Komentarz do artykułu Jaka koszulka podoba Ci się najbardziej?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:To Ci na zdjeciu powyzej to dopiero profanacja.
Każde bazgranie po fladze jest profanacją. Treść bazgrołów świadczy jedynie o stanie umysłu autora.
Sghjwo pisze:Jak juz podchodzimy tak literalnie do sparawy
jest nią prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczypospolitej Polskiej i proporcji 5:8,
wiec kazda inna proporcja, nie jest flaga Rzeczypospolitej Polskiej, wiec nie ma mowy o profancaji.
Bylem w stolicy w sierpniu I na rondzie Babka byla wielka flaga ze znakiem Polski Walczacej (rocznica powstanie), wiec to tez profanacja?
Majac takie podejscie do sparawy, nie moglibysmy uzywac nic bialo-czerwonego.
Literalnie do sprawy nie podchodzimy, przynajmniej nie ja. Gdy zapytasz takiego kibica co trzyma w ręku, odpowie że flagę. Proporcje nie mają znaczenia, bo w sklepie kupuje flagę i maże po fladze.
Sghjwo pisze:Jest jeszcze cos takiego jak intencja sprawcy i ustawodawcy.
Wszystko można sprowadzić do absurdu. O intencjach sprawcy i ustawodawcy mówi się chyba w prawie karnym? Tymczasem nikt tu nie jest chyba aż takim legalistą, żeby stosować prawo karne przeciw kibicom dopingującym swoich reprezentantów, chyba że sam nim jesteś. Piszemy tu o szacunku do symboli narodowych i związanej z tym kulturze.
Kangoor5 pisze:Widział ktoś przy okazji widowisk sportowych kibiców innych krajów, którzy tak mazali by po swoich flagach?
Obrazek

Obrazek[/quote]
Więc nie potrafiłeś znaleźć. Dzięki za potwierdzenie mojej tezy.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:Bylem w stolicy w sierpniu I na rondzie Babka byla wielka flaga ze znakiem Polski Walczacej (rocznica powstanie), wiec to tez profanacja?
Po pierwsze, kotwica Polski Walczącej nie jest bazgrołem.
Po drugie, ten symbol i ta organizacja jest nierozerwalnie związana z Polską i jej barwami.
Co innego miasta, których nazwy są wypisywane na flagach Polski. W ogromnej większości miasta mają własne barwy i własne godła nie ma więc żadnego uzasadnienia dla prezentowania ich na barwach Rzeczypospolitej. Dla przykładu, jeśli ktoś we Frankfurcie nad Menem chce zademonstrować dumę z bycia mieszkańcem tego miasta, wywiesza biało-czerwoną flagę Frankfurtu a nie posmarowaną flagę Niemiec.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Więc nie potrafiłeś znaleźć. Dzięki za potwierdzenie mojej tezy.
Nie ma za co. Great Firewall banuje mi googla, wiec nie mam jak szukac.

Co do pisania/mazania na fladze. Kazdy napis to profanacja? Gdzies sa jakies regulacje, chociazby zwyczajowe?

Czy wszystkie te napisy profanuja flage?
1. Znak Polski Walczacej
2. POLAND/Polska
3. Legia Mistrzem
4. Legia ch..e

Jak w niedziele na maratonie naszyje flage na koszulce bez napisu, to wszyscy pomysla ze ja przyszylem do gory nogami ;)
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Dla przykładu, jeśli ktoś we Frankfurcie nad Menem chce zademonstrować dumę z bycia mieszkańcem tego miasta, wywiesza biało-czerwoną flagę Frankfurtu a nie posmarowaną flagę Niemiec.
A jak ktos w tym Frankfurcie jest z Sandomierza albo z Ustrzyk, to kto bedzie wiedzial co za flage trzyma?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:Co do pisania/mazania na fladze. Kazdy napis to profanacja? Gdzies sa jakies regulacje, chociazby zwyczajowe?

Czy wszystkie te napisy profanuja flage?
1. Znak Polski Walczacej
2. POLAND/Polska
3. Legia Mistrzem
4. Legia ch..e
Częściową odpowiedź masz powyżej. Na każde pytanie nie będę Ci odpowiadał. Nie za darmo ;-)
Sghjwo pisze:
Kangoor5 pisze:Dla przykładu, jeśli ktoś we Frankfurcie nad Menem chce zademonstrować dumę z bycia mieszkańcem tego miasta, wywiesza biało-czerwoną flagę Frankfurtu a nie posmarowaną flagę Niemiec.
A jak ktos w tym Frankfurcie jest z Sandomierza albo z Ustrzyk, to kto bedzie wiedzial co za flage trzyma?
Ten, kto też jest z Sandomierza abo z Ustrzyk, a więc ktoś należący do wspólnoty, z którą posiadacz flagi Sandomierza albo Ustrzyk chce zademonstrować swój związek. Odwracając pytanie, jeśli ktoś w tym Frankfurcie wywiesi flagę biało czerwoną z napisem Ustrzyki, kto będzie wiedział o co chodzi? Jedyne, czego będą mogli się domyślić, to że ktoś nie szanuje swoich barw narodowych. Albo w bardzo dziwaczny sposób ten szacunek demonstruje.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Literalnie do sprawy nie podchodzimy, przynajmniej nie ja.
ach, więc przedstawiasz tylko swoją subiektywną opinię. i warto to w tym momencie zaznaczyć
Kangoor5 pisze:Widział ktoś przy okazji widowisk sportowych kibiców innych krajów, którzy tak mazali by po swoich flagach?
o, ja cię. dochodzimy do argumentu najwyższej wagi:
zagranico tak nie robio!
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangur, w jednym miejscu się powołujesz na ustawę, bo ci wygodnie, a jak ci ktoś zacytuje, że w innym jej ustępie stoi jasno napisane, że flaga to jest pińć na osiem i nic innego, to mówisz, że wszystko jest flagą. art. 16.2. w ogóle ignorujesz...

nikt Ci nie broni uważać, jak uważasz - postepuj dalej zgodnie ze swoimi przekonaniami, ale nie próbuj udawać, że Twoje osobiste zdanie wynika z przepisów prawa i powinno być powszechnie stosowane.

dla mnie to nie jest profanacja, to nie jest bazgranie po fladze, to jest twórcze przetworzenie, dzięki któremu komuś (np. mnie) taka koszulka może się podobać, może chcieć ją założyć itd.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlaczego miałbym wmawiać komuś, kto twiedzi że posiada flagę i że pisze po fladze, że to nie jest flaga, bo nabył biało-czerwoną o proporcjach 5x8,5 zamiast 5x8? A jak proporcja RGB czerwonego jest lekko zachwiana, to waszym zdaniem to też już nie jest Flaga RP? Czy można pisać o smarowaniu po Fladze tylko wtedy, gdy się tę flagę osobiście pomierzy? Życzycie sobie jakiś konkretny sposób pomiaru, żeby był wystarczająco dokładny? Sprowadzadziliście sprawę do absurdu, żeby nie musieć argumentować co do jej sedna.

Kuba:
Gdzie ja napisałem, że coś wynika z przepisów prawa i powinno być powszechnie stosowane? Nie przypominam sobie. Chyba nawet już tu dzisiaj dementowałem coś podobnego, teraz nie sprawdzę, bo piszę z telefonu.
Jakie to ma znaczenie, że wcześniej się powoływałem na Ustawę? Dlaczego mam prowadzić swojego adwersarza za rączkę przedstawiając mu zapisy Ustawy dopuszczające również inne proporcje Flagi? Czy tylko dlatego że nie chce mu się przeczytać źródła, na które się powołuje, przed wejściem w polemikę?

W najbliższych dniach będę poza zasięgiem. Jeśli ktoś by chciał podjąć dyskusję na temat szacunku do symboli narodowych, to chętnie porozmawiam w przyszłym tygodniu. Jeśli chcecie dalej ciągnąć wątek proporcji, wymiarów, odcieni, jak je mierzyć, jak wzorcować przyrządy pomiarowe, czy co tam jeszcze sobie wymyślicie żeby uniknąć istoty sprawy, dywagujcie sobie w swoim gronie.

Przepraszam za błędy i literówki. Piszę małym ekranie i bez słownika.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Kangur...

dla mnie to nie jest profanacja, to nie jest bazgranie po fladze, to jest twórcze przetworzenie, dzięki któremu komuś (np. mnie) taka koszulka może się podobać, może chcieć ją założyć itd.
A pisałem gdzieś w tym kontekście o koszulce? Czuję się, jakbym przeskoczył do jakiegoś równoległego wszechświata.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 ale jakos trzeba by zdefiniowac pojecie profancacji flagi, bo inaczej dyskusja nie ma sensu.
Jezeli sa jaies przepisy, prawa i je znasz to podziel sie wiedza, ja takich nie znam. Ty postawiles teze ze mazanie po fladze jest profanacja, wiec na Tobie spoczywa udowodnienie tego.

Dla mnie napis na fladze nie jest profancaja. Celowe porwanie, spalenie czy zniszczenie flagi - tak. Umieszczanie obrazliwych napisow tez, ale napis "Legia Pany" juz nie.

Co do zagranicy tak dla informacji. W US gdzie flaga narodowa jest chyba bardzo cenionym i uzywanym na codzien symbolem, dozwolona jest profancaja flagi. W ktorejs tam poprawce jest ze rzad nie moze zakazac profancaji flagi, bo jest to dozwolony wyraz krytyki. Z czego wiele osob korzysta.
DeeL
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ludki kochane, o co ten spór?!

Jeżeli ktoś ma wątpliwości z opinią w kwestiach ogólnych (narodowych - państwowych), to niech to przełoży na mniejszą skalę, czyli rodzinę. Wtedy naprawdę rzecz staje się jaśniejsza.

Dla tych, którzy nie widzą nic złego w "rozciąganiu" orła, proponuję test na zmianę swojego nazwiska.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:Kangoor5 ale jakos trzeba by zdefiniowac pojecie profancacji flagi, bo inaczej dyskusja nie ma sensu.
Jezeli sa jaies przepisy, prawa i je znasz to podziel sie wiedza, ja takich nie znam. Ty postawiles teze ze mazanie po fladze jest profanacja, wiec na Tobie spoczywa udowodnienie tego.
Nie ma rozmowy, jeśli nie słucha/ nie czyta się wypowiedzi drugiej strony:
Kangoor5 pisze:
Sghjwo pisze:Jak juz podchodzimy tak literalnie do sparawy
...
Literalnie do sprawy nie podchodzimy, przynajmniej nie ja.
Kangoor5 pisze:
Sghjwo pisze:Jest jeszcze cos takiego jak intencja sprawcy i ustawodawcy.
Wszystko można sprowadzić do absurdu. O intencjach sprawcy i ustawodawcy mówi się chyba w prawie karnym? Tymczasem nikt tu nie jest chyba aż takim legalistą, żeby stosować prawo karne przeciw kibicom dopingującym swoich reprezentantów, chyba że sam nim jesteś. Piszemy tu o szacunku do symboli narodowych i związanej z tym kulturze.
Ile razy można powtarzać i wyjaśniać, co się miało na myśli a czego się nie miało na myśli, jeśli jest to napisane wcześniej? Celowo zresztą użyłem słowa "profanacja" bo o ile wiem, w zapisach prawa mowa jest o "znieważeniu".
Sghjwo pisze:Dla mnie napis na fladze nie jest profancaja. Celowe porwanie, spalenie czy zniszczenie flagi - tak. Umieszczanie obrazliwych napisow tez, ale napis "Legia Pany" juz nie.
Mazanie nazw miast, dzielnic, prywatnych przedsiębiorstw (np. klubów sportowych) i innych takich na flagach jest całkowite sprzeczne z ideą flagi. Flaga biało-czerwona jest symbolem jedności Polaków/ narodu polskiego/ obywateli Polski (wybierzcie sobie, jak kto woli to nazwać). Czego symbolem jest flaga biało-czerwona z namazanym czarnym napisem "Warszawa/ Kraków/ Poznań, ... ? Że jesteśmy tu razem, ale osobno? Że utożsamiam się ze swoim miastem, ale z resztą to już nie bardzo? Do utożsamiania się ze swoim miastem służą symbole (w tym flagi) swojego miasta. Firmy też mogą tworzyć swoje logotypy i ustalać swoje barwy. Nie trzeba więc "upiększać" flagi polski, przy okazji całkowicie wypaczając jej znaczenie.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teraz to jest jasne. Przedstawiasz poprostu swoje prywatne zdanie i to co rozumiesz pod slowem profancja. Wiec tez w zasadzie dyskusje mozna zakonczyc, poniewaz mamy inna definicej slowa profanacja flagi.
Dla mnie profancacj to jest celowe osmieszanie/dyskredytowanie/zniewazanie flagi. Celowe osmieszanie czyli ze uzyje tu drastycznego przykladu.
Zabieram flage do wychodka i celowo podcieram sie nia. Z drugiej strony zabieram flage do wychodka i przez przypadek wpadal do g..na.
Wy obydwu przypadkach mamy flage umazana w g..nie, ale tylko pierwszy przypadek to profanacja.
Napis "Legia pany!!!" jest napewno celowym dzialaniem, ale nie ma na celu zniewazenia symboli narodowych czy Polski.
Maly
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,

Podepnę pod ten temat swoje pytanie, przy okazji odświeżając wątek.

Czy ktoś widział ostatnio jakieś koszulki biegowe właśnie z napisem Poland? Rok temu bardzo fajne zrobiło 4F z okazji Rio, niestety tych najfajniejszych modeli już nie ma w sprzedaży. Jeśli ktoś się spotkał z czymś wartym sprawdzenia, będę wdzięczny za podpowiedź. Dziękuję!
maniek100
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a ja wole koszulki w jednolitym kolorze w odcieniach czerwieni
_______
https://drobnicamorska.pl
ODPOWIEDZ