Początkujący biegacz czy słomiany zapał ??
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hmmm... duzo by pisac. W skrocie, im mniejszy drop tym wieksza prace musi wykonac lydka, oczywiscie pod war. ze ladujesz na srodstopiu. Teoretycznie mniej przeszkadza w ladowaniu na srodstopiu. Nie wydluza kroku bo jak niby? Nie pomaga w ladowaniu na srodstopiu bo jak?
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Nie slyszalem, ale amortyzacje tez sa rozne. Moze byc spora amortyzacja miekka i rozlazla jak puchowa poduszka, a moze tez byc taka ktora jest dosc twarda i sprezynujaca.
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
to znaczy że np. tak jak ja zauważyłem że bardzo podkurczam palce to możliwe że mam za duży drop ???Tomeck pisze:Z mniejszym dropem mniej musisz obciągać palce, żeby wylądować na srodstopiu. Różnice są subtelne, ale dają się wyczuć.Skoor pisze:Nie pomaga w ladowaniu na srodstopiu bo jak?
pzdr T
Biegasz czy trenujesz ????
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Czyli dalej nie pomaga. Jedynie nie przeszkadzaTomeck pisze:Z mniejszym dropem mniej musisz obciągać palce, żeby wylądować na srodstopiu. Różnice są subtelne, ale dają się wyczuć.Skoor pisze:Nie pomaga w ladowaniu na srodstopiu bo jak?
pzdr T
3lata temu jak tu trafilem i zaczalem dopytywac o rzeczy zwiazane z technika i wplywem butow na nia (oczywiscie w tamtym okresie owe dyskusje moglem sobie olac bo i tak nie bylem na nie gotowy) ktos powiedzial mi:
"Buty w niczym nie pomagaja, one moga conajwyzej jak najmniej przeszkadzac"
I generalnie tego sie trzymam.
Dziwnym trafem rownie wygodnie laduje mi sie na srodstopiu w ultra boostach z 12mm dropem jak i w nb minimus mr00 z zerowym. Nie obciagam palcow w adidasach, laduje tak samo jak w minimusach, jedynie pieta jest szybciej podpierana i jest wykonywany mniejszy zakres ruchu w stawie skokowym przez co lydka musi wykonac mniejsza prace.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Co rozumiesz przez podkurczanie palcow?Pyth0n pisze:to znaczy że np. tak jak ja zauważyłem że bardzo podkurczam palce to możliwe że mam za duży drop ???Tomeck pisze:Z mniejszym dropem mniej musisz obciągać palce, żeby wylądować na srodstopiu. Różnice są subtelne, ale dają się wyczuć.Skoor pisze:Nie pomaga w ladowaniu na srodstopiu bo jak?
pzdr T
-
- Zaprawiony W Bojach
Raczej boisz się że Ci buty z nogi spadną. 8-)Pyth0n pisze:to znaczy że np. tak jak ja zauważyłem że bardzo podkurczam palce to możliwe że mam za duży drop ???Tomeck pisze:Z mniejszym dropem mniej musisz obciągać palce, żeby wylądować na srodstopiu. Różnice są subtelne, ale dają się wyczuć.Skoor pisze:Nie pomaga w ladowaniu na srodstopiu bo jak?
pzdr T
pzdr T
-
- Zaprawiony W Bojach
drop wpływa na mechanikę kroku biegowego, stopień aktywacji poszczególnych struktur aparatu ruchu.
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
no tak jakbym je chciał zacisnąć jak pięść i mi się przez to odciski robią pomiędzy palcami ;/;/Skoor pisze: Co rozumiesz przez podkurczanie palcow?
Biegasz czy trenujesz ????
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
to, to nie jest od dropu. Może faktycznie masz za luźne buty
-
- Zaprawiony W Bojach
a jednak
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
w jakim rozmiarze chodzisz zwykle, a jaki jest rozmiar butów w których biegasz?