Buty do biegania w lekkim terenie

slapcio
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45:36
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No właśnie jeśli chodzi o ceny, nike fajnie i dość szybko spada (nie wypuścili aby 3 wersji omawianych butów?), teraz zamówiłam wildhorse 2 za 249 i kigery 2 za 299. Czerrrrwone :) Powinnam je mieć jutro, więc prostu sprawdzę, czy i które są wygodne. Stopę mam wąską i nawet lubię biegać w takich bardziej przylegających butach, z kamieni to u mnie pojedyncze głazy narzutowe :oczko: więc obydwa modele mają szanse się sprawdzić.

Ale co do znacznej amortyzacji w lekkich butach, to w niektórych asfaltówkach to się zdarza, takie np. lunar tempo które mam na dłuższe letnie biegania łączą te 2 cechy - mięciutko przy około 170 g (choć pewnie cięższe osoby mogą odczuwać te buty jako nieco twardsze) za co kolano jest mi wdzięczne. Aż takiej poduchy w teren oczywiście nie szukam, nie cierpiałam dotąd zbytnio ani w starożytnych ciężkich jak nieszczęście reebokach-nie-wiem-jaki-model (ale fakt - pancernych!, uśmiercić ich nie mogę od kilku lat) ani w kompletnie bezsystemowych lekkich, też nieznanego modelu butach nike (te właśnie uśmierciłam).

Dam znać co do odczuć z jutrzejszych (mam nadzieję) obmacywanek :spoczko:
PKO
elter
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Wypuścili serię 3. Ale zarówno Wildhorse 3 jak i Terra Kiger 3 to zupełnie odmienne buty od ich porzedników. O ile różnice pomiędzy serią 1 i 2 były znikowe o tyle 3. to niestety inny świat:/
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wiem, że może troszkę późno - ale do niektórych butów mogę się odnieść. Terra Kigery mam i to bardzo fajne leciutkie buty, dla mnie idealne na przełaje. Pumy 300 tr też mam - ale to już inny kaliber. But cięższy, sztywniejszy (ja poprawiłem zapiętki i wywaliłem usztywnienie). Znacznie lepsze od Terra Kigerów w błotnistym terenie, ale też mniej wygodne (choć w swojej cenie - ja dałem 150 zł - trudno znaleźć inną konkurencję). Więc kigery wg mnie znacznie bardziej dynamiczne, leciutkie - dla mnie ulubione na zawody czy choćby interwały. Pumy to takie bardziej woły robocze - dość trwałe i jednocześnie niedrogie.
zgodnie z naturą!
slapcio
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No cóż, nie będzie dane mi zbyt szybko się dowiedzieć - kupiłam buty w pewnym bardzo znanym sklepie dla biegaczy, w którym zapewnili mnie przedwczoraj o natychmiastowej wysyłce (bo buty były na stanie), żebym mogła sobie przez te dwa dni je rozdeptać. Wczoraj kuriera nie było a dzisiaj dostałam maila że buty właśnie wysłali. No żesz kufffa. Dobrze, że choć sucho ma być, skoro muszę biec w asfalciakach. Już się cieszę na piaszczyste podbiegi :grr:
Tak się traci klientów.
slapcio
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No więc miałam w końcu okazje "pomacać się" jednocześnie z obydwoma modelami Nike. Niestety w wildhorse wystąpił podobny problem z zapiętkiem i wycięciem pod kostką jak w asics fujitrainer, choć nie tak nasilony. Aż dziwne, ostatni raz miałam taki kłopot z butami tak kilkanaście-dwadzieścia lat temu. Miękki zapiętek z Terra Kiger jest ok, cholewka fajnie leży, bardziej mi też odpowiada (choć przetestowana tylko w pomieszczeniu oczywiście) ich bardziej elastyczna podeszwa. Ponadto - choć to ten sam rozmiar - chyba ze względu na nieco inną konstrukcje cholewki TK wydają mi się być dłuższe, Wildhorse powodują u mnie dyskomfort w palcach. Słabsza amortyzacja TK jest wyczuwalna nawet gdy się skacze po podłodze, tu Wildhorse maja przewagę. Wizualnie oba modele fajne, choć jakość wykonania w porównaniu z lunar tempo, których używam na asfalt jest niższa - sporo wyłażącego kleju itp. Generalnie Terra Kiger wygrały :) Bardzo dziękuję za pomoc!

Przy okazji - po najnowszych doświadczeniach mocno nie polecam sklepu biegacza. Jedna wpadka to coś co się może zdarzyć, ale cała seria plus lekceważenie klienta to trochę zbyt dużo.
elter
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

:D extra, też lubię Terra Kiger!

Co do sklepbiegacza to odczucia ma jakby podobne. Mam wrażenie, ze taniebieganie.pl to jakaś ich firma córka. Jest taniej i jak nazwa wskazuje nie można się spodziewać obsługi na najwyższym poziomie ale od czasu do czasu robię tam zakupy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ