Moderator: beata
Biorąc po uwagę, że u nas w tym roku było 37 stropni, to rzeczywiscie nie - tyle, że tam taka temperatura, na poziomie 98-100 °F utrzymywała się przez ponad miesiąc, i to są dane meteo z lokalnej prasy, a nie z termometru wystawionego na słońce.Robert pisze:Naprawde bylo ZDECYDOWANIE cieplej?beata pisze:... trenowałam dawno temu w Nowym Meksyku i było zdecydowanie cieplej.
Moze odrobine cieplej to tak, ale w jakis wiekszy eksces anizeli teraz mamy, to troche trudno mi uwierzyc...
A ja przeżyłam 40 lat i pamiętam. Może nie upały rzędu 37 °C, ale 30-32°C i trzy miesiące bez kropli deszczu. Bodaj w 2006r. Pracowałam wtedy w ogrodzie botanicznym, więc żółte liście hurtowo opadające z drzew w połowie sierpnia i wypalone do ziemi trawniki jakoś szczególne wbiły mi się w pamięć. Gdy w końcu w październiku przyszły deszcze, przesuszone wcześniej kasztanowce, które okres suszy potraktowały jakoś sen zimowy, zaczęły kwitnąć i media ogłosiły "niezwykłe zjawisko".Rozmawialem z czlowiekiem, ktory przezyl juz prawie 70 lat - twierdzi ze tak dlugiego okresu skwaru nie pamieta. Owszem, co roku bywalo ekstremalnie goraco przez jakis tydzien - ale trzy tygodnie ciagiem ponad +30 bez deszczu, jak teraz, gdy wszystko wysycha, to nie potrafil sobie przypomniec.
I to jest kluczowe, w Egipcie w dolinie królów było jakieś 45C i bez problemu to znosiłem (Ewa wymyśliła zwiedzanie chyba najbardziej oddalonych grobowców a musieliśmy się zmieścić w czasie by reszta na nas nie czekała, więc prawie biegaliśmybeata pisze: Ale, dużo zależy od wilgotności - ta akurat była bardzo niska, poza tym wiał silny, choć gorący wiatr, no i w ogóle, więcej przestrzeni a mniej betonu - a to jednak dużo.
No właśnie, bo mamy klimat nie - kontynentalny, a przejściowy. Albo, jak napisał kiedyś jakiś meteorolog - umiarkowany o nieumiarkowanych wahaniach ...Ma_tika pisze:Umówmy się, że u nas zjawiska typu 37 st.latem czy -30 zimą są wyjątkowe i nie trwają długo. Nie żyjemy w ekstremalnym klimacie i cieszmy się z tego.
Pamiętam, przecież kibicowałemASK pisze:Kojer, nie chce Cie straszyc, ale 13 wrzesnia tez moze byc upal. Rok temu bueglismy w 28 stopniach