USB.

Pozdrowienia,
de Zoo
Podłączasz do tego samego gniazda USB co zawsze? Bo coś kojarzę, że kiedyś podłączyłem do innego i się nie synchronizował.
Do tego samego. Zresztą działał mi na dwóch bez problemu. Ostatnia aktulizacja - 18.05.2016 - jeszcze wszystko było ok, ale potem już ani razu nie udało się podłączyć do kompa.
ODPOWIEDZ