Grubasy - tylko dla Was

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kaminski.rafal
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zgadzam sie z Malym! Nie ukrywam, że znalezienie jego bloga po tym jak zaczałem biegać zainspirowało mnie do zakupu wagi i zmiany zywienia. Uwazam, ze bez tego nie ma opcji. Ale kazdy robi jak mu sie podoba.

Rafal
New Balance but biegowy
FatGoat
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dlatego mimo wszystko wciąż wolę pozostać przy swoim. Nie mam potrzeby pochłaniania pączków tak samo jak nie mam najmniejszej ochoty na jedzenie jakichś jogurtów zamiast czegoś dla białego człowieka. Wychodzę z założenia, że lepiej być chyba mentalnym (i może fizycznym) tłuściochem, ale człowiekiem wolnym (heheszki), nie będący więzionym przez rozpiski przez resztę życia.

Tym samym postawiłem sobie cel, zjechanie na 100 kg lub mniej bez żadnych zmian w diecie, to daje 15 kg. Jeśli nie będzie żadnych postępów w tej kwestii jestem gotowy przyznać rację Małemu i uznać się za pokonanego. Nic tak nie motywuje jak chęć udowodnienia swojego zdania, prawda?

@edit
Tylko żeby mnie ktoś nie odebrał, że atakuje ludzi, którzy stosują dietę i widzę w nich niewolników. Człowiek jest wolny jak czuje się wolny, jak ktoś to lubi i jest to jego hobby to na zdrowie i zazdroszczę. Wolałem wyedytować post, żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

To powodzenia! Tylko uważaj z obciążeniami, bo 115kg to dosyć poważna waga, można niekchcący zrobić sobie krzywdę.

--
Axe
FatGoat
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Uważać muszę z powodu kolana, dawno powinno być zoperowane, ale jakoś mi się nigdy na stół nie spieszyło. Na szczęście na orbitreku w ogóle ono nie doskwiera, więc jak tylko ten się znudzi, to operuję nogę i idę na powietrze, na pewno będzie ciekawiej i będzie większa motywacja.
vixo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej Panowie. Dwa dni temu zacząłem biegać, pierwszy dystans jaki udało mi się pokonać to 3km ciągłego biegu (jakieś 21 minut). Ważę 110kg. Póki co czuje się bardzo świetnie. Mam pytanie do Was. Czy przy trzymaniu się diety i tylko bieganiu są jakieś szanse na schudnięcie?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli za "dietę" uważasz rozsądne jedzenie i kontrolowanie ilości i jakości to na pewno. Szczególnie jak połączysz to z regularnym, systematycznym bieganiem. Lekko nie będzie, ale efekty będą motywować. Najważniejsze to nie odpuszczać.
vixo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie wróciłem z biegania, udało mi się przebiec 3600m w troszkę dłuższym czasie niż ostatnio z tego powodu, że spadł śnieg i uważałem na wywrotkę :D Jeżeli chodzi o tę "dietę" to wygląda ona mniej więcej w następujący sposób:
1. Śniadanie - ciemna bułka z szynką + czasami serek wiejski
2. Jakiś jogurt / banan / inny owoc w przerwie pomiędzy śniadaniem a obiadem
3. Obiad - to już są różne dania - nie smażone, najczęściej jakieś mięso z brokułami (na parze / gotowane), czasami do tego pół torebki brązowego ryżu / jakaś rybka lub mieszanka warzyw.
4. To samo co w punkcie drugim.
5. I do godziny 18 ciemna bułka z szynką i serkiem wiejskim.
Wyrzuciłem z mojego sposobu odżywiania się wszelakie słodkości, jeżeli piję herbatę to bez cukru, piję tylko wodę mineralną. Dodam do tego, że jeszcze przynajmniej raz w tygodniu gram dwie godziny w koszykówkę.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Upewnij się tylko czy nie jesz za mało, bo możesz uzyskać efekt odwrotny od zmierzonego. Co do przekąsek możesz też dorzucić jakieś orzechy/nasiona, żeby trochę tłuszczu się również pojawiło. Na owsiankę nie namawiam, bo to sprawa indywidualna, ale dobrze skomponowana - niebo w gębie. Od prawie 5 lat jem ją praktycznie każdego dnia!

Co do biegania - tempem się nie przejmuj. Na razie skup się na systematyczności.
vixo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie za rady, a jeżeli zdecydowałbym się na owsiankę to spożywać ją w których godzinach?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam rano - syci i później człowiek głodny nie chodzi przez dłuższy czas.
vixo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To akurat by było bardzo dobre dla mnie z racji takiej, że uczęszczam jeszcze do szkoły. W jakiej ilości miałbym to spożywać i czy dodawać coś jeszcze do tego? Może jakiś jogurt naturalny? Jestem w tych sprawach kompletnie zielony...
kaminski.rafal
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja czasami jak zrobie sobie owsianke to syty jestem do 12! A jem ja kolo 7-8. Staram sie jesc regularnie i okolo 11-12 cos przekosic, ale czasami trzyma mnie jeszcze owsianka ;) Wiec wtedy tylko jablko albo cos podobnego wciagam.

Polecam owsianki! Ale jak pisze Mlody to trzeba lubic ;) Choc juz rozne wariacje sprawdzalem ale dwie mam ulubione:

- owsianka - banan - maslo rzechowe
- owsianka - jablko - rodzynki - cynamon

@Vixo: roznie ludzie proporcje robia, ale z tego powodu ze ja jestem na redukcji to daje:
- 50g platkow owsianych - gorskich
- 100g banana - taki sredni
- lyzka mala masla orzechowego - kolo 15-20g
- 220ml mleka chudego

Do mikrofali na 2 minuty. Pozniej jak mnie kolega szkot nauczyl, wyjmujesz i mieszasz. Znowu na 40 sekund do mikrofali. Pytanie czy wolisz gesta czy nie.

Pozdrawiam,
Rafal
vixo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje Wam bardzo Panowie, od jutra na śniadanko będzie owsianka! Pozdrawiam bardzo, Amadeusz. :)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o mnie to jem dwa rodzaje owsianki - na ciepło i na zimno. Pierwszą gotuję na mleku, a drugą jem z jogurtem.

Ostatnio pierwszy rodzaj jadłem tak:
W garnku gotujesz mleko około 200-300g (w zależności od tego czy wolisz gęstą czy rzadką), wsypujesz płatki (też musisz zobaczyć ile da Ci uczucie sytości), do tego tarkujesz jabłko i dodajesz cynamon.

Druga to
W garnku gotujesz mleko, dodajesz płatki, kroisz banana i jak już się zagotuje dodajesz masło orzechowe. Ostatnio moja ulubiona.

Jeżeli chodzi o owsianki na zimno to najczęściej robiłem tak, że dzień wcześniej wieczorem płatki owsiane zalewałem wrzątkiem, rano dodawałem banana, jogurt naturalny, kawałek twarogu, orzechy, nasiona i rodzynki/żurawinę. Też wychodzi całkiem niezłe danie. No i pani dietetyk bardziej poleca opcję na zimno. Ja żeby mi nie zbrzydło jem na zmianę :)
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FatGoat pisze:Dlatego mimo wszystko wciąż wolę pozostać przy swoim. Nie mam potrzeby pochłaniania pączków tak samo jak nie mam najmniejszej ochoty na jedzenie jakichś jogurtów zamiast czegoś dla białego człowieka. Wychodzę z założenia, że lepiej być chyba mentalnym (i może fizycznym) tłuściochem, ale człowiekiem wolnym (heheszki), nie będący więzionym przez rozpiski przez resztę życia.

Tym samym postawiłem sobie cel, zjechanie na 100 kg lub mniej bez żadnych zmian w diecie, to daje 15 kg. Jeśli nie będzie żadnych postępów w tej kwestii jestem gotowy przyznać rację Małemu i uznać się za pokonanego. Nic tak nie motywuje jak chęć udowodnienia swojego zdania, prawda?
Jestem za !
Ja mam na przykład tak, że trenuję po to żeby móc się dobrze najeść :-D Kilka razy podchodziłem już do jogurtów i innych owsianek, ale tym się nie da najeść - wg mnie heh. Czasami jeszcze zjem takie lekkie dania, ale zdecydowanie wolę golonkę i inne mięcho !
Pozdro dla lubiących się dobrze i smacznie najeść... (każdemu smakuje co innego - żeby nie było) :-)
ODPOWIEDZ