Komentarz do artykułu Sebastian Coe: Lekkoatletyka wymaga radykalnych zmian. To kwestia przetrwania.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Pokazywana przez Ciebie statystyka może jest i optymistyczna, ale Coe mówi co mówi.
Oczywiście, ja nie neguję potrzeby zmian. Jestem ich wielkim zwolennikiem od wielu lat. Tylko nie zgadzam się z niektórymi przedstawionymi tu propozycjami.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Wow ! Płytkie pojmowanie sportu ? Jakie trzeba spełniać warunki, żeby zasłużyć na miano pojmującego sport głęboko?
Nie potrzeba od razu podnosić interpunkcji. Weźmy najbardziej jaskrawy przykład chęci przygotowywania się w miesiąc do maratonu i zostania bohaterem we własnym domu. To jest płytkie.
Jak inaczej nazwać działania marketingowe firm, ich bełkot i instrumentalne traktowanie zawodników i klientów, jak nie płytkim traktowaniem tego sportu i zwykłym wykorzystywaniem do własnych interesów.
Czym tłumaczyć niski poziom wydawanych ostatnio książek o bieganiu, jak nie płytkim podejściem do zagadnienia. Czym tłumaczyć propozycje radykalnych zmian LA mających na celu upodobnienie jej do festynów, pikników i innych licznych imprez tego typu na świeżym powietrzu, jak nie płytkim pojmowaniem tego sportu.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fotman, ja jestem pasjonatem sportu i uwielbiam go oglądac w tv, co czynię od lat prawie 30 :D zawsze oglądałem tenisa, snookera, kolarstwo, siatkę, narty i pierdyliard innych dyscyplin. sport to jedyna rzecz w tv, która potrafi mnie zmusić do walki o pilota z moimi córkami :D

także niesłusznie mnie oceniasz. okopywanie się w postawie obrońcy atakowanej Królowej Sportu prowadzi niestety do tego, co prezentuje yacool w powyższym poście - obrażania początkujących/amatorów/ludzi, którzy mają inne biegowe motywacje niż bieganie coraz szybsze, oraz ferowania wyroków, że radykalne zmiany w LA oznaczają upodabnianie jej do pikników.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poczekajmy co tak naprawdę zaproponuje Coe, bo na razie to tylko słowa, a brak konkretów. Wówczas będziemy oceniać te pomysły :-)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba,
masz obsesję na punkcie tropienia obrażania początkujących i amatorów, dlatego:
Qba Krause pisze:Proponuję mniej się skupiać na osobie adwersarza, a więcej na jego argumentach, które - jeśli są słabe - tak łatwo przecież obalić.
(...) ludzi, którzy mają inne biegowe motywacje niż bieganie coraz szybsze, oraz ferowania wyroków, że radykalne zmiany w LA oznaczają upodabnianie jej do pikników.
Jak bieganie, które nie ma być szybkie ma zwiększyć oglądalność LA? W jaki sposób uwzględnianie innych biegowych motywacji ma przysporzyć oglądalności? Jak określić twoją propozycję radykalnej zmiany? bo mi kojarzy się z paramilitarnym piknikiem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Yacool, już może odpuść te wycieczki pod adresem Kuby.
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przyznam, że nie nie podoba mi się pomysł eliminacji dyscyplin LA

Potrzeba "rewolucyjnych" zmian argumentowana atrakcyjnością medialną?

Nie trafia to do mnie. To za mało, to absurd, by mówić o eliminacji dyscyplin.

Piękno dyscyplin lekkoatletycznych nie jest i nie musi być łatwo uchwytne dla każdego.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Radykalne zmiany w LA mogą pociągnąć za sobą rozmycie tej dyscypliny w całej masie młodych dyscyplin lepiej zaprojektowanych i będących odpowiedzą na aktualne mody. Wartością LA jest stałość, niezmienność i przewidywalność reguł. Czynienie z tych wartości głównych przeszkód na drodze do zwiększenia oglądalności jest ryzykowne. Robienie wrzutek o obrońcach reduty, królowej sportu itp. pierdoły, nie wpłynie na zmniejszenie tego ryzyka.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fagalto, niska oglądalność/medialność jest jednym z czynników, podawanych jako dowód kiepskiej ogólnie kondycji LA.

jakakolwiek zmiana zawsze będzie w kogoś uderzać, niestety. zmiana reguł dotknie tych, którzy do tej pory trenowali zgodnie z dotychczasowymi regułami. zrezygnowanie z jakiejś konkurencji uderzy w jej zawodników.

niestety myśląc w taki sposób nie przeprowadzi się żadnej zmiany, nigdy - bo zawsze znajdzie się ktoś, kto powie: "ale mi jest dobrze tak, jak jest"

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale czy słaba medialność to na pewno właściwy motor zmian?

Nie mówię, nic nie zmieniać, ale może nie po to, by kreować sportowców oblepionych reklamami, uprawiających okaleczone, medialnie skuteczne i interesujące dyscypliny.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam wrażenie, że nie przeczytałeś tego, co napisałem.

słaba medialność to tylko symptom i dowód na słabą kondycję dyscypliny.

nie wiem, skąd się biorą uwagi nt. "sportowców oblepionych reklamami" i "okaleczonych dyscyplin"?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Fotka sprzed lat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To fota z czasów, gdy sport pełnił przede wszystkim funkcję polityczną jako reżimowa tuba. Dzisiaj mamy jutuba.
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:mam wrażenie, że nie przeczytałeś tego, co napisałem.
Przeciwnie.
Qba Krause pisze:słaba medialność to tylko symptom i dowód na słabą kondycję dyscypliny.
Nie zgodzę się. Bieg na 10000m nie jest ciekawy dla większości ludzi. Niezależnie od kondycji dyscypliny - po prostu założenia tej konkurencji z definicji są nudne. Co nie oznacza, że znajdą się uprawiający je z przyjemnością i ogladający z zainteresowaniem
Qba Krause pisze:nie wiem, skąd się biorą uwagi nt. "sportowców oblepionych reklamami" i "okaleczonych dyscyplin"?
Na meczu piłki nożnej więcej jest ruchu banerów reklamowych niż piłki, imo. Naprawdę ciężko się to ogląda. Albo MMA, gdzie zawodnicy mają otatuowaną każdą wolną część ciała. Mnie to razi, i psuje ogólny odbiór dyscypliny.

Zatem wyrażam obawę przed uczynieniem lekkoatletyki bardziej medialną.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pastwić się na konkurencjach jest łatwo, ale warto też przyjrzeć się poziomowi dostępności do transmisji.
BBC wprowadziło konieczność posiadania adresu IP w UK na cały czas pobierania transmisji. Prawdopodobnie już niedługo BBC wprowadzi do swoich transmisji internetowych zabezpieczenia DRM, co uniemożliwi nagrywanie.
Amerykański kanał Universal Sports zakończył działalność. To było jedyne miejsce, gdzie można było obejrzeć maraton w Tokio, ponadto mitingi Diamentowej Ligi i wiele innych zawodów, a wszystko do pobrania w dowolnym czasie po zakończeniu transmisji.
Z jednej strony Coe straszy radykalnymi zmianami w LA, a z drugiej prowadzi się działania coraz bardziej utrudniające oglądanie LA.
ODPOWIEDZ