Technika biegu przy powolnych wybieganiach
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Najwyraźniej berliński tłumik wciąż tego nie rozumie (animacja nr 3)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Wyjątki potwierdzają regule.yacool pisze:Najwyraźniej berliński tłumik wciąż tego nie rozumie (animacja nr 3)
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W świecie amatorskim są same wyjątki, bo nie ma reguł.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
Ten "berliński tłumik" wygląda jakby mu się do kibla chciało. :P
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Tego akurat nie wyczytałem, bardziej zaobserwowałem. Widzisz, żeby ktoś przy tej prędkości starał się podnosić nogę do tyłka?Rolli pisze:A ty gdzie to wyczytałeś?Kangoor5 pisze: Nie powinno się robić czegoś takiego, jak podciąganie nogi do tyłka. To ma się zadziać samoistnie, przy odpowiedniej dynamice biegu i rozluźnieniu. Podobnie jak kolano do przodu zależy od właściwej dynamiki i zakresu ruchu w stawie biodrowym. Przy wolnym biegu ma być tak samo (tzn. dynamika i rozluźnienie), ale wahadła muszą być dużo mniejsze, bo działające momenty sił są dużo mniejsze.
Każdy etap ruchu można trenować i akcentować. Tez do każdej prędkości można rozwinąć inny rodzaj techniki.
Nie wiem, jak się "biega rozluźnienia", więc nie potrafię się do tego odnieść. Mnie najbardziej nauczyło rozluźniać się bieganie w górach, na technicznych zbiegach. Tam jest sytuacja zero-jedynkowa bo im szybciej chcesz zbiegać, tym bardziej musisz się rozluźnić. Nad gibkością trzeba pewnie popracować osobno. Nie wiem jak, bo tego elementu nigdy mi nie brakowało.Rolli pisze:Te rozluźnienia to biega tylko grupa Yacoola, ale on tez już zmienił trochę podejście do techniki (oczywiście nigdy tego nie przyzna)
Poza tym fakt, że pierwszy o czymś zaczął mówić Yacool nie oznacza z definicji, że jest to myśl gorsza lub lepsza od innych.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2015, 09:49 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
Skoro nie Romanov, to kto? Kto napisał coś bardziej sensownego?Rolli pisze: Nie wiem czy Romanov aktualnie coś zmienił, ale jego stare "wykorzystanie przyciągania ziemskiego i praca nad zapobieganiem upadku" dyskwalifikuje jego podejście do techniki biegu.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
ad 1 czyli trzeba skakac pajacyki w trakcie biegu ?KrzysiekJ pisze:Romanov w swojej książce (tak w dużym skrócie) radzi żeby biegać trochę tak jakby się przeskakiwało kłody drzew. Czyli podnosić kolana, a nie szurać po ziemi.
Prędkość zaś regulować kątem pochylenia ciała.
Próbowałem i w moim odczuciu da się to robić zarówno przy wolnym jak i całkiem żwawym biegu.
Inną sprawą jest sama ocena sensu metody Pose. Jakoś niedawno chyba Rolli (albo Yacool?) zjechał ją niemiłosiernie...
ad 2 rozumiem ze jezeli sie połozysz na ziemi to bedziesz biegł najszybciej ?
rozumiem ze pozycja ciała jest wazna ale od tego sie nie nabiera prędkości tylko ja usprawnia
Ostatnio zmieniony 24 gru 2015, 08:19 przez marcinostrowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
jak to na jakich sprawdz wyniki zawodów mistrzost polskiKrzysiekJ pisze:A to już inna sprawa.
Zamiatam trochę prawą nogą i jakoś bardzo mi to nie przeszkadza (fizjoterapeuta powiedział że to przez przekrzywioną miednicę).
QbaK na jakimś swoim filmie jedną nogą biegał ze śródstopia, a drugą walił z pięty i jak podejrzewam nie cierpiał specjalnie z tego powodu.
Pytanie tylko na jakich szybkościach/dystansach kończy się amatorszczyzna i zaczyna profeska.
ponadto
ja sobie za ch... nie wyobrazam podnoszenia kolan przy truchcie chyba ze to skip 90 minutowy
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
-
- Zaprawiony W Bojach
A czy ja napisałem ze trzeba przy każdej prędkości podnosić nogi do pośladków? Ale ze można ten ruch akcentować. Co to znaczy? Prawidłowy ruch można tez wykonać z mniejsza amplituda i w ten sposób nawet w truchcie trenować technikę biegu.Kangoor5 pisze: Tego akurat nie wyczytałem, bardziej zaobserwowałem. Widzisz, żeby ktoś przy tej prędkości starał się podnosić nogę do tyłka?
Ja, w przeciwieństwie do Yacoola, nie rozróżniam miedzy amatorami i prof, tylko miedzy dobra (w tym są rożne style) i zła technika.
-
- Zaprawiony W Bojach
Romanov ma dobre podejście do techniki w niektórych punktach, ale to jego "logiczne" tłumaczenie zwala z nóg.paaulo pisze:Skoro nie Romanov, to kto? Kto napisał coś bardziej sensownego?Rolli pisze: Nie wiem czy Romanov aktualnie coś zmienił, ale jego stare "wykorzystanie przyciągania ziemskiego i praca nad zapobieganiem upadku" dyskwalifikuje jego podejście do techniki biegu.
Ale to dobre pytanie, kto pisze o dobrej technice... musiał bym poszukać. Ja sam opieram się na technice lekkoatletycznej wychodzącej z biegów średnich z akcentami sprinterskimi...
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Najwięcej o technice piszą Amerykanie. Niestety piszą z gruntu źle, ale ich poglądy panują obecnie, bo to towarzystwo wzajemnej adoracji, która daje swój wyraz pod recenzjami książek jakie sobie wzajemnie wypisują. Dziwolągi jakie z tego wychodzą potrafią zwalać z nóg, to prawda. Tymczasem zwykły lekkoatletyczny, abecadłowy dryl jest lepszy niż wszystkie te rewelacje dla amatorów i triatlonistów.
Romanov i inni teoretycy techniki biegu powinni pojechać na dłużej do Afryki, czyli tam gdzie się szybko biega, żeby weryfikować swoje poglądy i prowadzić rzetelne badania, bo wyciąganie wniosków na podstawie amerykańskich pulpetów ma niewiele wspólnego z rozwojem biomechaniki.
Romanov i inni teoretycy techniki biegu powinni pojechać na dłużej do Afryki, czyli tam gdzie się szybko biega, żeby weryfikować swoje poglądy i prowadzić rzetelne badania, bo wyciąganie wniosków na podstawie amerykańskich pulpetów ma niewiele wspólnego z rozwojem biomechaniki.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Kontakt:
yacool pisze:Najwięcej o technice piszą Amerykanie. Niestety piszą z gruntu źle, ale ich poglądy panują obecnie, bo to towarzystwo wzajemnej adoracji, która daje swój wyraz pod recenzjami książek jakie sobie wzajemnie wypisują. Dziwolągi jakie z tego wychodzą potrafią zwalać z nóg, to prawda. Tymczasem zwykły lekkoatletyczny, abecadłowy dryl jest lepszy niż wszystkie te rewelacje dla amatorów i triatlonistów.
hahhahahahahahahahahahahaha mistrz

1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08