Bzdury.KARO85 pisze:Powinno się jeść wtedy organizm dłużej wytrzymuje.
Czy posiłek jest konieczny?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
nie jestem ekspertem i sam dopiero rozpoczynam przygodę z bieganiem. Moim jednak zdaniem odpowiednie posiłki dla biegaczy są konieczne. Wiadome, że nie można się najeść przed startem niewiadomo ile, ale też na pusty żołądek, to też chyba źle? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Tak na chłopski rozum, człowiek coś musi zjeść, żeby miał siły biegać. Kwestia tylko co zje. Moim zdaniem najlepiej coś lekkostrawnego.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:48
- Życiówka w maratonie: 3:09:32
Przeczytaj cały wątek. Generalnie trenować na czczo i bez jedzenia w trakcie, a na zawodach, zwłaszcza tych dłuższych ładować węgle. To tak w dużym skrócie.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:20
Dowodów w badaniach na potwierdzenie wyższości treningów na czczo szukałem... i nie znalazłem. Znalazłem natomiast kilka prac w których opisuje się efekt opóźnionej regeneracji przy ujemnym bilansie kalorycznym. Jak Rolli uważasz że organizm który jje nie wytrzymuje dłużej to spróbuj tak ze 3 tyg. na samej wodzie. Jeśli ktoś zna prace, opisujące dwie grupy trenujące taki samo intensywny program na czczo i po jedzeniu ze stwierdzeniem wyższego progresu w grupie głodzonej przed, a jak sugerujecie, także i po treningu to chętnie się z takimi badaniami zapoznam. Moim zdaniem trenowanie na czczo trenuje.... bieganie na czczo. Podobnie z treningiem w wysokich temperaturach. Tu znam prace które wykazały, że trening w wysokich temperaturach trenuje wydolność w takich warunkach, ale nie jest bonusem kiedy biegniemy w normalnej temperaturze. Inaczej jest z treningiem na wysokościach. Tu trening przełoży się na lepsze starty także na poziomie morza. Z prac które czytałem podstawą w regeneracji w sporcie zawodowym jest odpowiednia dieta. Kluczowym jest przyjęcie węglowodanów do 5min. po zakończonym wysiłku. Wydłużenie tego czasu wydłuża czas regeneracji. Co do posiłku przed treningiem... Lepiej jeśli ktoś pobiegnie BNP z końcówka 3:30 jak zje, czy 3:50 bo jest na czczo? Moim zdaniem wersja 1 przesunie lepiej. A jesli po takim treningu zje i dzięki temu następny akcent będzie mogl zrobić za dwa a nie 3 dni to lepiej czy gorzej? Inna sprawa jeśli ktoś zrzuca wagę... Tutaj też jednak wolałbym redukować kalorie nie bezposrenio przed i pp treningu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Proszę bardzo.
http://www.la-coaching-academy.de/2008_ ... sitaet.php
Jak nie umiesz przeczytaj wystarczy popatrzeć na wykresy z porównaniem. Później poszukam innych badan.
Acha... Hottenrott jest jednym z największych naukowców niemieckich w zakresie sportu z nowoczesnym podejściem do sportu... i sam biegacz sub3h.
http://www.la-coaching-academy.de/2008_ ... sitaet.php
Jak nie umiesz przeczytaj wystarczy popatrzeć na wykresy z porównaniem. Później poszukam innych badan.
Acha... Hottenrott jest jednym z największych naukowców niemieckich w zakresie sportu z nowoczesnym podejściem do sportu... i sam biegacz sub3h.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 56,18
Faktem jest, że biegałem do tej pory max 8km - ok. 40-50 minut, a posiłki jadam co 3-4h. Jeśli bym nie zjadł po prawie 1h wysiłku nie wiem, jak bym miał dalej funkcjonować.
Czasem mam tak wielkiego pacmana, że pochłaniam wszystko wokół i nie pomaga.
Czasem mam tak wielkiego pacmana, że pochłaniam wszystko wokół i nie pomaga.
-
- Zaprawiony W Bojach
Wyobraź sobie ze nasz organizm moze 30 dni bez jedzenia sie obejsc. I nawet po 2 tygodnia bez jedzenia bedziesz umiał biegać, nawet szybciej jak najedzony... żeby złapać tego króliczka. Bo głód goni.
Ale nie. Teraz na zawody 5km rusza sie z plecakiem pelnym napojami energetycznymi i 6 gelkami.
Ale nie. Teraz na zawody 5km rusza sie z plecakiem pelnym napojami energetycznymi i 6 gelkami.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Potwierdzam. Kiedyś robiłem eksperyment i przez 4 dni jadłem tylko niewielkie ilości warzyw i piłem wodę. Robiłem treningi w tym czasie 10-12km, lekko pracowałem fizycznie i miałem więcej energii niż zwykle chociaż to pewnie przez to, że ciągle musiałem coś robić, bo miałem ochotę coś przekąsić :D Na początku organizm się domaga jedzenia i robi się słabo, ale później jest spoko
-
- Zaprawiony W Bojach
Runner, jak cie trochę to interesuje, jak można jeszcze troszeczkę poprawić ilość mitochondriów, tu sa najnowsze badania... ale nie zdradź nikomu
http://link.springer.com/article/10.100 ... 012-2504-8

http://link.springer.com/article/10.100 ... 012-2504-8
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
czyli mam rozumieć że jadasz raz na miesiąc ? po co częściej skoro to kosztuje i czas zabiera zgadza sie ?Rolli pisze:Wyobraź sobie ze nasz organizm moze 30 dni bez jedzenia sie obejsc. I nawet po 2 tygodnia bez jedzenia bedziesz umiał biegać, nawet szybciej jak najedzony... żeby złapać tego króliczka. Bo głód goni.
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
co potwierdzasz ? rolli pisał o głodowaniu miesiac a twój eksperyment polegał na tym że najedzony organizm nie dostał 4 dni papu i korzystał z tego co miał zmagazynowaneRunner11 pisze:Potwierdzam. Kiedyś robiłem eksperyment i przez 4 dni jadłem tylko niewielkie ilości warzyw i piłem wodę. Robiłem treningi w tym czasie 10-12km, lekko pracowałem fizycznie i miałem więcej energii niż zwykle chociaż to pewnie przez to, że ciągle musiałem coś robić, bo miałem ochotę coś przekąsić :D Na początku organizm się domaga jedzenia i robi się słabo, ale później jest spoko
jadłes warzywa czyli głownie weglowodany
energii przybyło chwilowo bo oczyściłeś jelita
trzeba było tak na stałe i po min kilku miesiacach zobaczyć ile będzie sił
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
-
- Zaprawiony W Bojach
marcinostrowiec pisze:czyli mam rozumieć że jadasz raz na miesiąc ? po co częściej skoro to kosztuje i czas zabiera zgadza sie ?Rolli pisze:Wyobraź sobie ze nasz organizm moze 30 dni bez jedzenia sie obejsc. I nawet po 2 tygodnia bez jedzenia bedziesz umiał biegać, nawet szybciej jak najedzony... żeby złapać tego króliczka. Bo głód goni.

Taki mam trening.
No i jestem szybszy od ciebie, chociaż 2 razy starszy.

- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
takie to ty masz zdrowieRolli pisze:marcinostrowiec pisze:czyli mam rozumieć że jadasz raz na miesiąc ? po co częściej skoro to kosztuje i czas zabiera zgadza sie ?Rolli pisze:Wyobraź sobie ze nasz organizm moze 30 dni bez jedzenia sie obejsc. I nawet po 2 tygodnia bez jedzenia bedziesz umiał biegać, nawet szybciej jak najedzony... żeby złapać tego króliczka. Bo głód goni.
Ale nie. Teraz na zawody 5km rusza sie z plecakiem pelnym napojami energetycznymi i 6 gelkami.![]()
Taki mam trening.
No i jestem szybszy od ciebie, chociaż 2 razy starszy.
skąd wiesz że jesteś ode mnie szybszy BTW ?

i skad wiesz że 2 x starszy
skąd ty w ogóle tak duzo wiesz

-
- Zaprawiony W Bojach
Masz racje, z tego co piszesz wynika ze ja jestem 3x starszy.
A ze wszystko wiem, to chyba jasne... zona mi powiedziała: "Ty zawsze wszystko wiesz i wszystko umiesz!!! A teraz wynieś śmieci."

A ze wszystko wiem, to chyba jasne... zona mi powiedziała: "Ty zawsze wszystko wiesz i wszystko umiesz!!! A teraz wynieś śmieci."

- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
3 razy starszy to byś był ponad 100 latkiem kolegoRolli pisze:Masz racje, z tego co piszesz wynika ze ja jestem 3x starszy.![]()

a moja zona załatwia sprawy za mnie tu mamy dysonans