qrto pisze:Dzięki za wszystkie uwagi.
Kolejny raz pojawił się argument o tym, że warunkiem osiągnięcia wyniku wskazanego przez kalkulator jest zrobienie treningu pod kątem tego konkretnego wyniku na tym konkretnym dystansie. I pewnie, co do zasady, teza ta jest słuszna, ale moje pytanie można również zadać jako: "kalkulator pokazał możliwość 3:31, robię trening pod maraton na 3:31, po czym poznać, że bieg na takie tempo jest realny". Bo jednak wydaje mi się, że samo zrobienie treningu pod 3:30 nie daje pewności, że te 3:30 pójdzie.
To jest warunek konieczny, ale w żadnym wypadku niewystarczający.
Nie ma testu na maraton - to maraton jest testem. W dodatku wynik zależy od np. pogody, dyspozycji dnia itp.
qrto pisze:Najbardziej do mnie przemawia to co napisał marcinnek_ Nie tyle bieg testowy na ustalenie nowego "maksa" na jakimś dystansie, co po prostu bieg na 15 - 20 km w tempie maratońskim na 3:31. Mam za sobą tylko trzy maratony ale to raczej wystarczy, żeby w miarę rozsądnie określić po takich 15 - 20 km czy utrzymałbym to tempo przez kolejne 20

20km w tempie maratonu to biegają bez specjalnej napinki nawet tacy, którzy potem kończą go nawet kilkadziesiąt minut gorzej od celu. Od 20k masz jeszcze 10k do początku imprezy

Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław