Ból zewnętrznej krawędzi stopy ( złe buty?)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Marcy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich serdecznie,
Dopiero zaczynam swoją przygodę z bieganiem i już na starcie pojawiły się problemy. Ból zewnętrznej krawędzi stopy. Po sprawdzeniu stopy w sklepie biegowym doradzono mi kilka modeli i ostatecznie wybrałam Brooks Ghost 7, nie wiem czy to wina butów czy po prostu źle układam stopę (?) Dotyczy to tylko jednej stopy chociaż na początku biegu bolą obie przy czym w lewej ból mija a w drugiej nie.... będę wdzięczna za rady!
PKO
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

Najbardziej prawdopodobne to zły dobór obuwia, lecz powodem może być również zła technika biegu, ale nie martw się trochę pracy i wszystko powinno wrócić do normy.
Obrazek
Marcy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodatkowo pojawił się ból piszczeli:/ Ja wiem, że na pewno nie biegam prawidłowo bo prostu jeszcze nie potrafię. Ale tymi butami to się zmartwiłam... tyle wybierania w sklepie i złe... :(
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marcy pisze:Dodatkowo pojawił się ból piszczeli:/ Ja wiem, że na pewno nie biegam prawidłowo bo prostu jeszcze nie potrafię. Ale tymi butami to się zmartwiłam... tyle wybierania w sklepie i złe... :(
Może spróbuj wymienić wkładkę na np. żelowa, zanim wyrzucisz buty.

Pzdr
T
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Problem tkwi w tym
xxx pisze:Dopiero zaczynam swoją przygodę z bieganiem
Glonson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:10
Życiówka w maratonie: 3:25:28

Nieprzeczytany post

A może spróbuj po prostu lżej (delikatniej) wiązać buty...
Obrazek

----
Blog
Komentarze
----
10 km - 41:10 - 11.03.2018
21,097 km - 1:33:24 - 14.10.2018
42,195 km - 3:25:28- 30.09.2018
Marcy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bosak pisze:Problem tkwi w tym
xxx pisze:Dopiero zaczynam swoją przygodę z bieganiem
Mam taką nadzieję! Bo nie chciałabym, żeby to była wina butów... Ale w sklepie sprawdzali na takim innym przyrządzie niż bieżnia. Nie wiem jak się fachowo nazywa, ale zmierzyli długość i szerokość stopy i coś tam jeszcze pokazywało. Na tej podstawie mierzyłam kilka różnych modeli.
Glonson pisze:A może spróbuj po prostu lżej (delikatniej) wiązać buty...
Dzięki za poradę, na pewno ją wykorzystam!
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

Polecam poradę z delikatnym wiązeniem obuwia, sam nie raz za mocno wiązałem by po około kilometrze zatrzymać się by poluzować :)
Obrazek
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

xxx pisze:Ale w sklepie sprawdzali na takim innym przyrządzie niż bieżnia. Nie wiem jak się fachowo nazywa, ale zmierzyli długość i szerokość stopy i coś tam jeszcze pokazywało. Na tej podstawie mierzyłam kilka różnych modeli.
A czy jak kupujesz buty do zwykłego chodzenia np szpilki, pantofle, zimowe, to też z takimi cyrkami? :bleble: Zawsze! na początek biegania kupuje się buty neutralne i wyboru należy dokonać samemu! Tak samo jak wszystkie inne buty. Mierzy się i jeśli pasuje to się go bierze i kropka. Rozumowi trza zawierzyć, a nie maszynom i doradcom :hej: But ma być wygodny, wygląd i marka to drugorzędna sprawa. Po 10 zamęczonych parach sam będziesz wiedzieć po co iść do sklepu.
Bieganie to takie szybsze chodzenie :spoczko:
Marcy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie no bucisze były wygodne ( biegałam w nich po całym sklepie :hej: ) tylko na dworze takie figle robią :P
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to bóle powinny przejść z czasem.
Marcy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj doszłam do wniosku, że podczas biegania mocno czuje różnicę między palcami a piętą. Pięta jak gdyby leci do tyłu i to powoduje, że biegnąc nie ląduje mocno na pięcie. Gdybym tak miała w normalnym bucie to pewnie podłożyłabym korek ;)
Nie wiem, czy tak może być w butach biegowych? Z czasem ta różnica robi się niewyczuwalna, ale pierwsze minuty startu to nawet podczas marszu bolą mnie stopy ;/
cwirek25
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ładne choć te buty ?
Obrazek
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marcy pisze:Dzisiaj doszłam do wniosku, że podczas biegania mocno czuje różnicę między palcami a piętą. Pięta jak gdyby leci do tyłu i to powoduje, że biegnąc nie ląduje mocno na pięcie. Gdybym tak miała w normalnym bucie to pewnie podłożyłabym korek ;)
Nie wiem, czy tak może być w butach biegowych? Z czasem ta różnica robi się niewyczuwalna, ale pierwsze minuty startu to nawet podczas marszu bolą mnie stopy ;/
Buty biegowe mają na końcu dodatkowe dziurki. To po to żeby przez specjalne wiązanie zablokować piętę. Poszukaj jak się to wiąże, na Youtube znajdziesz. Dziwne, że nie narzekasz na obtarcia skoro Ci się stopa w bucie przesuwa.
Pzdr
T
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Rota pisze:Może do jakiegoś rehabilitanta żeby nakleił ci plastry
Po co?

laura pisze:Koniecznie idź do ortopedy z takim bólem.
Po co?

Wszystkie bóle i niedogodności o których napisała autorka to nic innego jak dolegliwości początkującego biegacza. Prędzej czy później to minie. Oprócz biegania rozciągaj się, pomaszeruj trochę w obuwiu biegowym, może zmniejsz intensywność treningów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ