Parę słów o moim bieganiu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
lisekchytrusek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie ^^ jestem nowy na tym forum i założyłem ten temat, by powiedzieć Wam parę słów o sobie i o moim bieganiu. Liczę też na zgłaszanie swoich uwag i otwartej dyskusji ze mną, liczę że ludzie z tego forum będą pomagać w trudniejszych chwilach i że będzie można po ludzku sobie porozmawiać o bieganiu ;) Uwaga - ten post jest dosyć długi, nie przeraźcie się :D

Mam 19 lat i moja przygoda z bieganiem zaczęła się w hm, dosyć kuriozalny sposób. Nie zacząłem biegać w celu zrzucenia kilogramów czy schudnięcia. Mam ponad 180 cm, ważę ponad 70 kg. Jestem dosyć chudy, nie uprawiam sportu w sposób jakiś znaczący, okazyjnie gram w piłkę nożną. Zaczęło się pewnego zimnego wieczoru w listopadzie / grudniu 2015, kiedy mocno zdenerwowany sytuacjami, które przeżywałem tamtego dnia postanowiłem wyjść z domu i pobiegać. Podejście 'Walić wszystko, idę biegać.' Dosyć ciepło ubrany, bluza, bezrękawnik, czapka, do tego jeszcze jeansy (tak, jeansy :hahaha: ), stare halówki. Bez żadnych celów, niczego od siebie wówczas nie oczekiwałem - po prostu wybiegłem. Do biegu później dołączył się przyjaciel, do domu wróciłem z przebiegniętym dystansem 10 kilometrów + 3 kilometry marszu (wykończony biegiem). Spodziewałem się zakwasów na drugi dzień i tak też było, nie mniej jednak zaskoczyło mnie, że aż tyle zdołałem przebiec, bowiem wcześniej nigdy nie zajmowałem się bieganiem, a jeszcze we wakacje 2014 miałem problem z przebiegnięciem 3 km.

No i w sumie, tak to się jakoś zaczęło :D odkurzyłem dawno nieużywane konto w aplikacji Runtastic, później przeniosłem się na Endomondo. Biegałem coraz częściej, dystanse między 5 a 10 km. W lutym br. kupiłem buty do biegania i jeszcze w ten sam dzień pierwszy raz przebiegłem 15 km (czas 1:35). Łapię się na tym, że nie biegam regularnie - na początku planowałem bieganie 2-3 razy w tygodniu, jednak obecnie biegam po prostu w różnych odstępach czasowych (dzisiaj mija 9 dni od ostatniego biegu - głównie za sprawą choroby i chęci ogólnego odpoczynku). Staram się inaczej patrzeć na bieganie pod względem samopoczucia - wyrobić w sobie podejście "Nawet jeżeli mi się czasem nie chce, to i tak pójdę biegać."

Jeszcze co do zakładania konta, to robię też to dla siebie. Myślę że mogę powiedzieć, iż jestem na etapie zmiany w moim życiu (od zeszłego roku zmagałem się ze stanami lękowymi itp., jednak nie chcę o tym dokładnie opowiadać). Pracuję nad sobą pod względem psychologicznym, planuję zmieniać swoje nastawienie do życia, radzić sobie ze stresem i stać się bardziej pozytywną osobą :) i przyznaję, że bieganie ma tutaj duży wpływ i że poczyniłem duży krok w przód w zmianie samego siebie! :)

Pozdrawiam ^^
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
BoxFan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

fajna historia, bieganie w jensach - szacunek :) jak na pierwszy raz 10 kilosów przebiec to dobry wynik, jest potencjał. Powodzenia we wszystkim, żeby ze zdrowiem było ok itp
Awatar użytkownika
lisekchytrusek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki. Muszę też przyznać, że na ten moment ciężko mi konkretnie odpowiedzieć, dlaczego biegam. Może dzięki bieganiu samemu w sobie poznam odpowiedź? ;)
Tomi205
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49,49

Nieprzeczytany post

Ciekawie napisana historia a co najbardziej mnie uderzyło "po oczach" to styl pisania,bardzo powiedziałbym poprawny.Jestem trochę po 40stce,pokolenie które jeszcze przywiązuje uwagę do składni i braków ortograficznych:) :hej:
Ale nie w tym rzecz.Masz rację że poprzez bieganie można "uziemić" złe emocje.Sto razy miałem sytuacje że tylko usiąść i płakać.A to syn "gimbus",a to sytuacja w pracy.Wtedy baaaaaardzo pomaga mi wieczorna godzinka dla siebie ze ze słuchawkami na uszach.Wracam do do domu zziajany jak pies gończy.I po złych emocjach:)Zostają na trasie!
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w bieganiu.
Awatar użytkownika
lisekchytrusek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kontynuując wątek mojego biegania w tym temacie - chciałem podzielić się z Wami smutną dla mnie nowiną, bowiem parę dni temu miałem zabieg na usunięcie wyrostka. Wiadomo, teraz przerwa co najmniej parotygodniowa, może i nawet miesięczna. Sęk w tym, że za niecały miesiąc (13 maja) odbywa się bieg na 10 km i jest to pierwsza impreza biegowa, na którą się zapisałem... ;) Jedna z lekarek która uczestniczyła w zabiegu mówiła o 6 tygodniach przerwy od sportu, przy czym inny z lekarzy za przybliżony czas regeneracji podawał 2-3 tygodnie. Nie chcę się nastawiać, że wystąpię w tej imprezie, do tego muszę wziąć pod uwagę fakt, że po takiej przerwie lepiej nie ładować z marszu tego typu dystansów. W zamyśle mam w planie stopniowy powrót do formy... w końcu później wszystko zależy od mojej determinacji. A od tych paru dni po zabiegu motywacji i chęci do biegu nie brakuje :D
ODPOWIEDZ