Szukam inspiracji na przygotowanie do jesieni. Może mi podpowiesz jak wyglądałaby progresja takich treningów w trakcie cyklu. Następny tydzień będzie moim roztrenowaniem śródsezonowym i odpuszczę bieganie. Od 6 lipca rozpocznę nowy cykl 16-19 tygodni, więc teraz jest dobry czas na pracę koncepcyjną. Priorytetem będzie pewnie dyszka.Rolli pisze:...
Ale kto zabrania 1x w tygodniu pobiec naprawdę szybko. 6x200m w 28s, poprzedzając 30' treningiem koordynacji i motoryki. Taki trening nie zabije wytrzymałości, jeżeli dalej będziesz biegał swoje 60-70km.
Początkowo zamierzam biegać w tygodniu 1 kros, 1 long, 1 podbiegi + załużmy, że to co Ty proponujesz. Po 3 tygodniach zacznę wprowadzać interwały. Z czasem zmienię kros w płaskie ciągłe.
Jak mogłba progresja zaproponowanego przez Ciebie treningu w tym czasie. Czy stosować go przez cały cykl, czy tylko w jego początkowych fazach?
Na jakich prędkościach powinien to biegać, na jakich prędkościach i na jakich przerwach.
Móje ostatnie wyniki to 36'29 na dychę i 17'37/km na 5,2 km (nie było atestu, ale odpowiada to +-17min/5km). Biegam 6 lat. Wyniki sprinterskie zawsze były marne, więc jestem jestem typem wytrzymałościowym.
Na 1000m nigdy nie biegałem, ale pobiegłbym, jak sądzę, 2'50-55.
Ostatnio pobiegłem raz jeden coś jakby pod średnie 3 x1000m na długich przerwach to wyszły po 3'15, 3'11, 3'06.
Nie chodzi mi o konkretną rozpsikę, ale jakieś wskazówki. Będę wdzięczny.