A "redaktor" Warzecha znowu swoje :-/

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dużo napisałeś, a sensu mało. przeczytałeś rozporządzenie? jest zacytowane wyżej i nijak się ma do tego, co piszesz.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja tam we wpisie mihumora widzę sens. Opisuje on jakie są praktyczne skutki wprowadzenia rozporządzenia. Nawet jeżeli sens rozporządzenia został wypaczony i wprowadzane jest w życie nie zgodnie z jego literą to jest jak jest. Opisane sytuacje są empiryczne, a nie teoretyczne. W przeciwieństwie do sytuacji w której wszyscy postepują zgodnie z duchem i literą rozporządzenia.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

eeeeee, no chyba przeginacie. to już bułka z dżemem jest samym złem? albo fasolka z masłem? proponuję kilka głębszych oddechów przed pogrążeniem się w tej neofickiej gorliwości.
Go Hard Or Go Home
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

neoficka gorliwość? haha, jedno z moich ulubionych sformułowań. wojtek, nie przekręcaj i sam weź kilka głębszych zanim skomentujesz.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a ja specjalnie tego sformułowania nie lubię, ale czasami pasuje idealnie. powietrze, którym oddychamy w miastach, zawiera więcej syfu niż dobry dżem.
rozsądek jest potrzebny.
Go Hard Or Go Home
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze: proponuję kilka głębszych...
... i tu mnie przekonales :hejhej:
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moje dzieciaki chodzą do przedszkola, które od kilku lat promuje zdrowe żywienie. Oczywiście bez sekciarstwa, tak naprawdę to jest po prostu normalne żywienie -- dzieciaki mają okazję zasmakować na przykład (niektóre pierwszy raz w życiu!, hehe) zupy grochowej i tym podobnych fanaberii. :)

Z punktu widzenia nowych przepisów sól nie jest problemem. Wg rozporządzenia dziennie w przedszkolu naszym mogłoby schodzić 1,5 kg soli a już obecnie schodzi ok 0,5 kg -- czyli dramatu nie ma.

Większym wyzwaniem jest cukier, bo w zasadzie w produktach przetworzonych, nawet w super-duper-ekologicznych ciasteczkach, normy cukru są znacznie przekroczone. Czyli deserki, podwieczorki, itp są jakimś tam wyzwaniem. Słodzenie napojów - z tym też jest krucho, przy czym problem ma naturę głównie finansową, bo dozwolony w użyciu miód jest wielokrotnie droższy od cukru, co może spowodować zwiększenie stawki. Na razie jest testowany w boju wariant z odrobiną miodu -- zobaczymy co wyjdzie.

Ważne jest, żeby starać się pomóc przedszkolu/szkole i nie wytwarzać dwóch konkurencyjnych rzeczywistości, domowej i pozadomowej, w przeciwnym przypadku jedzenie dla dzieciaków może stać się karą, a to już chyba będzie jakieś... no dziwne. :)

Ogólnie może i w tym Archeo mają burdel i deczko przesadzili, ale chyba aż takiej strasznej tragedii nie ma. Podobno jeszcze nie zanotowano przypadku śmierci głodowej u dziecka nad pełnym talerzem.
.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawi mnie jak to kontrolują ile mg sodu jest w produkcie :) i ile cukrów dodanych , których definicji sami nie znają:)
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

A sumie to się nie chcę kłócić i ciachhhh...
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie z kolei przeraża analfabetyzm społeczeństwa na przykładzie tych obywateli, którzy po wklejeniu tu konkretnych punktów Rozporządzenia i podaniu źródła, dalej powtarzają brednie o zakazie solenia i dodawania przypraw.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor, jak wklejasz przepis to cały, a nie końcówkę, która odnosi się tylko do innych, nie wymienionych wcześniej produktów, a 5 g to suma. Wcześniejsze przepisy mają swoje normy dla większości dopuszczonych produktów m. in. w zakresie soli. Ziemniaki są wymienione wcześniej...
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

wpadacie ze skrajności w skrajność pomijając przepisy :usmiech:
mnie nie smakuje niesolone jedzenie-no sorry, ale sól wydobywa prawdziwy smak warzyw, mięsa, itd a przy okazji jest BARDZO WAŻNYM składnikiem niezbędnym do przeżycia :usmiech:

popieram wywalenie syfu ze sklepików-ale w postaci słodyczy, czipsów, czy przesładzanych napoi, ale niech się nikt nie czepia do jedzenia serwowanego w stołówkach, a widac, że niektóre firmy kateringowe tez poszły po bandzie i przestały solić :ojoj:

wiem jedno-że jak się dzieciaka nauczy za młodu jadać zdrowo oraz zjadac zbilansowane posiłki przygotowywane do pudełka, i uświadomi co jest dobre, a co nie [co nie jest jakąś filozofią] to ono nie sięgnie po fastfudy, a jesli zdarzy mu się, że zostanie poczęstowane przez kolegów czipsami, to świat się nie zawali, prawda?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:Kangoor, jak wklejasz przepis to cały, a nie końcówkę, która odnosi się tylko do innych, nie wymienionych wcześniej produktów, a 5 g to suma. Wcześniejsze przepisy mają swoje normy dla większości dopuszczonych produktów m. in. w zakresie soli. Ziemniaki są wymienione wcześniej...
Po co mam wklejać cały załącznik do rozporządzenia? Nie potrafisz sobie otworzyć u siebie?
To co wkleiłem, odnosi się do dopuszczenia do stosowania w przygotowywaniu posiłków soli i przypraw, o których wielu piszących wcześniej i później twierdzi, że są jakoby zakazane.
Czy zabrania się solenia wymienionych wcześniej ziemniaków? Wręcz przeciwnie. Dopuszcza się 1,2 g sodu na kg ziemniaków. Biorąc pod uwagę, że ziemniaki (wg. wujka google) same w sobie nie zawierają sodu, można dodać 3,05 g czystego NaCl na kilogram ziemniaków. Tyle tylko, że nakazuje się stosowanie soli sodowo-potasowej. Pierwsza z brzegu sól sodowo-potasowa ma 75% NaCL i 25% KCl (pewnie są też z jeszcze niższa proporcją sodu do potasu), do 1 kg ziemniaków można więc dodać ponad 4 g takiej soli. Dalej twierdzisz, że istnieje zakaz solenia ziemniaków?

Poza tym Bosman.Zorz już przecież napisał, że można stosować 3 razy mniej soli, niż dopuszcza Rozporządzenie i mogą takie posiłki dzieciom smakować.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: Dalej twierdzisz, że istnieje zakaz solenia ziemniaków?
Wskaż proszę gdzie pisałem, że nie można solić ziemniaków? Ochłoń i wskaż. A jak nie, to przeproś.

Oczekuję po prostu rzetelności w dyskusji, stąd włączyłem się, że wkleiłeś ostatni fragment przepisu , który odnosiłeś się tylko do produktów nie wymienionych wcześniej, a tam była cała lista. Po czym zarzucałeś oponentom analfabetyzm, bo nie czytają Twojej fragmentarycznej wklejki.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Proszę mi wytłumaczyć...

Wiem teraz, ze można solić te ziemniaki. Ale szkoły boja się tej kontroli i nie sola wcale, czy co?

Jak tak, to przepis do dupy, bo dzieci (je tez nie, bo bez soli to nie przejdzie przez gardlo :hej: ) tego nie będą jeść i pójdą do kioski na rogu i się napchają słodyczami.
ODPOWIEDZ