"Pajączki" na nogach, bardzo widoczne żyły, boję się żylaków

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

kateglory
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40m00s
Życiówka w maratonie: 2h59min09s.
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też mam pajączki (wg mnie całkiem spore) , żylaków z tego myślę, że nie będzie, a samo pozbycie się niestety nie jest takie proste. Oczywiście można próbować pozamykać, ale skuteczność jest bardzo niska plus biegając i tak zrobią się nowe
New Balance but biegowy
zylakiprzeciwdzialaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Racja, zabiegi są skuteczne na krótko, jeśli leczenie nie jest kontynuowane, jeśli np. nie nosi się rajstop/pończoch przeciwżylakowych. Konsultowałeś się może z flebologiem albo wykonywałeś USG Doppler? Warto sprawdzić, czy faktycznie nie grożą Ci żylaki.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem bardzo ostry ból okostnej z powodu zbyt napiętych i spiętych mięśni łydek. Pozbyłem się tego serią głębokich masaży, rozwałkowywaniem łydek kijkiem i ćwiczeniami. Fizjoterapeuta stwierdził, że gdybym nic z tym nie zrobił, to za dwa lata miałbym żylaki. Jeśli coś, np. ciągle napięty mięsień, zawęża światło naczyń wewnątrz, to na zewnątrz tworzą się naczynia "zastępcze".
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
seek&destroy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Póki jeszcze masz małe te żyłki to postaraj sie chłodzić nogi np prysznicem albo kompresem. Dobrze też jest robić sobie masaże łydek w kierunku do ud. Ja też smaruje nogi żelem galvenox soft. Ma bardzo dobry skład z kasztanowcem, aloesem i pomaga na żyłki oraz świetnie odświeża nogi.
Jussi24
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pajączki to raczej nie to co żylaki więc nie ma się co przejmować. Jednak jeśli ci to przeszkadza udaj się do lekarza.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Pajączki, to właśnie żylaki.
Domini_ka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Żele z kasztanowcem są bardzo pomocne. Ja stosowałam żel z Linii Natury i chyba do niego wrócę, bo znów zaczynam widzieć powiększone żyły.
malaala
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Magaa pisze:Na pewno bardzo pomocne jest trzymanie nóg do góry około 30 minut dziennie. Moja mama miała operację usunięcia żylaków i jak zawsze w takich wypadkach występowało zagrożenie, że się odnowią, a właśnie między innymi dzięki temu już 8 lat jest ok. Ja też mam skłonności i stosuję to „ćwiczenie” – nogi naprawdę wtedy odpoczywają. Są różne teorie pod jakim kątem należy je trzymać, ja „przyklejam” się do ściany i nogi są maksymalnie wysoko :taktak:
Lekarza oczywiście też zalecam :hejhej:
Trzymanie nóg w górze pomaga, lecz nie trzeba ich trzymać maksymalnie wysoko. Wystarczy powyżej serca ;)
Domini_ka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że bardzo wysokie podnoszenie nie jest zbyt wygodne.
Speedy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Żele i maść z kasztanowca są ok. Warto też przyjmować suplementy diety, które pomagają wzmocnić żyły i naczynia włosowate.

Do trzymania nóg wyżej (np. w czasie oglądania TV lub podczas odpoczynku, warto podłożyć pod łydki poduszkę, tak aby nogi znalazły się ciut wyżej niż serce) dodałabym jeszcze prysznice z naprzemiennie zimnej i ciepłej wody.

Zimna woda pobudza krążenie i daje ukojenie, szczególne w przypadku problemów z żylakami. Dodatkową zaletą jest to, że ten "trik" pomaga pozbyć się także cellulitu :)

Ogólnie w przypadku problemów z żylakami i pękającymi naczynkami konieczna jest konsultacja z lekarzem. Szczególnie powinny pamiętać o tym kobiety stosujące antykoncepcję w postaci tabletek i te u których pojawiła się tzw. zakrzepica.
haldar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej, mam zaplanowany zabieg usunięcia żylaków za miesiąc i trochę się stresuję, bo nie wiem, jak się do tego przygotować. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, co warto zrobić przed operacją i o czym pamiętać? Każda rada mile widziana!
selvert
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć, byłem w podobnej sytuacji i rozumiem Twój stres. Przede wszystkim, jeśli lekarz nie dał Ci dokładnych zaleceń, warto unikać leków rozrzedzających krew na kilka dni przed zabiegiem (chyba że Twój lekarz powie inaczej).
ODPOWIEDZ