Mieso i nabiał wyniszcza nasz organizm? - prof Campbell
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
I dodam że Campbell to oszust promując tak zwany broscience.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Yahoo pisze: Weganie, wegetarianie mają problem z regeneracją, a ci co jedzą mięso, tego problemu nie mają, regenerują się szybciej bo dostarczają z zewnątrz tych składników co potrzeba organizmowi.
Hahahahaha to jest dobre, szczególnie jeśli chodzi o wegan!
Scott Jurek, Rich Roll w swoich książkach ten fakt - czyli właśnie błyskawiczną regenerację - wskazują, jako jeden z powodów dla których na początku zainteresowali się tym trybem życia.
Myślę, że większość osób z forum, które rownież opierają swoją codzienną dietę wyłącznie o produkty roślinne dokładnie to samo powie - po jedzeniu roślin masz mega błyskawiczną regenerację.
Treningi o charakterze back to back, czy triatlonowe cegły (rower-bieg), czy dwa treningi dziennie możesz robić praktycznie na okrągło bez poczucia zajeżdżania organizmu.
-
- Dyskutant
Przecież organizm ludzki lepiej toleruje i przyswaja produkty roślinne. Więc jeżeli ktoś świadomie dobiera dietę i jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych mikroelementów jedynie w oparciu o nie, to sądzę, że i regeneracja po roślinkach będzie szybsza, niż po diecie mięsnej.
Tylko jest to kwestia na prawdę dużej świadomości i umiejętnego doboru elementów diety.

-
- Zaprawiony W Bojach
Robią sobie krzywdę, ci co przeszli na wegetarianizm to naczytali się pseudo artykułów i naoglądali się filmów na YouTube jaki to wegetarianizm jest dobry, tyle energii się ma, tylko to kwestia czasu kiedy ciało ludzkie zachoruje, wtedy osobnik zrozumie że źle zrobił żywiąc się tylko i wyłącznie produktami roślinnymi.Arek pisze:Przecież organizm ludzki lepiej toleruje i przyswaja produkty roślinne. Więc jeżeli ktoś świadomie dobiera dietę i jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych mikroelementów jedynie w oparciu o nie, to sądzę, że i regeneracja po roślinkach będzie szybsza, niż po diecie mięsnej.Tylko jest to kwestia na prawdę dużej świadomości i umiejętnego doboru elementów diety.
Chyba każdy wegan zna historie Travisa Barkera z Blink 182, zdeklarowanego wegusa od 25 lat, ktory po wypadku samolotu wlaczyl do diety czerwone mieso, bo cialo nie chcialo sie regenerowac. Nie oszukujmy sie, cialo zywione malo wartosciowym pokarmem dluzej musi skladac elementy niz z gotowego elementu.
http://www.ecorazzi.com/2008/10/09/trav ... ane-crash/
Jest takie powiedzenie 'żyj i pozwól chorować innym'
-
- Zaprawiony W Bojach
Pewnych aminokwasów egzogennych niezbędnych do życia nie da się dostarczyć z roślin, nie oszukujmy się.Arek pisze:Przecież organizm ludzki lepiej toleruje i przyswaja produkty roślinne. Więc jeżeli ktoś świadomie dobiera dietę i jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych mikroelementów jedynie w oparciu o nie, to sądzę, że i regeneracja po roślinkach będzie szybsza, niż po diecie mięsnej.Tylko jest to kwestia na prawdę dużej świadomości i umiejętnego doboru elementów diety.
Sprawdź biodostepnosc białka roślinnego i zwierzęcego.
-
- Zaprawiony W Bojach
Których konkretnie?
Zaczyna się zabawa! Jurek to ty?
---
Przy okazji mała dygresja (OT), całkowicie się nie zgadzam ze stwierdzeniem 'żyj i pozwól chorować innym' - bo ja za leczenie tych ludków, którzy jedzą szmelc w fastfoodach albo klejone skrawki mięsa za przysłowiowe 9.99 muszę płacić poprzez moje podatki!
Zaczyna się zabawa! Jurek to ty?
---
Przy okazji mała dygresja (OT), całkowicie się nie zgadzam ze stwierdzeniem 'żyj i pozwól chorować innym' - bo ja za leczenie tych ludków, którzy jedzą szmelc w fastfoodach albo klejone skrawki mięsa za przysłowiowe 9.99 muszę płacić poprzez moje podatki!
-
- Dyskutant
A to niby których aminokwasów egzogennych nie można dostarczyć w diecie wegetariańskiej?
Co do wegetarian i białka, to chyba zapotrzebowanie nań wypełniają najlepiej jajka i to kończy temat. Mówiłem o diecie świadomej, a nie wegetarianina z przypadku, tudzież mody, który stosuje się do zbilansowanej diety. Myślę, że nie ma sensu zaglądać komuś do miski, czy je 100 gram wołowiny, czy 400 gram szpinaku, etc. Zgodnie z przytoczonym przysłowiem, pozwól im żyć jak chcą, a życie samo zweryfikuje ich wybory. I nie ma sensu ich negować. Od razu powiem, że nie jestem wegetarianinem, uwielbiam mięso, ale na litość boską, każdy jest kowalem swojego losu i może podejmować wybory, jakie rzewnie mu się podobają. I faktycznie, może nie do końca jasno się wyraziłem, ale pod pojęciem roślinne chodziło mi o dietę wegetariańską.
Kto to ten Jurek?
Co do wegetarian i białka, to chyba zapotrzebowanie nań wypełniają najlepiej jajka i to kończy temat. Mówiłem o diecie świadomej, a nie wegetarianina z przypadku, tudzież mody, który stosuje się do zbilansowanej diety. Myślę, że nie ma sensu zaglądać komuś do miski, czy je 100 gram wołowiny, czy 400 gram szpinaku, etc. Zgodnie z przytoczonym przysłowiem, pozwól im żyć jak chcą, a życie samo zweryfikuje ich wybory. I nie ma sensu ich negować. Od razu powiem, że nie jestem wegetarianinem, uwielbiam mięso, ale na litość boską, każdy jest kowalem swojego losu i może podejmować wybory, jakie rzewnie mu się podobają. I faktycznie, może nie do końca jasno się wyraziłem, ale pod pojęciem roślinne chodziło mi o dietę wegetariańską.
Kto to ten Jurek?
-
- Zaprawiony W Bojach
Oj, jak nie znasz Jurka, a dokładniej Yurka, to ty nikogo nie znasz na forum :-D to był swego czasu główny troll bieganie.pl
Co go wywalili to wracał pod nowym nickiem. Wytrzymywał kilka miesięcy i zaczynał pojazd po ludziach hehe aż furczało. Ostatecznie (chyba) dostał bana za promowanie zbyt dosadne chemii.
Głupi facet nie jest, ale odpalić go się dało dwoma zdaniami.
Co go wywalili to wracał pod nowym nickiem. Wytrzymywał kilka miesięcy i zaczynał pojazd po ludziach hehe aż furczało. Ostatecznie (chyba) dostał bana za promowanie zbyt dosadne chemii.
Głupi facet nie jest, ale odpalić go się dało dwoma zdaniami.
-
- Zaprawiony W Bojach
"Aminokwasy egzogenne, aminokwasy, które organizm musi pobrać ze środowiska zewnętrznego, gdyż nie potrafi ich zsyntetyzować. Dla człowieka aminokwasami egzogennymi są: treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina i walina."Klanger pisze:Których konkretnie?
http://portalwiedzy.onet.pl/5745,,,,ami ... haslo.html
Tak, jajka sa b dobrym źródłem białka z najwyzsza dostępnością biologiczna.
-
- Zaprawiony W Bojach
Super. No to teraz, powiedz mi, których dokładnie z powyższej listy nie da się dostarczyć z roślin?Yahoo pisze:
"Aminokwasy egzogenne, aminokwasy, które organizm musi pobrać ze środowiska zewnętrznego, gdyż nie potrafi ich zsyntetyzować. Dla człowieka aminokwasami egzogennymi są: treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina i walina."
:-D
-
- Wyga
Z ciekawości sprawdziłem w angielskiej Wikipedii skąd można wziąć te wszystkie białka i wychodzi na to, że soja, która jest potwornie popularna wśród wegan i wegetarian w większości przypadków zawiera więcej tych wszystkich białek po kolei niż większość popularnych mięs. Tylko jajka zawierają ich więcej niż soja, w kilku przypadkach bodajże wołowina, ale podsumowując najłatwiej dostarczyć je z jajek, później z soi i gdzieś dalej, dalej z mięs i… sezamu (tego się nie spodziewałem).
Na moją głowę można by stwierdzić, że jest na odwrót, osobom dla których soja jest istotnym składnikiem diety jest łatwiej dostarczyć tych wszystkich białek niż "przeciętnym" mięsożercom (pytanie tylko ile tych białek zostaje po przetworzeniu zarówno soi jak i przygotowaniu mięs do jedzenia).
Edit.
Zastanawiam się czy zawartość tych wszystkich białek w mięsie zwierząt ma jakiś związek z tym, że często karmi się je paszami z soją.
No i mam teraz usprawiedliwienie dla zajadania ciastek z sezamem.
Na moją głowę można by stwierdzić, że jest na odwrót, osobom dla których soja jest istotnym składnikiem diety jest łatwiej dostarczyć tych wszystkich białek niż "przeciętnym" mięsożercom (pytanie tylko ile tych białek zostaje po przetworzeniu zarówno soi jak i przygotowaniu mięs do jedzenia).
Edit.
Zastanawiam się czy zawartość tych wszystkich białek w mięsie zwierząt ma jakiś związek z tym, że często karmi się je paszami z soją.

No i mam teraz usprawiedliwienie dla zajadania ciastek z sezamem.