Dlaczego nie TOM TOM?

Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ale sposób pomiaru tętna w 225 jest kiepski (225 to "stary" zegarek), a w TomTomie i nowych Garminach bardzo dobry.
Masz może linki do jakichś testów porównawczych to potwierdzających?
O ile pamietam 225 ma czujnik Mio (albo na ich licencji) podobnie jak pierwszy Tomtom (który jest starszy niż 225).
Nowe 235 i Tomtomy mają już własne rozwiązania (czy lepsze to nie wiem).
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

kojer pisze:Masz może linki do jakichś testów porównawczych to potwierdzających?
Mam Mio, mam starszego TomToma, testów porównawczych nie miałem czasu opublikować, czytałem też narzekania na Garmina. Zarówno TomTom jak i Garmin zmienili czujniki na inne prawdopodobnie właśnie przez to.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
kojer pisze:Masz może linki do jakichś testów porównawczych to potwierdzających?
Mam Mio, mam starszego TomToma, testów nie miałem czasu opublikować, czytałem też narzekania na Garmina. Zarówno TomTom jak i Garmin zmienili czujniki na inne prawdopodobnie właśnie przez to.
Narzekania widziałem i na Mio i na Tomtoma (jeszcze przed zakupem). Ale więcej narzekań na problemy widuję przy tradycyjnych paskach (wszystkich producentów).
Patrząc na wykresy tętna u znajomego z Garminem 225 jakichś większych problemów nie widzę. A już na pewno nie takie by kategorycznie stwierdzać, że pomiar pulsu jest w nim "kiepski".
Sensowne testy porównawcze ciężko zrobić bo miejsce założenia zegarka ma spore znaczenie.
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Pomiar pulsu w nadgarstku nie jest niezbędny, tak jak nie jest niezbędny pomiar pulsu w wodzie, ale obecny pas jaki mam do pomiaru hr dusi mnie :P

Główną cechą jest więc wytrzymałość baterii, planuję na chwilę obecną co najmniej jedną wycieczkę rowerową 14-15h. Chcę też żeby był to zegarek na 2-3 lata, a w tym okresie chciałbym na pewno wystartować w IM i jakimś ultra górskim, więc potrzeba tej wytrzymałości (lub możliwości doładowania w trakcie treningu).

Telefon najlepiej jak by był nowy. Na 90% kupię go na raty, a nowość jest wymagana przy takich zakupach na allegro na przykład.
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

kojer pisze: Patrząc na wykresy tętna u znajomego z Garminem 225 jakichś większych problemów nie widzę. A już na pewno nie takie by kategorycznie stwierdzać, że pomiar pulsu jest w nim "kiepski".
Sensowne testy porównawcze ciężko zrobić bo miejsce założenia zegarka ma spore znaczenie.
Ja trochę porównywałem z ciekawości 225 z zwykłym czujnikiem na klatę. Kilka takich przykładowych biegów z 2 zegarkami wkleiłem tu na forum do tematu o 225.
Rozbieżności pomiarowe jakieś tam są, ale na koniec biegu wszystkie statsy są jednakowe, funkcje treningowe (np. bieg w zakresie tętna) też działają jednakowo, więc szczerze mówiąc to nawet gdyby wszystkie odchyłki rozpatrywać na niekorzyść sensora optycznego, i tak według mnie jest lepszy niż noszenie paska.
A co do porównania 235 z 225, to patrząc na forum Garmina, jeszcze ichniejszemu sensorowi dużo brakuje do sprawdzonej technologii Mio.
40+ na karku
Strava
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Spoglądam w stronę polara v800, Garmina 910xt i fenixa2... fenix 50h w trybie gps? Podejrzane :)

Tylko cena podskoczyła dwukrotnie...
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fenixa 2 sobie raczej odpusc, ten zegarek raczej srednio wyszedl garminowi. Polara nie znam, zona ma m400 i jest zadowolona ale to inna polka niz v800, fenixa bym odpuscil wiec z tych co wymieniles to tylko 910xt.

Wez jeszcze pod uwage ambita2 bardzo dobre zegarki z tym, ze nie maja wibry, a wibra jednak sie przydaje.
Awatar użytkownika
guerlainn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Vault Dweller pisze:A co do porównania 235 z 225, to patrząc na forum Garmina, jeszcze ichniejszemu sensorowi dużo brakuje do sprawdzonej technologii Mio.
Ja tam nie narzekam ;) Pomimo lektury forum zaryzykowałem i kupiłem 235-tkę i jestem zadowolony. Pomiary tętna z czujnika w nadgarstku mam porównywalne z pomiarami z pasa używanego do tej pory razem z 910-tką.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Vault Dweller pisze:A co do porównania 235 z 225, to patrząc na forum Garmina, jeszcze ichniejszemu sensorowi dużo brakuje do sprawdzonej technologii Mio.
Nie wiem jak 235 ale na pewno TomTomowi nie brakuje.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

guerlainn pisze:
Ja tam nie narzekam ;) Pomimo lektury forum zaryzykowałem i kupiłem 235-tkę i jestem zadowolony. Pomiary tętna z czujnika w nadgarstku mam porównywalne z pomiarami z pasa używanego do tej pory razem z 910-tką.
A próbowałeś może krótkich przyspieszeń, np. 30''/30''? Ciekaw jestem jak taki czujnik sobie wtedy poradzi? Czy nie "wypłaszcza" wykresu?
Awatar użytkownika
guerlainn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jak się włączy zapis sekundowy (domyślnie jest oszczędny) to wykres nie jest spłaszczony. Z tym że ja robiłem przebieżki 30s/2min. Wtedy różnica jest wyraźna. 30"/30" nie próbowałem.
Obrazek
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pomysł na test :)
Bierzemy Polara v800 jako referencyjny i do tego Tomtomy, Garminy, Mio itp. z pomiarem z nadgarstka. Testujemy założone w parach: v800 z paskiem i kolejne. Robimy np. 3 treningi: wolne wybieganie, BNP i interwały i powtarzamy taki zestaw dla każdego zegarka kilka razy (7-10). Wrzucamy dane do jakiegoś programu statystycznego i wywalamy 2 skrajne wyniki i badamy zgodność z wykresem referencyjnym (v800) dla każdego biegu.
Trochę czasochłonne ale powinno dać dość sensowne wyniki. :)
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kojer pisze:Pomysł na test :)
Bierzemy Polara v800 jako referencyjny i do tego Tomtomy, Garminy, Mio itp. z pomiarem z nadgarstka. Testujemy założone w parach: v800 z paskiem i kolejne. Robimy np. 3 treningi: wolne wybieganie, BNP i interwały i powtarzamy taki zestaw dla każdego zegarka kilka razy (7-10). Wrzucamy dane do jakiegoś programu statystycznego i wywalamy 2 skrajne wyniki i badamy zgodność z wykresem referencyjnym (v800) dla każdego biegu.
Trochę czasochłonne ale powinno dać dość sensowne wyniki. :)
Dajcie sprzęt to ja chętnie zrobię takie badanie :D

Dziś po drodze z pracy wstąpiłem do saturna, mieli tylko garmina 910xt z ww, nie wygląda tak źle na żywo :)
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Brando pisze: Dajcie sprzęt to ja chętnie zrobię takie badanie :D
Sam bym potestował, szczególnie nowego F3HR jak już się pojawi :).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ