Leczenie falą uderzeniową

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

xxx pisze:W ciągu tygodnia poczułem rezultat.
Uważasz że przez tydzień wyleczyłeś rozcięgno? Wątpię.
PKO
gryczana
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja na zapalenie rozcięgna miałam 6 tyg. zalecanego "nicnierobienia" w tym nawet nie wolno mi było chodzić.
bjakbiedronka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja rozcięgno wylaczylam jak sprawiłam sobie odpowiednie wkładki do butów :-) od czasu gdy nogi się do nich przyzwyczaiły zero bólu. A nicnierobienie mi nie pomagało.
Widgetos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

bosak pisze:
Uważasz że przez tydzień wyleczyłeś rozcięgno? Wątpię.
Chyba nie czytasz zbyt uważnie. Rozcięgno leczyłem prawie 4 miesiące. Za każdym razem ból mijał, myślałem że to już koniec, a po kilku dniach znowu wracało do tego samego etapu. Nie wiedziałem dlaczego i co z tym zrobić. Gdybyś chociaż zajrzał do linku, który podałem, tam jest plan w PDFie a w nim:

- Jedno ćwiczenie trwa 10 sekund
- Jedna seria to 10 ćwiczeń
- Codziennie wykonaj 3 serie (rano, w południe, wieczorem)
- Staraj się ćwiczyć, kiedy stopy odpoczną (zwłaszcza rano, przed postawieniem
pierwszego kroku)
- Ćwicz regularnie przez 8 tygodni
- Jeśli dolegliwości nie mijają - zgłoś się do lekarza
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie mam chorego rozcięgna i taki link nie może mnie zainteresować ;) W ogóle nie odniosłem się do ćwiczeń,a do czasu "wyzdrowienia". Czytam uważnie.
Kto to napisał?
xxx pisze:po prawie 4 miesiącach bezskutecznych prób ze wszystkim co znalazłem w necie
Podkreślę słowo, bezskutecznych... A później o "nowej" metodzie
To jest cud ;)
No ale jak wyleczyłeś się to dobrze.
Widgetos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

bosak pisze:Podkreślę słowo, bezskutecznych... A później o "nowej" metodzie
Być może źle się wyraziłem. Fala uderzeniowa sama w sobie była skuteczna, dawała ulgę, momentami myślałem, że następnego dnia wstanę i nie poczuję bólu, ale wstawałem i ból był większy niż dnia poprzedniego. I tak co tydzień. Trzymało się to tak na granicy wyleczenia, już było super a potem znowu uraz. Potem chodziłem na różne zabiegi, robiłem ćwiczenia rozciągające, na piłeczce. Niby była poprawa, ale znowu wracało. Sęk w tym, że każda z tych metod byłaby dobra, gdybym pilnował tego, że trzeba rozciąganie robić często. Sama fala nic nie pomoże, no chyba że w lekkich przypadkach. Ja trochę zaniedbałem kontuzję i było już mocno źle.
piehol82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48.12

Nieprzeczytany post

Jeśli ktoś ma taką dolegliwość a jest z okolic Warszawy to jestem w stanie pomóc;)
Samo wykonanie zabiegów falą uderzeniową regeneruje rozcięgno , zabieg powoduje wzrost produkcji kolagenu w tym miejscu ale jeśli masz nadmiernie wysklepioną stopę lub koślawy staw skokowy a cały czas biegasz to cały czas rozcięgno jest nadmiernie rozciągane i problem wcześniej czy później sie uaktywni. My dla naszych biegających pacjentów przygotowaliśmy pakiet takich zabiegów najtaniej na rynku bo zabieg od 50 zł i oczywiście wkładki termoplastyczne do butów stworzone indywidualnie w 30 minut. więcej możecie poczytać na www.formthotics.waw.pl

Zapraszam
Saberity
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja w Warszawie miałem problemy z kolanem, ale znalazłem bardzo tanią falę uderzeniową na Bobrowieckiej 9 (tylko 65zł). Bez kolejek, zabieg robią prawie od ręki.
hulk_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A ktoś miał falę uderzeniową na naderwany dwugłowy uda ??
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja po wielu zabiegach falą jestem żywym przykładem bezskuteczności tej metody i na kolano skoczka i na Achillesa. Kolano skoczka "wyrehabilitowałem". A z Achillesem wciąż walczę ćwiczeniami. Cena zabiegu jest wzięta z kosmosu! Ileż można zużyć prądu przez 10 minut? :hejhej: Wcale nie dziwię się że inne zabiegi rehabilitacyjne są bardziej rozpowszechnione skoro za jedną falę mam 10 np. terapulsów...
Tylko proszę nie pisać, że zabieg drogi, bo urządzenie jest drogie. Jeśli tak by było, to taksówkarz kasowałby za kilometr 100 zł, bo auto ma drogie :nienie:
zetkabe
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 38,56
Życiówka w maratonie: 3.11,50

Nieprzeczytany post

Miałem problemy z kolanem skoczka i zalecono mi serię fali uderzeniowej. Efekt - pozorna ulga po zabiegu, która jednak nie trwa długo. Powrót do biegania był możliwy dopiero po kilkumiesięcznej rehabilitacji i kontynuowaniu ćwiczeń w domu. Ja w miarę sukcesywnie i przykładnie ( 5-6 dni w tygodniu) ćwiczę od maja. Wzmacnianie, rozciąganie mięśni w koło macieju, delikatny powrót do biegania, bez wielkich obciążeń i planów. Fala może być uzupełnieniem ale nigdy samodzielną drogą do zdrowia.
Kiedyś jakiś pseudo rehabilitant przekonywał mnie, że kolano skoczka można wyleczyć tejpami w 2 tygodnie. To są bajki. Ból kolana to efekt złożonych problemów - to nie jest ugryzienie przez psa:)
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15

Nieprzeczytany post

Fala uderzeniowa to nie jest panaceum wszystkich problemów i kontuzji. Ahh gdyby tak faktycznie było...
Fala rozwiązuje problem doraźnie. Zupełnie tak jak maści przeciwzapalne, okłady itd. tylko z większą skutecznością. Może przyspieszać regenerację. Ale jeśli źródło problemu leży zupełnie gdzie indziej (np. w słabych mięśniach głębokich, pośladkowych) to jakim cudem fala wymierzona w kolano mogłaby usunąć całkowicie problem ;)? Z reguły źródło kontuzji leży gdzieś głębiej i tych przyczyn należy szukać i je rozwiązywać, żeby uporać się z kontuzją długoterminowo.
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

W Lęborku fala uderzeniowa kosztuje 25PLN, jest to chyba najtaniej w Polsce.
Polecam na ostrogę piętową, mniejszą skuteczność działania ma to na tkanki miękkie.
Żyje po to, by biegać
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i to jest przyzwoita kwota.
piehol82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48.12

Nieprzeczytany post

Kolego BOSAK widac ,że nie masz bladgo pojęcia o fali uderzeniowej, i o jej działaniu.
Fala uderzeniowa to nie jest urządzenie które działa na zasadzie prądu !!! Oczywiście kompresor który wytwarza cisnienie jest zasilany prądem, ale koszt generują zurzyte naboje które pracują w lufie pistoletu. Taki nabój wykonuje milion strzałów i jest do wyrzucenia, a milion strzałów w dobrej placówce w której jest spory ruch to starcza na miesiąc. Koszt takiego naboju 2150zł, więc kazde strzał to kilka groszy , nie licząc serwisów, regulacji , uszczelek.

I uwaga !!!!!

Jesli wsadzimy do lufy nabój który ma przebieg 2,3 miliony to nadal słychac strzelanie, nadal pistolet robi pach pach pach, co gorsze cały czas pacjent czuje strzelanie i niewielki ból ale zabieg sie nie odbywa bo w tkance w która strzelamy nie zachodzą procesy naprawdze o które walczymy, i dlatego można paść ofiarą zle wykonanego zabiegu nie tylko dlatego ze ktos nie potrafi dobrac odpowiedniej czestotliwosci, odpowiedniego cisnienia, odpowiedniej koncówki czyli tzw głowicy, ale równiez nie serwisuje sprzętu i wali głupa ze niestety przykro mi ale nie zawsze fala działa i klient odchodzi z kwitkiem.

Ja zbieram wszystkie prowadnice i naboje żeby pokazac jak to powinno wyglądać.

Następna sprawa to przyczyna powstawania problemów rościęgna podeszwowego. Często złe buty, ale bardzo często zaczyna sie niewinnie bólem sciegna achillesa którego nie rościągamy po bieganiu, idąc wyżej problem w odcinku lędźwiowym kręgosłupa któ®y sie przekłąda na m.dwugłowy , na łdke, na achillesa i na koncu na rosciegno które jest ostatnim elementem w tej układance....czyli dziadek za babcie babcia za córke córka za wnuczke a wnuczka za psa a pies ciagnie za rzepe hehehehehe mechanizm domino.
Fala uderzeniowa ma skutecznośc około 75% to bardzo duża skutecznośc ponieważ na 100 pacjentów az 75 wychodzi zadowolonych , ale co zrobic z 25 niezadowolonymi ??? wykonac usg rosciegna, podac osocze albo kolagen syntetyczny, wykonać wkłądki indywidualne , dac szlaban na bieganie na 5-6 tygodni i wszystko to robimy u nas na miejscu. Gdyby ktoś z Warszawy potrzebował pomocy w tym zakresie to wydaje mi sie ze mamy wszystko co niezbędne do tego aby pomóc. I robimy to od ponad 10 lat.
https://bodymove.pl
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ