Komentarz do artykułu Test Coopera 3 września da odpowiedź jak trenować przed Biegnij Warszawo

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
dex-adam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Faktycznie, znalazłem już ten plusik do możliwości wpisania swojego dystansu, ale przy próbie akceptacji i kliknięcia "ptaszka", aplikacja się zawiesza (wywala się całkowicie...)

:-(

pzdr
adam
Jak biegać to tylko na fortach
[b][url]http://www.fort-bema.pl[/url][/b]
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

kubawisniewski1 pisze:Chciałbym sie tylko upewnić, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Test odbywa się na bieżni Agrykoli, a pomiar pokonanego dystansu jest albo samodzielny, albo za pomocą aplikacji (opartej na GPS?)?
Tak. Jeśli chcesz zgłosić zarzut, że GPS jest za mało dokladny to przyjmuję, ale jest jakiś.
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Ja myślę, że Ci co to już mieli kontakt z bieżnią to i tak nawet biegając z zegarkiem będą "lapować" każde koło. Jak ktoś nie biegał na bieżni albo ma małe doświadczenie to chyba GPS będzie dla niego jakimś tam ułatwieniem. Aby mieć dokładne dane wystarczy zapamiętać ilość kół i spojrzeć na oznaczenia co 20m, o których Adam pisał w mailu. Co do dokładności GPS-a to biorąc pod uwagę, że jak sobie robię trening powtórzeniowy na bieżni to potrafi mi dodać 500m do treningu, który ma wg ilości okrążeń 10 km, to to jest spore przekłamanie. Do Coopera w zależności od ilości kół może dodać nawet z 150-200m. Wydaje mi się, że od tego są ludzie, którzy będą na miejscu aby to jakoś mniej doświadczonym objaśnić.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja nie mam zegarka, więc mam nadzieję, że 12 minut będzie jakoś głośno oznajmione biegnącym (start - stop).
Ponieważ poruszam się raczej wolno, więc nie będę zajmować wewnętrznego toru, może fajnie będzie właśnie na zewnętrznym? Mniej się nakręcę kolanami.
Znalazłam taki pomiar:
1 - 400m, 2 - 407m, 3 – 415m, 4 – 422m, 5 – 430m, 6 – 438m, 7 – 445m, 8 – 453m
tutaj: http://bieganie.pl/?cat=32&id=1337&show=1

Chyba da radę z tego wykroić dobry pomiar? Nie jestem z apteki.
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
kubawisniewski1 pisze:Chciałbym sie tylko upewnić, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Test odbywa się na bieżni Agrykoli, a pomiar pokonanego dystansu jest albo samodzielny, albo za pomocą aplikacji (opartej na GPS?)?
Tak. Jeśli chcesz zgłosić zarzut, że GPS jest za mało dokladny to przyjmuję, ale jest jakiś.
Rozumiem
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

MEL. pisze:Ja nie mam zegarka, więc mam nadzieję, że 12 minut będzie jakoś głośno oznajmione biegnącym (start - stop).
Ponieważ poruszam się raczej wolno, więc nie będę zajmować wewnętrznego toru, może fajnie będzie właśnie na zewnętrznym? Mniej się nakręcę kolanami.
Taki test wygląda mniej więcej tak, że staje na starcie grupa 10-20 osób, następnie ktoś sygnalizuje start i odmierza 12 minut. Po zakończeniu czasu daje sygnał aby się zatrzymać i stanąć w miejscu. Wtedy zliczany jest dystans poprzez zsumowanie okrążeń 400m + końcówkę ostatniego okrążenia. Wielkiej filozofii w tym nie ma. Test każdy biegnie swoim tempem więc to nie wygląda tak jak na MŚ w lekkiej, że wszyscy biegną w kupie i ciężko wyprzedzać bo jest się zblokowanym przez grupę biegaczy. Po pierwszym okrążeniu już jest dość luźno i nie ma problemu z mijaniem wolniejszych biegaczy. Nie ma potrzeby biegać cały czas po zewnętrznym pasie i sobie komplikować obliczenia.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

MEL.
Jeśli biegasz bez jakiejś specjalnej aplikacji do zmierzenia dystansu, to MUSISZ biec po wewnętrznym torze bo inaczej to nie ma sensu. Będą oznaczenia co 20 m, ale mają sznanse dać sensowny wynik tylko jeśli biegniesz na pierwszym torze. Wiem, że często będą różne wymijania - ale tak to jest na stadionie.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziękuję za fajną imprezkę. Teraz wiem na czym stoję. Z kalkulatorów wynika, że na zawodach się opieprzam. Biorę się do roboty.
Zapomniałam zabrać ze sobą coś do picia, więc ogromne dzięki za wodę.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Było fajnie. Thx.

U mnie znowu wynik z Coopera poniżej wyników z innych biegów. U mnie to normalne - zero szybkości.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Jeśli biegasz bez jakiejś specjalnej aplikacji do zmierzenia dystansu, to MUSISZ biec po wewnętrznym torze bo inaczej to nie ma sensu. Będą oznaczenia co 20 m, ale mają sznanse dać sensowny wynik tylko jeśli biegniesz na pierwszym torze. Wiem, że często będą różne wymijania - ale tak to jest na stadionie.
ja biegłam po drugim torze. zegarek oczywiście zgłupiał i pokazał ślad gdzieś środkiem po trawie ;-) więc w sumie niewiele wiem, jeśli chodzi o szczegóły. 7 okrążeń, ale rozumiem, że skoro nie biegłam po pierwszym torze, to nie mogę przyjąć, że 7x0,4?
Obrazek
bartek_skalski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też przyłączam się do podziękowań, dawno się tak nie ujechałem.
Popracowałem trochę z kalkulatorem, skoro wyliczyłem sobie swój czas na 100kę w Krynicy, zastanawiam się czy warto tak daleko jechać i się męczyć. :oczko:

Teraz na serio: nie wiem czy w przypadku długiego rozbiegania i długiego biegu ciągłego nie należy zwiększyć widełek. 5% wydaje się skromne. W moim przypadku rozbieganie mieści się w granicach: 05:12-04:57. Dla 60-90 minut nie widzę przeciwwskazań, ale przy 2-3 godzinach wolałbym wolniej np: 5:20 - 04:57, czyli jakieś 7-8%. 'Długie' biegam właśnie z takimi prędkościami, a jak nie mam formy, to nawet wolniej(5:30). Może robię to za wolno?

Jutro ciąg dalszy analiz i zabawy z kalkulatorem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ma_tika pisze: ja biegłam po drugim torze. zegarek oczywiście zgłupiał i pokazał ślad gdzieś środkiem po trawie ;-) więc w sumie niewiele wiem, jeśli chodzi o szczegóły. 7 okrążeń, ale rozumiem, że skoro nie biegłam po pierwszym torze, to nie mogę przyjąć, że 7x0,4?
Drugi tor to 407.67 m

Ja też dziękuję wszystkim, też mi sie podobało. :)
W kwestii analiz będę odpowiadał może dopiero jutro bo dopiero wróciłem.
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Dzięki. Zarąbista impreza i fajny materiał do analiz. Porządnie to było przygotowane a łatwo przy takiej liczbie biegaczy nie jest.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Nie lepiej byłoby zostawić w aplikacji jedynie:

-Rozbiegania
-Długie rozbiegania
-Ciągły krótki
-Ciągły długi
-Progresywny
-Interwał
-Powtórzenie
?

Bez podziału na te "początkujący, śr.zaawansowany i zaawansowany"? Moim zdaniem to wprowadza niepotrzebny zamęt. Tym bardziej, że tempa są jednolite dla poszczególnych poziomów. Wystarczyłoby dać kilka, jasno oddzielonych od siebie zdań opisu w rozwinięciu.

Poza tym - tak już na podstawie swojego przykładu - tempa rozbiegań są za mocne. Gdybym ja miał biegać rozbiegania w tempie z aplikacji, to bym szybko podupadł na zdrowiu (A i tak życiówki mam lepsze niż to, co pokazałem na Cooperze). Sugerowałbym napisać "Do tempa X:XXmin/km", bo początkujący będzie chciał to wykonywać co do joty, uznając, że tempo o 10sec wolniejsze jest bezcelowe.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
bartek_skalski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczoraj napisałem:
....Jutro ciąg dalszy analiz i zabawy z kalkulatorem.
W swoim kalkulatorze wprowadziłem jeszcze współczynnik podłoża, gdyż 98% treningów robię w lesie. Trzymanie się sztywno założeń na piaszczystych ścieżkach Kampinosu nie ma sensu. Po tej modyfikacji uważam się, że 'górne' tempa są wyliczane prawidłowo. Uwagi mam jedynie do 'krótkich' widełek rozbiegań. 7-8 zamiast 5% - było by bezpieczniejsze, w szczególności, że z aplikacji korzystać mają również początkujący, a nierozgrzani mogą ruszyć zbyt szybko.

Wcześniej miałem uwagi do długiego BC - wycofuję się. Jest wyliczany dobrze.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2015, 12:43 przez bartek_skalski, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ