pzdr
adam
Tak. Jeśli chcesz zgłosić zarzut, że GPS jest za mało dokladny to przyjmuję, ale jest jakiś.kubawisniewski1 pisze:Chciałbym sie tylko upewnić, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Test odbywa się na bieżni Agrykoli, a pomiar pokonanego dystansu jest albo samodzielny, albo za pomocą aplikacji (opartej na GPS?)?
RozumiemAdam Klein pisze:Tak. Jeśli chcesz zgłosić zarzut, że GPS jest za mało dokladny to przyjmuję, ale jest jakiś.kubawisniewski1 pisze:Chciałbym sie tylko upewnić, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Test odbywa się na bieżni Agrykoli, a pomiar pokonanego dystansu jest albo samodzielny, albo za pomocą aplikacji (opartej na GPS?)?
Taki test wygląda mniej więcej tak, że staje na starcie grupa 10-20 osób, następnie ktoś sygnalizuje start i odmierza 12 minut. Po zakończeniu czasu daje sygnał aby się zatrzymać i stanąć w miejscu. Wtedy zliczany jest dystans poprzez zsumowanie okrążeń 400m + końcówkę ostatniego okrążenia. Wielkiej filozofii w tym nie ma. Test każdy biegnie swoim tempem więc to nie wygląda tak jak na MŚ w lekkiej, że wszyscy biegną w kupie i ciężko wyprzedzać bo jest się zblokowanym przez grupę biegaczy. Po pierwszym okrążeniu już jest dość luźno i nie ma problemu z mijaniem wolniejszych biegaczy. Nie ma potrzeby biegać cały czas po zewnętrznym pasie i sobie komplikować obliczenia.MEL. pisze:Ja nie mam zegarka, więc mam nadzieję, że 12 minut będzie jakoś głośno oznajmione biegnącym (start - stop).
Ponieważ poruszam się raczej wolno, więc nie będę zajmować wewnętrznego toru, może fajnie będzie właśnie na zewnętrznym? Mniej się nakręcę kolanami.
ja biegłam po drugim torze. zegarek oczywiście zgłupiał i pokazał ślad gdzieś środkiem po trawieAdam Klein pisze:Jeśli biegasz bez jakiejś specjalnej aplikacji do zmierzenia dystansu, to MUSISZ biec po wewnętrznym torze bo inaczej to nie ma sensu. Będą oznaczenia co 20 m, ale mają sznanse dać sensowny wynik tylko jeśli biegniesz na pierwszym torze. Wiem, że często będą różne wymijania - ale tak to jest na stadionie.
Drugi tor to 407.67 mMa_tika pisze: ja biegłam po drugim torze. zegarek oczywiście zgłupiał i pokazał ślad gdzieś środkiem po trawiewięc w sumie niewiele wiem, jeśli chodzi o szczegóły. 7 okrążeń, ale rozumiem, że skoro nie biegłam po pierwszym torze, to nie mogę przyjąć, że 7x0,4?
W swoim kalkulatorze wprowadziłem jeszcze współczynnik podłoża, gdyż 98% treningów robię w lesie. Trzymanie się sztywno założeń na piaszczystych ścieżkach Kampinosu nie ma sensu. Po tej modyfikacji uważam się, że 'górne' tempa są wyliczane prawidłowo. Uwagi mam jedynie do 'krótkich' widełek rozbiegań. 7-8 zamiast 5% - było by bezpieczniejsze, w szczególności, że z aplikacji korzystać mają również początkujący, a nierozgrzani mogą ruszyć zbyt szybko.....Jutro ciąg dalszy analiz i zabawy z kalkulatorem.