Jak masz za lekko zapięty pasek to dzieją się cuda, raz może nie załapać tętna w ogóle - pokaże "--" albo wartości w okolicach 65, innym razem będzie pokazywał wartości z kosmosu, mi kiedyś pokazało po 200-250+ w trakcie spaceru na początek trasy

Było to jakoś na początku użytkowania, później wyrobiłem sobie nawyk że przed startem zapinam pasek ciaśniej.
Moim zdaniem pasek należy mieć zapięty tak, żeby w ciemności nie było widać światła spod zegarka przy lekkim poruszaniu nim oraz żeby podniesienie zegarka "w powietrze" nad skórę wymagało użycia niewielkiej siły - nie za dużej, bo przy zbyt mocno zapiętym pasku będzie lipa w drugą stronę.
U mnie odkąd zrobiło się cieplej HR wróciło do normy, wygląda na to, że w moim przypadku problemy zaczynają się w okolicach -15. Możliwe, że w tym i przyszłym tygodniu pobiegnę parę tras z dwoma zegarkami - FR 225 i drugi ze zwykłym HR na pasku, to zobaczę na własnym przykładzie jaka jest różnica w odczytach. Czym ewentualnie można najlepiej porównać dwie teoretycznie takie same aktywności ?
Myślałem żeby na Garmin Connect założyć testowo drugie konto, to nawet od biedy 2 screenshoty nałożyłbym na siebie z przezroczystością.
Co do opóźnień w odczycie HR to na pewno są, robiłem test na bieżni i widziałem, że w momencie jak mi rosło obciążenie 225 był cały czas odczytami jakieś 2s za monitorem holtera, ale akurat takie opóźnienie to chyba nie ma większego znaczenia. W drugą stronę przy spadającym HR też jest podobnie, najważniejsze że odczyt mieści się w normie.
Po 2000+ km aktywności z tym optycznym HR jestem raczej z tej technologii zadowolony, jeszcze tylko żeby mieć pewność porównam sobie z tradycyjnym paskiem, czy aby na pewno na trasach mnie zegarek nie robi w balona

Może generuje liczby losowe powiązane z pace, a ja to łykam jak pelikan i nawet o tym nie wiem
W kwestii wskazań po uruchomieniu monitora, to u mnie jest mniej więcej jak u Ciebie. Włączam np. ten duży ekran który pokazuje strefy HR, obojętnie z jakiego tętna bym nie startował, zawsze zacznie od ok. 60, postoi ze 2 sekundy i nagle HR zaczyna rosnąć skokami do docelowej wartości, pewnie po prostu tak działa uśrednianie odczytów.