30km... :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wiesz kojocie, 30km przebiegnie każdy, a takie 1000m w 3min już nie :spoczko:
New Balance but biegowy
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ło matko, co tu się wypisuje...
Zdecydowana większość błędnie i nieprawidłowo uprawianych sportów jest kontuzjogenna, nawet szachy (bo może strzyknąć w plecach albo cuś).
Natomiast bieganie Z SENSEM I ŚWIADOMOŚCIĄ jest jedną z mniej kontuzjogennych dyscyplin ponieważ po pierwsze wpływ osób trzecich jest minimalny oraz nie zawiera szybkich przyspieszeń/drastycznych zmian kierunku. O wiele bardziej kontuzjogenne są wszelkie sporty drużynowe. Z indywidualnych porównanie biegania do choćby tenisa to śmiech na sali. W większości sportów drużynowych i tak trzeba sporo biegać + coś jeszcze robić + wpływ osób trzecich. Nawet głupi amatorski mecz w piłkę nożną to kilka km zrywów (im niższa klasa sportowa zawodnika tym mniej km), samo to jest dużo bardziej kontuzjogenne niż bieganie.

Kontuzje są stąd, że w bieganiu nie ma za bardzo ograniczeń. Przykładowo nikt o zdrowych zmysłach nie wskoczy do ringu zawodnikowi żeby dostać w ryj i tak samo nie pójdzie na miejski turniej streetball grać z facetami po 2m, ale już masa ludzi bez przygotowania (w tym pewnie nawet i z tego wątku) co najmniej raz rzuciła się na półmaraton bez przygotowania lub z kontuzją (no bo w limicie 3h to pielgrzymka idzie). Czy ktoś z ludzi tutaj piszących jakie to bieganie jest kontuzjogenne z ręką na sercu może powiedzieć, że trenował ZAWSZE przygotowany (rozciągania + trening uzupełniający), przerywał trening jak coś było źle, trenował w zadanych tempach + nie szarżował na zawodach tylko biegł swoje i mimo takiego podejścia ciągle go kontuzje męczą?

Bo ja widzę całą masę ludzi, którzy (sorry za bezpośredniość) rzucili się na bieganie niejednokrotnie wprost od biurka/kanapy bez elementarnej wiedzy i podstaw, bez ćwiczeń ogólnych, stabilizacji zaczęli biegać po kilkadziesiąt km tygodniowo po czym po kilku miesiącach rzucili się na półmaratony, maratony i inne korony. Jakby taki jeden z drugim poszedł na boks, to pewnie by nawet na ring nie wszedł bo po treningach wprowadzających by dość miał. A w sensownej drużynie koszykarskiej to by na parkiet nie wszedł.
biegam ultra i w górach :)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

marek84 pisze: Natomiast bieganie Z SENSEM I ŚWIADOMOŚCIĄ
Długo się trzeba tego uczyć. A póki tego się nie pojmie to jest bardzo kontuzjogenne.
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Wiesz kojocie, 30km przebiegnie każdy, a takie 1000m w 3min już nie :spoczko:
No zapewniam Cię, że nie każdy przebiegnie 30km bo mam znajomych, ktorzy nie byliby wstanie przebiec nawet 5km, a 3min na 1000m to zaden nadzwyczajny czas, ok jest to juz szybko, ale do zrobienia bez jakiegos specjalistycznego treningu, ale rozumiem że dla Ciebie to zbyt szybko i szanuje :)
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:
marek84 pisze: Natomiast bieganie Z SENSEM I ŚWIADOMOŚCIĄ
Długo się trzeba tego uczyć. A póki tego się nie pojmie to jest bardzo kontuzjogenne.
Kolega naprawdę wyjaśnił szczegółowo kontuzjogenność, więc pisanie dalej głupot o tym jak bardzo kontuzjogenne jest bieganie nie ma sensu, ok mozna sie nabawic kontuzji, ale nie jest to sport bardzo kontuzjogenny :)
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:A póki tego się nie pojmie to jest bardzo kontuzjogenne.
Sorry, ale jak ktoś bez sensu leci na zawody to równie dobrze mógłby wejść do ringu bokserskiego z lokalnym zawodnikiem. Albo próbować przepłynąć wpław akwen 1000m bez zabezpieczenia, wymieniać można bez liku. Ciekawe, czy nadal taki delikwent będzie uważał bieganie za kontuzjogenne. Problem z bieganiem jest taki, że jest łatwodostępne i ogólnodostępne - w przeciwieństwie do reszty sportów. Aha - nie wspomniałem jeszcze o nadwadze -> biegać sam sobie może każdy (a bieganie półmaratonów z balastem kilkunastu kg po 3 miesiącach treningu do rzadkości nie należy). Kontuzja? No przez bieganie, bo przecież nie przez nadwagę czy brak przygotowania.

A no i ja porównuję do jednak cywilizowanych sportów, gdzie przykładowo można wziąć piłkę ręczną - ale ja tam nie dostrzegam różnicy pomiędzy czystą grą, faulem a pobiciem :)
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kojot19922 pisze:
Skoor pisze:No zapewniam Cię, że nie każdy przebiegnie 30km bo mam znajomych, ktorzy nie byliby wstanie przebiec nawet 5km, a 3min na 1000m to zaden nadzwyczajny czas, ok jest to juz szybko, ale do zrobienia bez jakiegos specjalistycznego treningu, ale rozumiem że dla Ciebie to zbyt szybko i szanuje :)
Bardzo się cieszę,że z Ciebie taki szanujący człowiek. Rozumiem, że Ty biegasz jeszcze szybciej takiego tysiaka?

Przebiec 30km to żaden wyczyn, byle Kowalski to przeczłapie jak potruchta przez kilka miesięcy. Ten sam Kowalski nie pobiegnie 1000 w 3min jak potruchta te same kilka miesięcy. :trup:
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:
kojot19922 pisze:
Skoor pisze:No zapewniam Cię, że nie każdy przebiegnie 30km bo mam znajomych, ktorzy nie byliby wstanie przebiec nawet 5km, a 3min na 1000m to zaden nadzwyczajny czas, ok jest to juz szybko, ale do zrobienia bez jakiegos specjalistycznego treningu, ale rozumiem że dla Ciebie to zbyt szybko i szanuje :)
Bardzo się cieszę,że z Ciebie taki szanujący człowiek. Rozumiem, że Ty biegasz jeszcze szybciej takiego tysiaka?

Przebiec 30km to żaden wyczyn, byle Kowalski to przeczłapie jak potruchta przez kilka miesięcy. Ten sam Kowalski nie pobiegnie 1000 w 3min jak potruchta te same kilka miesięcy. :trup:
Pierwszy raz złamałem 3 min na tysiaka po 7 miesiącach truchtania z elementami interwałów. Czy biegam dużo szybciej? myślę, że nie, zresztą nie wiem bo zwyczajnie nie biegam takich dystansów.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kojot19922 pisze:[
a 3min na 1000m to zaden nadzwyczajny czas, ok jest to juz szybko, ale do zrobienia bez jakiegos specjalistycznego treningu, ale rozumiem że dla Ciebie to zbyt szybko i szanuje :)
Stawiam skrzynkę piwa, że na dokładnie odmierzonej trasie i z dokładnym pomiarem nie zrobisz 1000m w 3min...
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:
a 3min na 1000m to zaden nadzwyczajny czas, ok jest to juz szybko, ale do zrobienia bez jakiegos specjalistycznego treningu, ale rozumiem że dla Ciebie to zbyt szybko i szanuje :)
Stawiam skrzynkę piwa, że na dokładnie odmierzonej trasie i z dokładnym pomiarem nie zrobisz 1000m w 3min...
Jak znajdziesz jakieś zawody rozgrywane w mojej okolicy na dystansie 1km to podeślij mi link i się przekonamy :)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kojocie, załóżmy, że faktycznie pobiegłeś 1000m w 3min. Zajęło Ci to 7 miesięcy, ok. Swoje pierwsze 20km pobiegłem po 4 tygodniach biegania, pobiegłbym i 30 wtedy pewnie. Zrozum, że klepanie kilometrów jest dużo łatwiejsze niż szybkie przebiegnięcie 1km.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kojot19922 pisze:
krzys1001 pisze:
Jak znajdziesz jakieś zawody rozgrywane w mojej okolicy na dystansie 1km to podeślij mi link i się przekonamy :)
Jak biegasz 1000 m w 3minuty to cieniutko biegasz piątki, dychy i półmaratony
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Kojocie, załóżmy, że faktycznie pobiegłeś 1000m w 3min. Zajęło Ci to 7 miesięcy, ok. Swoje pierwsze 20km pobiegłem po 4 tygodniach biegania, pobiegłbym i 30 wtedy pewnie. Zrozum, że klepanie kilometrów jest dużo łatwiejsze niż szybkie przebiegnięcie 1km.
Ja po miesiącu biegania wziąłem udział w maratonie :hejhej:
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak biegasz 1000 m w 3minuty to cieniutko biegasz piątki, dychy i półmaratony[/quote]

Faktycznie, potrzebuje wydłużenia się, natomiast robię wszystko obecnie bardzo ostrożnie ze względu na kontuzję jaką przebyłem(nie spowodowana bieganiem)
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23

Nieprzeczytany post

kojocie to może warto biegać te tysiączki na treningach w formie interwałów, nie mówię że po 3 minuty, żeby poprawić swoje rezultaty, bo chyba jestem sporo starsza od Ciebie, no i kobietą jestem a biegam troszkę szybciej dyszki i połóweczki :jatylko:

Ja swoje 20 parę kilometrów przebiegłam po miesiącu biegania,półmaraton na zawodach po czterech miesiącach itd. natomiast kilomatra do dzisiaj nie biegam w 3minuty :hahaha:
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
ODPOWIEDZ