Ból mięśni powyżej stopy podczas biegu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
principino
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 50:17
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, zauważyłem, że na początku biegu( nawet po 1km truchtu i rozciąganiu) przez pierwszej 3-4km, pojawia się u mnie dziwny jakby ból w obszarze tuż nad stopą, z przodu ,w jednej i drugiej nodze( z różnym nasileniem), mam wrażenie jakby ten obszar był strasznie hmm drętwy, usztywniony. Jest do dla mnie duuży dyskomfort, bo dopiero kiedy to puszcza mogę przestać koncentrować się na tym i cieszyć biegiem.
A ostatnio wlaśnie biegłem 17km wybieganie i dopiero w ok. 7-9km puściło mnie w jednej nodze, a w drugiej jeszcze ciut później ;f
Macie jakieś pomysły co to i jak sobie poradzić z tym?

P.S : Na zdjęciu zaznaczyłem ten obszar : http://postimg.org/image/vg33exxsf/
PKO
J_Cop
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy pomoge, ale mialem to samo. Mowilem wtedy o tym, ze mam drewniane nogi ;)
Nie wiem na pewno co bylo przyczyna, ale wydaje mi sie, ze po prostu nagle zaczalem treningi ze zbyt duza intensywnoscia, czestotliwoscia i objetoscia, a z kolei za malo regeneracji. A chyba wtedy tez jeszcze nie mialem nawyku rozciagania po kazdym treningu.
principino
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 50:17

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź ;] Hmm, biegam 4x w tygodniu, nie jest to dla mnie jakaś katorga i nie traktuje tego jako specjalny wysiłek utrudniający mi czy obciążający inne sfery życia. Chociaż do tego dochodzi dość ciężka praca fizyczna, być może w kumulacji to już dużo, rozciąganie po? A tego się nie robi przed czasami?
J_Cop
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dla mnie to tez nie byla katorga i spokojnie dawalem rade, wiekszosc z tych treningow to byly spokojne biegi. Jednak jakies sciegna czy miesnie czy cos tam jeszcze innego sie zbuntowalo i byly "drewniane nogi".

Rozciaganie jak najbardziej PO koniecznie!!! Przed rozgrzewka, moze byc rozciaganie dynamiczne (ale nie musi), a po treningu rozciaganie statyczne.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ