30km... :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Ten co chyba nie biega 1000 w 3 min :hejhej:
A bo on cienias jest :oczko:
New Balance but biegowy
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kojot19922 pisze:Skoor napisał(a):
Hmmm, ciekawe czy Kojot zrozumie Michała

Hmmm, ciekawe który to Michał
Michał to mihumor.

Przeszliście z 30km wybiegań do kontuzjogenności i teraz 1km vs długie i to u amatorów. To trochę śmieszne, 1km to są dystanse jednak jeszcze średnie i zupełnie inny trening. Półmaraton czy maraton to długie. Do tego biegania są wymagane różne cechy, jeez nawet krok biegowy się różni. Do tego wszystko zależy od poziomu, bo taki Kszczot z treningu pod 800m poleciał przecież w ubiegłym roku 10km na Orlenie w 32 minuty jeśli dobrze pamiętam - dla amatora to wynik kosmiczny, a dla niego bieg po prostu z treningu.

Wiem, że to może durne (do niedawna sam uważałem, że to niemożliwe), ale znany mi z widzenia człowiek po chyba 4 miesiącach biegania na atestowanej trasie poleciał 10km poniżej 38 minut. Tajemnica? Sporo jeździł na rowerze, z tego co mówił to mógł by mieć problem z kilometrem w 3:10-3:15 bo po prostu zupełnie nie trenował tej intensywności. Tyle że jak zaczął biegać, to wytrzymałość z roweru powodowała, że bieg w tempie 4:20-4:30 był dla niego dość komfortowy. Im dłużej biegam tym jestem mądrzejszy (tak mi się wydaje) i naprawdę widzę, że poziomy przez wielu uważane za niebotyczne (przykładowo 38 min na 10km, 1:25 w HM czy 3h w maratonie) dla zdrowego faceta w wieku 25-40 lat wymagają po prostu systematyczności w treningu, ćwiczeniach uzupełniających i diecie. Nie wymaga to ani niebotycznego kilometrażu ani wielkiego talentu.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ja dobrze czytam, że różnica między 3:00, a 3:30 jest niezbyt wielka? :D
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

aha - miałem kiedyś przyjemność uczestniczyć w treningu z A. Gardzielewskim i zapamiętałem dość ciekawą myśl: Jego zdaniem nawet nie 3:00 ale 2:40 w maratonie zdrowy facet przed 40-tką może osiągnąć bez zażynania się, zajezdni i bazując jedynie na sensownym treningu, regeneracji i diecie. Żeby biegać szybciej, to już trzeba dużo więcej poświęcić, a żeby biegać sporo szybciej (poniżej 2:20) to już też potrzeba nieco talentu.

Nie są to dokładne słowa, ale poziom 2:40 zapamiętałem. Tyle że nigdzie nie mówił o roku-dwóch od wstania od biurka - a mam wrażenie że część osób tak to widzi.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Logadin pisze:Czy ja dobrze czytam, że różnica między 3:00, a 3:30 jest niezbyt wielka? :D
Nie wiem, dla mnie to różnica podobna jak 30km i 42,195km. Ot, niewiele więcej (zwłaszcza dla osób, które nigdy w tych rejonach nie były lub tuptały turystycznie) ;);)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

2.20 w maratonie czy 2.20 na tysiąc? Na tysiąc to się nie znam ale jeśli w maratonie to Gardzielewski się myli, na pewno nie każdy, powiem więcej, mało kto. Ja bym postawił spore pieniądze na to, że z losowej próby 10 młodzieńców wcześniej niebiegających, powiedzmy zdrowych, bez nadwagi czy innych wad żaden trener nie doprowadzi w dwa lata (może być też 5 lat, bez różnicy) do poziomu niżej 2.40 więcej niż jednego (prawdo9podobnie żadnego, może jednego z próby 100 młodzieńców). Spore za to jest prawdopodobieństwo, że ich wszystkich uszkodzi :hahaha:Między bieganiem poniżej 3.00, które jest dosyć osiągalne a 2.40 jest co najmniej kilka klas różnicy i bez predyspozycji w tym zakresie żaden trening nie pomoże. Znam masę ludzi mocno i dobrze trenujących, z trenerami różnymi i niekrótko i mało kto z nich pokonał 2.40, owszem niektórzy to robią ale z tej już wybranej próby trenujących to jest niewielu. A co dopiero twierdzić, że każdy. Słowa można rzucać na wiatr, to nic nie znaczy.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marek84 - "Nie wiem, dla mnie to różnica podobna jak 30km i 42,195km". To ja tutaj się zupełnie nie zgodzę. Bo by przebiec 42km, a 30km nie trzeba własciwie nic trenować wystarczy troskze pobiegać.
Za to zejść z 3:30min/km do 3:00min/km na dystansie 1000m nie ma opcji by przeciętny człowiek samym zwykłym biegankiem zbił i powiedział, że różnica jest niewielka.
Do 1000m@3:00 trzeba się przyłożyć i to niemało (przeciętny Kowalski). Do przetruchtania 42km wystarczy trochę wcześniej potruchtać i to wydłużyć. Wysiłek nieporównywalnie mniejszy.
Więc jeżeli ktoś mi pisze, że 1000m w 3:30, a 3:00 to tak naprawdę niewielka różnica to w takim razie mamy mocno rozbieżne pojęcie na temat niewielkiej różnicy :)
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zepnę klamrą (z przymróżeniem oka) bieganie maratonu z różnicą między bieganiem 1000m po 3:30, a po 3:00. Bieganie każdego kilometra w maratonie poniżej 3:30 lub poniżej 3:00 to różnica między dobrymi białymi amatorami, a czołowymi czarnymi zawodowcami.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Logadin pisze:To ja tutaj się zupełnie nie zgodzę.
To ironia miała być, chodziło mi o maraton na maksa do 30km i jeb ;) Wiem po sobie, jak ciężko sekundy urywać na tych prędkościach (mówię o okolicach 3 min/km i szybciej na odcinku co najmniej kilkaset metrów).
mihumor pisze:2.20 w maratonie czy 2.20 na tysiąc? Na tysiąc to się nie znam ale jeśli w maratonie to Gardzielewski się myli, na pewno nie każdy, powiem więcej, mało kto. Ja bym postawił spore pieniądze na to, że z losowej próby 10 młodzieńców wcześniej niebiegających, powiedzmy zdrowych, bez nadwagi czy innych wad żaden trener nie doprowadzi w dwa lata (może być też 5 lat, bez różnicy) do poziomu niżej 2.40 więcej niż jednego (prawdo9podobnie żadnego, może jednego z próby 100 młodzieńców).
Przede wszystkim nie 2:20, tylko 2:40 (to cholernie duża różnica). To jest takie teoretyzowanie, że się myli albo się nie myli. A może Ty się mylisz, bo nie 1 ale 4 doprowadzisz z 10? Generalnie chodzi o to, że (zaznaczam od razu, że dla mnie to jest kosmiczny czas i tempo biegu póki co osiągalne jedynie na krótki interwałach) to jest jeszcze miejsce, do którego możesz dojść mniejszym lub większym poświęceniem - ale jest ono osiągalne dla "śmiertelników". Zupełnie inaczej to wygląda z 2:15. I nie chodzi o to, kto kogo zna bo znam ludzi którzy pracują zawodowo na etacie i biegając raptem kilka lat bez przeszłości zawodniczej to pobiegli, znam też ludzi którzy pomimo naprawdę mocnego treningu tego nie pobiegli. Ale ani Ty ani ja nie zagwarantuje, że Ci ludzie zrobili wszystko co mogli - sam trening to nie wszystko, kwestia czy akurat ten trening był dla nich optymalny, czy jedzenie i spanie się zgadzało, czy ćwiczenia i rozciągania były, czy wszystko było systematycznie i cała masa podobnych składowych. Tymczasem nawet jakby wszystko idealnie zagrało to 2:15 osiągną pewnie już tylko jednostki wybitnie utalentowane.
wiater
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

co tu się wyprawia... :tonieja:

Przebiegłem 30km bo miałem taką chęć. Kontuzje występują w każdym sporcie.
Tylko trzeba się odpowiednio przygotować przed treningiem, dobra rozgrzewka a potem dobre rozciąganie. Ja po przebiegnięciu czułem się dobrze. Odczuwałem zmęczenie i stawy - ale to normalne po takim wysiłku.
Następny bieg miałem dwa dni później. Moje nogi były lekkie, czułem się dobrze a stawy były w bardzo dobrym stanie.
Także...jaki tu problem widzą co po niektórzy?

Chciałem to przebiegłem, tyle. A moje zdrowie jest w bardzo dobrym stanie.
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo gratuluję zdrowia i zazdraszczam.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

wiater pisze:co tu się wyprawia... :tonieja:

Tylko trzeba się odpowiednio przygotować przed treningiem, dobra rozgrzewka a potem dobre rozciąganie. Ja po przebiegnięciu czułem się dobrze. Odczuwałem zmęczenie i stawy - ale to normalne po takim wysiłku.
Następny bieg miałem dwa dni później. Moje nogi były lekkie, czułem się dobrze a stawy były w bardzo dobrym stanie.

No zwykła dyskusja na temat biegania :hej:
Fajnie, że udało Ci się przebiec 30 km. Ja też kiedyś się jarałem, Nikt Ci nie zarzuca, że źle czy dobrze robisz. Ale pochwaliłeś się publicznie i zwyczajnie zaczęła się dyskusja. Każdy ma inne doświadczenia, inne priorytety biegowe, inne predyspozycje do kontuzji itd.
Ja przez pierwszy rok biegania uważałem, że jestem niezniszczalny i mogę biegać ile chce, kiedy chce, rano a potem wieczorem a teraz jest trochę inaczej. Upubliczniasz się to zadajemy pytania, nikt nie chce być złośliwy :usmiech:
Ostatnio zmieniony 19 maja 2016, 14:09 przez krzys1001, łącznie zmieniany 1 raz.
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:

No zwykła dyskusja na temat biegania :hej:
Fajnie, że udało Ci się przebiec 30 km. Ja też kiedyś się jarałem, Nikt Ci nie zarzuca, że źle czy dobrze robisz. Ale pochwaliłeś się publicznie i zwyczajnie zaczęła się dyskusja. Każdy ma inne doświadczenia, inne priorytety biegowy, inne predyspozycje do kontuzji itd.
Ja przez pierwszy rok biegania uważałem, że jestem niezniszczalny i mogę biegać ile chce, kiedy chce, rano a potem wieczorem a teraz jest trochę inaczej. Upubliczniasz się to zadajemy pytania, nikt nie chce być złośliwy :usmiech:

Ototo :hahaha:
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
wiater
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:

Ja przez pierwszy rok biegania uważałem, że jestem niezniszczalny
Ja nie biegam rok, a troszeczkę więcej ;)
Również nie uważam, że jestem niezniszczalny. Słucham swojego ciała. Byłem świadomy tego, że te 30km może dać mi się we znaki, może ale nie musi. Nic nie bolało, czułem się dobrze. Jedynie stawy trochę odczuwałem, ale równiez nie było dużego problemu. Do dziś biegam normalnie i czuje się na prawdę dobrze.

A czy będę chcial przebiec jeszcze podobny dystans? Oczywiście :)
Spróbuję 35-40km, ale na pewno nie w tym czasie
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15

Nieprzeczytany post

wiater pisze:
krzys1001 pisze:

Ja przez pierwszy rok biegania uważałem, że jestem niezniszczalny
Ja nie biegam rok, a troszeczkę więcej ;)
Również nie uważam, że jestem niezniszczalny. Słucham swojego ciała. Byłem świadomy tego, że te 30km może dać mi się we znaki, może ale nie musi. Nic nie bolało, czułem się dobrze. Jedynie stawy trochę odczuwałem, ale równiez nie było dużego problemu. Do dziś biegam normalnie i czuje się na prawdę dobrze.

A czy będę chcial przebiec jeszcze podobny dystans? Oczywiście :)
Spróbuję 35-40km, ale na pewno nie w tym czasie
I to się chwali, powodzenia :)
ODPOWIEDZ